Forsvarsminister Bakke-Jensen til NRK: Ber pressen slutte å stille spørsmål om Helge Ingstad-ulykken

Ber journalistene vente på havarikommisjonens rapport.

Publisert

I etterkant av et intervju med forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) går praten mellom NRK-journalist Eva Marie Bulai og Bakke-Jensen inn på pressens rolle i Helge Ingstad-saken.

For åpent kamera. 

– Jeg finner det ganske merkelig at vi plutselig i Norge mener at vi skal hoppe over Havarikommisjonen, og mener at vi skal hoppe over politiets etterforskning. Det er ganske unikt at et helt journalistkorps mener at vi i utgangspunktet skal brette ut det vi har av manglende informasjon og legge det til spott og bedømmelse,  sa han til NRK.

Han argumenterer for at pressen skal slutte å kreve svar fra Forsvaret i saken, men heller vente til havarikommisjonens granskning av ulykken er klar. 

– Det vitner om at vi har en forsvarsminister som åpenbart ikke forstår pressens rolle i samfunnet vårt. Han forstår ikke at det er en forutsetning for vårt liberale demokrati at vi har en presse med kompetanse og kapasitet til å gå bak og titte maktpersoner i kortene, sier tidligere flaggkommandør Jacob Børresen i Sjøforsvaret til NRK.

I Debatten på NRK 1 tirsdag kveld blir ministeren konfrontert med denne samtalen.

– Mitt poeng er at jeg som statsråd skal være forsiktig å spekulere. Vi har vært åpne om alt vi kan. Men i forkant av hendelsen har ikke vi noen informasjon. Sjøforsvaret leverte det de hadde fra seg umiddelbart til politiet og havarikommisjonen. 

– Bør pressen vente på havarikommisjonen? spør programleder Fredrik Solvang. 

– Ja, de bør vente på rapporten. Pressen skal være nysgjerrig og etterprøve makta. Men det er også slik at pressen skal ha respekt for de forskjellige rollene.

– Hva betyr det at pressen skal vente på havarikommisjonen?

– Skal være tydelig på at vi har repekt for havarikommisjonen. Det er forskjellige roller. Havarikommisjon, politi og statsråd har forskjellige roller.

– Skal pressen stole på dem?

– Ja, at de skal stole på at det kommer en rapport. Og ikke sånn at pressen «etterforsker» parallelt. For at vi skal opprettholde den viktige modellen med Havarikommisjonen, må pressen gi dem den rollen. 

Les hele saken, og se debatten på NRK.no.

Powered by Labrador CMS