Grethe Gynnild-Johnsen går av redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, og slutter i mediehuset etter vel 30 år.
Det bekrefter hun overfor Medier24.
– Jeg har jobbet i NRK i over 30 år. Nå har jeg lyst til å gjøre noe annet i de siste årene av min yrkeskarriere, som er basert på det jeg har lært i NRK om ledelse, sier Gynnild-Johnsen.
– Jeg har fylt 62 år, og det er på tide å se seg om etter noe nytt. Jeg må også gjøre det nå hvis det skal bli aktuelt, legger hun til.
Hun understreker at beslutningen ikke er hastig, men noe hun har tenkt på en god stund.
– Dette er veloverveid, og ikke noe jeg gjør brått. Dette er også fullstendig udramatisk, sier Gynnild-Johnsen.
– Jeg slutter i en trygg NRK-jobb. Men nå har jeg et behov for å kaste meg ut på dypt vann. Det er en tid for alt. Nå er jeg 62 år, og da er det på tide å se seg om etter noe nytt, sier hun.
Gynnild-Johnsen vil fortsette i NRK-jobben frem til 1. oktober. Da venter studier i styrekompetanse ved BI.
Det er selvsagt ikke tilfeldig, for hun ønsker å bruke sin rikholdige kompetanse på styrenivå.
– Jeg har jobbet som NRK-leder siden 1998, og har vært enormt heldig å få være med på både omstillinger, digitalisering og endring. Som distriktsdirektør i nesten elleve år har jeg også forvaltet et budsjett på nesten 1 milliard kroner, sier hun.
– Da tenker jeg: Hvis noen bedrifter eller kulturinstitusjoner tenker de kan ha bruk for meg i styret sott, så er det noe jeg kunne tenke meg. Jeg har sittet litt i styrer allerede, og er noe jeg synes er veldig interessant og spennende, sier Gynnild-Johnsen.
– Utelukker ikke noe som helst
Hun sier hun gjerne blir værende i mediebransjen.
– Jeg håper det er noen i mediebransjen som har behov for min kompetanse. Jeg har ikke lyst til å forlate mediebransjen, men jeg er klar for å gjøre en innsats i andre bransjer også, sier hun.
– Er PR- og kommunikasjonsbransjen aktuell for deg?
– Jeg skal ikke utelukke noe som helst. Jeg har ingen planer om det, men det vil være galskap å utelukke noe som helst, sier Gynnild-Johnsen.
– Jeg har i hvert fall ingen planer om å bli pensjonist. Jeg har fortsatt lyst til å bidra, og håper bare noen har bruk for meg, sier hun.
Gynnild-Johnsen avviser imidlertid et spørsmål på det sterkeste:
– Jeg kan forsikre alle om at jeg ikke skal skrive bok, selv om jeg kunne gjort det. Jeg har skrevet dagbok hver eneste dag siden jeg fikk min første lederjobb i NRK i 1998, sier hun, og legger lattermildt til:
– Der står det mye bra, så boken kunne blitt veldig interessant. Ha ha.
På vei ut døren av NRK lovpriser hun Norges største mediehus. Som tidligere distriktsdirektør, så vel som Dagsrevyen-sjef, vaktsjef, utenrikskorrespondent og ikke minst som journalist har hun vært innom det meste i NRK-systemet.
– Det finnes ikke noen bedre arbeidsplass enn i NRK. Jeg har fått gjort det meste i NRK, og jeg har skaffet meg en kompetanse som jeg nå har lyst til å se om andre kan bruke, sier hun.
Gynnild-Johnsen skryter også at mediebransjen som helhet, som hun har jobbet tett mot som mangfoldsredaktør de siste to årene.
– Det er vanvittig mange flinke folk i den norske mediebransjen. Jeg håper bare vi klarer å beholde mangfoldet i mediebransjen, sier hun.
Og roser samtidig også politikerne.
– Du kan si mye rart om norske politikere, men vi har også kloke politikere som har ønsket å beholde mediemangfoldet. Norske politikere fortjener ros for at de har forstått at et velutdannet demokrat må ha et mangfold av medier, sier hun.
– Jeg er velsignet med den evnen at de oppgavene jeg har til enhver tid er morsomme. Og tiden i NRK har vært fantastisk moro, både årene på sporten og nyhetene. Men de elleve årene som distriktsdirektør krevde nok mest av meg, og var mest spennende, sier Gynnild-Johnsen.
– Det har ellers vært spennende møter med mediefolk over hele landet, som det har vært en fornøyelse å bli kjent med, sier hun.
– Hva har det vanskeligste i NRK-tiden vært?
– Ledere står ofte i valg som kan være vanskelig. Det er ikke noe tvil om at det for enhver leder alltid er vanskeligst med nedbemannings-prosesser. Det er endringer som berører hverdagene til folk, sier Gynnild-Johnsen.