Magasin lei polert virkelighet:

Vil fjerne fordommer mot amming med Jamina Blipp: - Utrolig at noen synes det er kontroversielt

Egmonts «Foreldre & Barn» har for første gang en ammende kvinne på forsiden. Redaktør Martine Lunder Brenne vil rive ned fordommer med ny satsing.

Publisert

Tidligere VG-journalist Martine Lunder Brenne ble for et drøyt år siden redaktør i Egmonts «Foreldre & Barn» og har siden da gjort flere grep for å løfte magasinet.

Blant annet handler det om å gjøre forsidene mindre polerte og sørge for å speile mer av realiteten - gjennom hverdagen.

På forsiden nå poserer for eksempel Jamina Blipp med sin fire måneder gamle datter Noelle, som ammes på bildet.

Redaktør Martine Lunder Brenne sier at de har fått mange fine tilbakemeldinger på forsiden.

- Foreldre & Barn som merkevare skal formidle småbarnslivet slik det faktisk er – ikke en polert versjon. Så når Jamina måtte amme lille Noelle midt i intervjuet, og vi fikk ta bilde av det, var det helt naturlig for oss å bruke det bildet på forsiden, sier Brenne og legger til:

- Akkurat som at vi viste en baby som fikk tåteflaske på vårt første nummer i år. Vi hyller alle mammaer og deres virkelighet.

- Litt rart å slenge ut puppen over alt

Til Medier24 forteller Jamina Blipp at hun synes det kjentes riktig ut å stille opp på ammebilde i en slik kontekst.

Stian Blipp og samboer Jamina under Gullruten for noen år siden i Bergen.
Stian Blipp og samboer Jamina under Gullruten for noen år siden i Bergen.

- Hadde jeg blitt spurt om det, før jeg ble gravid og fått barn, hadde jeg nok svart at jeg aldri hadde gjort det. Men nå er det blitt en så naturlig del av meg, og det er jo sånn at vi noen ganger må amme på både trikken og på kafeer. Så hvorfor ikke ufarliggjøre det vet å ha det på en bilde i et magasin? spør hun seg.

Blipp deler Brennes oppfatning om at tilbakemeldingene kun har vært positive, der noen forteller at de synes det er fint å se et cover som er så naturlig og ekte - og at det er et viktig cover.

- Hva tenker du om amming i offentligheten – og om hvorfor noen blir så sinte av det?

- Jeg skjønner hvor tanken kommen fra. Jeg må innrømme at jeg selv tenkte at det var litt rart å slenge ut puppen over alt når jeg ikke hadde barn, men nå skjønner jeg jo at dette er det mest naturlige som finnes. Når barnet ditt er sulten, og du har «matfatet» med deg.. Så klart venter man ikke med å gi de det de trenger. Folk må lære seg og passe på seg selv tenker jeg, sier Blipp.

- Foreldre & Barn forteller at de vil ha en mindre polert virkelighet og mer «sånn livet er». Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er kjempeviktig. Når man har fått barn er man ekstremt følsom og sårbar lenge etterpå. Og det eneste vi søker på og leser om er hvordan vi skal være best mulig foreldre, hva vi skal gjøre og ikke gjøre. Derfor er det deilig at et magasin, som så mange foreldre leser, kan finne «virkeligheten» og ikke en polert virkelighet. 

Vil fjerne tabuer

Lunder forklarer videre at hun håper forsiden kan være med på å fjerne det som er igjen av tabuer rundt å amme i offentlighet.

Martine Lunder Brenne, redaktør i Egmonts «Foreldre&Barn».
Martine Lunder Brenne, redaktør i Egmonts «Foreldre&Barn».

- At noen fortsatt synes det er kontroversielt å amme ute blant folk, er jo egentlig bare helt utrolig. Så hvis vi kan være med på å sette sluttstrek for diskusjonen om hvorvidt det er greit eller ikke en gang for alle, så er det helt topp.

Brenne skryter av teamet sitt når det gjelder å få fram det naturlige i de nye forsidene.

- Foreldre & barn er en merkevare med sterke tradisjoner og høy kredibilitet, men det betyr ikke at vi ikke trenger å fornye oss for å henge med i tiden. Heldigvis har jeg en fantastisk redaksjonssjef og AD som er helt enig i det, og som må få mye av kredden for at forsidene våre ser helt annerledes ut nå enn for et år siden.

Powered by Labrador CMS