Monika Skinnemoen (29) er journaliststudent på Universitetet i Stavanger. I høst har hun fått det alle journaliststudenter drømmer om, en relevant deltidsjobb ved siden av studiet.
Men jobben er av det uortodokse slaget. Hun er blitt ansatt i en 40 prosent stilling som journalist i Lofot-Tidende, mens hun fortsatt studerer i Stavanger frem til sommeren.
Dekningsområdet i Lofoten blir da 1100 kilometer unna Stavanger.
Skinnemoen forteller at den finurlige avtalen ble til etter at hun jobbet i Lofot-Tidende under praksisperioden og et forlenget sommervikariat.
– Jeg har trivdes ekstremt godt der oppe, og fikk skrive de sakene som jeg virkelig ville skrive. Vi er en liten redaksjon selvstendig redaksjon, og jeg fikk tilbud om å fortsette, sier hun til Medier24.
Tråler sosiale medier og postlister
Skinnemoen forteller at planen alltid var å fortsette på studiet. Dermed ble det en permanent hjemmekontor-løsning. Hun mener at det ikke er særlig annerledes enn det forlengede praksisoppholdet.
– Da jeg kom til Lofoten ble jeg satt i «søringkarantene». Alle jobbet da på hjemmekontor, og jeg opplevde det som lett å finne saker og kilder, forteller hun og legger til at hun ikke føler seg som en frilansjournalist på utsiden.
– Jeg føler meg absolutt som en del av redaksjonen. Siden hjemmekontoret allerede var innført i redaksjonen, så vet de andre hvor viktig å holde dialogen gående og gi tilbakemeldinger.
Skinnemoen sier at hun opplever Lofoten som et transparent samfunn, noe som gjør det enklere å finne nyheter fra hjemmekontoret.
– Det er mange som deler mye i sosiale medier. Jeg tråler sosiale medier daglig for å finne saker, og det dukker ofte opp mye gull i kommentarfeltet. Postlister er også et sted hvor jeg finner saker, sier hun.
Mye kan gjøres fra hjemmekontor
Ansvarlig redaktør og daglig leder i Lofot-Tidende, Kent Roar Nybø (33), har stor tro på at Skinnemoen vil gjøre en god jobb for dem fra Stavanger.
Han sier at Skinnemoen gav et veldig godt inntrykk under praksisperioden, og at de bestemte seg for å satse på henne da hun leverte varene.
Nybø tror koronakrisen har gjort at flere har fått opp øynene for mulighetene for at hjemmekontoret kan bli en del av redaksjonsmiksen.
– Vi tenker at vi absolutt må ha journalist tilstede i dekningsområdet. Samtidig har vi sett at mye arbeidet kan gjøres fra et hjemmekontor, sier Nybø til Medier24.
Han legger til at det mange flinke journalister i Lofoten, men at det er tøff konkurransen om journalistene.
– Det er fire aviser i Lofoten. Samtidig har det ikke vært inntak på journalistikk studiet i Bodø på mange år.
Skinnemoen er også klar på at hun ikke vil fungere som en utgående reporter.
– Min erfaring er at det fungerer veldig godt fra Stavanger. Men jeg blir ikke utgående reporter nå jeg bor 1100 kilometer unna dekningsområdet, sier hun.