NRK-programmet «Folkeopplysningen» har i et halvt år spredt falske nyheter for å få ungdom ved Lillestrøm videregående skole til å stemme Senterpartiet i skolevalget.
Gjennom Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm», som har rundt 100 følgere, har de gjentatte ganger spredt saker som skal få ungdommene til å velge Sp.
Det får blant annet Sosialistisk Ungdom til å reagere kraftig.
-Det er helt hårreisende og knapt til å tro. Dette er unge mennesker sitt første møte med valg i Norge og det har NRK brukt til et prosjekt som ingen har blitt spurt om de ville være med på, forteller SU-leder Unneland til Medier24.
Først etter at skolevalget var gjennomført kom det en melding på siden om at den var drevet av NRKs Folkeopplysningen. Nå er alle postene som er lagt ut siden mars merket med «fake news», skriver VG.
– Jeg forventer nå en full oppvask av hvordan NRKs dømmekraft kan ha sviktet så grunnleggende, og forventer at alle elevene får en unnskyldning fra kringkastingssjefen. Jeg regner også med at NRK kommer til å oppsøke alle velgerne de kan ha påvirket med deres kampanje og informere dem om hva som har skjedd, fortsetter SU-lederen til Medier24.
I den siste oppdateringen på Facebook-pagen, som ble lagt ut onsdag morgen, står det:
«Fake News! Denne siden er laget for programmet Folkeopplysningen, som en del av et eksperiment. Ingenting her er til å stole på. Se programmet på NRK i november!»
I en YouTube-video innrømmer programlederen for Folkeopplysningen det som har skjedd.
– Jeg heter Andreas Wahl og jeg har noe å tilstå. De siste seks måneden har jeg og redaksjonen i NRK-programmet Folkeopplysningen jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier Wahl i videoen, ifølge VG.
Det har så langt ikke lyktes Medier24 å få en kommentar fra programleder Wahl.
Ville påvirke ekte valg – NRK sa nei
Tor Erik Olsen er produsent i Teddy TV som produserer Folkeopplysningen. Han forteller til NRK at de gikk omfattende til verks for å forsøke å manipulere elevene til å stemme på et annet parti enn de i utgangspunktet ville ha stemt på.
– Vi ville i utgangspunktet påvirke et virkelig valg, men det kunne vi ikke gjøre med NRKs velsignelse. Vi har prøvd å kjøre samme kampanje som Russland gjorde mot USA under presidentvalgkampen, forteller Olsen til NRK.
– Mulighet for re-orientering
I en tekstmelding til Medier24 opplyser Andreas Wahl selv at de har som mål med prosjektet å beskytte og styrke demokratiet.
– En av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der informasjonsflyt og påvirkning blir stadig mer uoversiktlig, vil Folkeopplysningen gi publikum redskap til å forstå hvilke faktorer som styrer valgene våre og å manøvrere i jungelen av budskap. Vi trenger bare se til det amerikanske presidentvalget for å forstå at også valg kan påvirkes utenfra, skriver han til Medier24.
Han sier at de ikke ønsket å påvirke et tellende valg, og det er bakgrunnen for at de har valgt å forsøke å påvirke et skolevalg.
– Siden vi ikke ønsker å påvirke resultatet i et tellende valg, har vi tatt for oss et skolevalg. Det er opp til hver enkelt skole å avgjøre hvorvidt de vil gjennomføre skolevalg. Det blir derfor ikke laget et nasjonalt resultat og tallene brukes stort sett som bakgrunnsinformasjon. De av elevene som har stemmerett ved årets valg har mulighet til å re-orientere seg etter avsløringen av vår innblanding i skolevalget i dag, og delta i kommune- og fylkestingsvalget uten vår eventuelle påvirkning, skriver han.