Svein Larsen i Radio Metro
Svein Larsen i Radio Metro

Radio Metro-Larsen om Medie­tilsynets bøte­legging: – Totalt meningsløst

Radio Metros radiosjef Svein Larsen mener Medietilsynet oppfører seg som et slags «politi» i denne saken. – Inntektsbegrensning var en forutsetning for å forlenge FM-konsesjoner i slukkeområdene, svarer Medietilsynet.

Publisert

Torsdag slapp Medietilsynet nyheten om at tre lokalradioer ilegges bøter på tilsammen en million kroner, for brudd på konsesjonsvilkårene. 

De tre radioene det er snakk om er Norsk Lokalkringkasting (Hallo Ski), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio (New Norwegian Music). De har ifølge Medietilsynet hatt inntekter over den grensa for reklameinntekter på FM-stasjoner innenfor slukkeområdene. Grensa er satt av Stortinget, og er på 135.000 kroner årlig. 

– Opptre som politi og dømmende myndighet

Svein Larsen i Radio Metro understreker i en uttalelse til Medier24 at de ikke har noe eierforhold her, men et tett samarbeid. Han kaller vedtaket til Medietilsynet «meningsløst». 

– Radio Metro har ikke noe eierforhold til de tre stasjonene som nå er ilagt bøter, men vi har et samarbeid med dem og vil naturligvis støtte dem i å få omgjort dette totalt meningsløse vedtaket og vil drøfte med dem hvordan dette skal gjøres, sier han til Medier24. 

Larsen mener Medietilsynet opptrer som en form for politi når det kommer til FM-kanalene, og mener videre at det er regelverket som må endres. 

– Det er ingen overraskelse for meg at tilsynet fortsetter å opptre som politi og dømmende myndighet på vegne av de store kommersielle aktørene og fortsetter sin utrettelige kamp for å nedlegge FM-båndet og dessuten svekke norsk lokalradio. Det har vært deres linje i mange år nå. Politikerne ser heldigvis ut til å ha skjønt konsekvensene av vedtaket om tvangsslukking av FM. Det er bare politikerne som kan redde FM fra å forsvinne og ikke byråkratiet, sier han videre. 

Det har ikke lykkes Medier24 å komme i kontakt med de nevnte radiostasjonene. 

– Urimelig

Kommunikasjonsdirektør i Medietilsynet, Kristine Meek, sier til Medier24 at det er Stortinget som har lagt disse føringene, som tilsynet nå forholder seg til. 

– Alle disse tre radioene var blant de som fikk fortsette på FM i slukkeområder (Oslo-, Bergen-, Trondheim- og Stavanger-området) etter digitaliseringen. Stortinget la klare føringer for at radioer som skulle fortsette på FM i slukkeområder måtte ilegges begrensninger i konsesjonene for å sikre at de ikke konkurrerer kommersielt med de riksdekkende aktørene som ble digitaliserte, og dermed bidrar til å forsinke lytternes overgang til digital lytting, skriver kommunikasjonsdirektør i Medietilsynet, Kristine Meek. 

 

Hun understreker at den begrensningen i inntekter Stortinget har lagt inn var en forutsetning for at enkelte aktører skulle få drive videre på FM-nettet.

– Inntektsbegrensning var en forutsetning for å forlenge FM-konsesjoner i slukkeområdene. Andre kommersielle lokalradioer fikk ikke forlenget sine FM-konsesjoner i samme område, og måtte avslutte sin virksomhet. Det blir da urimelig at nisjekonsesjonærer skal kunne drive kommersielt utover den fastsatte inntektsbegrensningen, skriver hun. 

Meek er også klar på at de har fått signaler om å kontrollere disse kanalene tettere enn tidligere. 

– Kulturdepartementet klar på at ettersom nisjekanalene vil være de eneste aktørene som er på FM i de fire store byene, bør Medietilsynets tilsyn med disse radioene styrkes i perioden etter teknologiskiftet.

Powered by Labrador CMS