Martin Lægland (23) rykker opp og får redaktørtittel.

iTromsø rigger seg for valgkampen og satser ungt: Supertalentet Martin Lægland (23) blir politisk redaktør

- Selv om han er ung, er han en tungvekter på politikk. Martin er også en særdeles kunnskapsrik og smart fyr, sier sjefredaktør Stig Jakobsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere i vinter ble Martin Lægland (23) fast ansatt som journalist for iTromsø, etter en tid som frilanser og vikar. Nå rykker han allerede oppover i rekkene: Denne uka ble Lægland politisk redaktør for lokalavisa i Nordens Paris. 

Og det er den unge redaktøren selvsagt fornøyd med: 

- Det føles veldig gjevt, og iTromsø er en utrolig spennende arbeidsplass. Da jeg ble spurt om å ta stillingen, takket jeg ganske fort ja. En sånn anledning må man ta!

23-åringen sier det var litt overraskende, men det blir på ingen måte noe nytt saksfelt: Som journalist har han jobbet mye med politikk og samfunn. Ambisjonen i den nye rollen blir både å lede journalistikken, skrive selv og kommentere. 

- Hva er ambisjonen?

- Vi skal være ledende på den politiske dekningen her i byen. Folk som ønsker å lese om politikk skal vite at vi dekker det godt og grundig. Og så skal vi ikke ha en ren rapportering eller referere, vi skal drive journalistikk med å stille de riktige og kritiske spørsmålene, sier Lægland. 

Har løftet dekningen, og løfter feltet

Sjefredaktør og direktør Stig Jakobsen sier at iTromsø for noen år siden bestemte seg for å løfte den politiske journalistikken.

Den var rett og slett for dårlig, og har nå blitt bedre. Både takket være Lægland, journalister som Thor Anders Angelsen og hele redaksjonen. 

Stig Jakobsen, iTromsø. 

De seneste åra har ikke avisa hatt noen politisk redaktør, men valgåret 2017 ble altså riktig tidspunkt for å løfte dekningen ytterligere med å utnevne Lægland til tittelen. 

- Dette er et valgår, og vi å begynne allerede nå med å legge strategier. Valget i avisbransjen vinnes av den som har de beste ideene og har tenkt klokest, ikke de lengste analysene, sier Jakobsen. 

- Så gjør du et tøft og modig valg med å ansette en 23-åring. Hvorfor er han riktig mann til jobben?

- Selv om han er ung, er han en tungvekter på politikk. Martin er også en særdeles kunnskapsrik og smart fyr. Han er god på kilder, og har gode analyser for å forklare hva som skjer. Mange av de store sakene vi har hatt, er det han som har gått i bresjen for. 

Tidligere ungdomspolitiker 

Foruten journalistisk erfaring har 23-åringen bakgrunn som ungdomspolitiker i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsparti. Dermed er det tilsynelatende en politisk redaktør fra venstresida som tiltrer den tradisjonelt litt mer borgerlige avisa. 

- Nå tror jeg nok at ideologien forsvant et sted på veien. Men det er klart at den bakgrunnen har gitt en god erfaring for hvordan politikk fungerer. Og det er viktig nettopp får å gjøre noe mer enn å bare referere det som skjer, sier Martin Lægland selv. 

Sjefredaktør Stig Jakobsen mener heller ikke dette markerer noe «politisk skifte» for avisas ståsted. Ja, de gamle skillelinjene og merkelappene betyr kanskje ikke så mye lenger?

- I utgangspunktet var Bladet Tromsø lenge en Venstre-avis, og så etter at høyremannen Erlend Rian var redaktør, fikk vi et høyrepreg. I dag tror jeg ikke vi har noen spesiell slagside - vår dekning går fra sak til sak, sier han.

- Selv har jeg både vært motstander av bompenger mellom bydelen i Tromsø, og for søndagsåpne butikker. Men jeg har ingen politisk bakgrunn og har stemt på fire forskjellige partier. I Tromsø styrer venstresida, nasjonalt styrer høyresida - jeg tror begge føler at vi er kritiske til dem, legger redaktøren til. 

Hvem er lengst til venstre?

Men om man skal ta et lite blikk tilbake, så har kanskje den litt mer borgerlige iTromsø gradvis nærmet seg den gamle arbeiderpressa Nordlys? For ikke å si, passert?

- De færreste av oss vil vel plassere Stig Jakobsen og Egon Holstad langt til høyre - mens Nordlys sin politiske redaktør Skjalg Fjellheim og kommentator Tone Jensen kanskje har flyttet den avisa noen hakk bort fra venstre?

- Det kan du si: Nordlys har nok aldri vært mindre Pravda enn de er nå. Og jeg måtte jo nettopp for første gang forsvare dem på lederplass mot disse Frp-statsrådenes angrep om at de var det, sier sjefredaktøren, og legger til: 

- Samtidig må du huske at da jeg gikk på gymnaset så var han Skjalg Fjellheim leder for Troms Sosialistisk Ungdom. Så selv om han har fått en liten Sverige-redsel akkurat nå, så har han et mye mer sosialistisk ståsted enn både Martin og meg.

Hvordan skiller 23-åringen Martin Lægland seg så fra sitt motstykke Skjalg Fjellheim (49) i Tromsøs skarpe aviskonkurranse?

Svaret på dét spørsmålet er diplomatisk: 

- Det er sikkert ange forskjeller på meg og Skjalg. Hva som er den største forskjellen, vet jeg ikke. Nå kunne jeg sikkert funnet på noen tabloide svar. Men jeg tror nok vi skal drive med hvert vårt, og på ulike måter. 

Powered by Labrador CMS