Nå er planen for NRK-tomta på Marienlyst godkjent

– De endringene som er gjort har gjort planprogrammet enda bedre, sier NRKs lokaliseringsdirektør Jon Espen Lohne til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I februar la NRK fram sine planer for hva de vil at skal skje NRK-tomta på Marienlyst når de flytter en gang mellom 2021 og 2026

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa da at de har lagt vekt på at planen for tomta skal åpne opp området, og samtidig ta vare på de fredede delene av NRK, som Store Studio-bygget. 

– Vi har lagt vekt på at planprogrammet skal gi grunnlag for å utvikle området med gode by- og bokvaliteter samtidig som de kulturhistoriske verdiene blir ivaretatt, åpnet opp og gjort tilgjengelig for langt flere enn det som er tilfellet i dag, sa Eriksen i februar. 

Nå har Plan- og bygningsetaten vedtatt planprogrammet, med enkelte endringer fra den opprinnelige planen NRK la ut. 

Jon Espen Lohne i NRK.

– De endringene som er gjort har gjort planprogrammet enda bedre, sier NRKs lokaliseringsdirektør Jon Espen Lohne til Medier24. 

«Attraktivt byområde»

Tomta er i dag regulert til institusjonelle formål, men blir nå omregulert, slik at det kan bygges boliger på NRK-tomta. 

Slik beskrives det i planen: 

«Hensikten med planarbeidet er omregulering til et attraktivt byområde, med bolig, næring, forretning, tjenesteyting, kulturformål, mv. Deler av området er fredet eller regulert til bevaring i dag, og disse delene foreslås fortsatt regulert til bevaring. Det planlegges for en høyere utnyttelse av området i tråd med mål i gjeldende kommuneplan om kompakt byutvikling, fortetting og boligbygging», skriver Plan- og bygningsetaten. 

Ifølge planen kan det åpnes opp for opp mot 107.000 kvadratmeter boligareal på tomta, skriver de videre. Det er tidligere estimert at dette kan bli mellom 1200 og 1500 boliger. 

«I planalternativ 1 foreslås det en fremtidig samlet bygningsmasse på inntil 167.200 m² BRA, hvorav inntil 107.400 m² foreslås som bolig».

Mindre endringer fra opprinnelig plan

NRK-tomta på Marienlyst.

Etter at planen for området var på såkalt «offentlig ettersyn», så har det blitt foreslått en rekke mindre endringer og hensyn som skal vektlegges, som konsekvens av at man skal flytte NRK bort fra tomta. 

Blant endringene som er lagt inn er det blant annet:

  • En presisering av at tverrforbindelsene skal være offentlig tilgjengelige
  • At det skal tas hensyn til naturverdier i tilliggende områder, også i anleggsperioden, blant annet alléen og treklyngen i sør
  • At det «i undersøkelser og utredning av kulturminner og kulturmiljø er det presisert at det som del av konsekvensutredningen må lages fotomontasjer som viser utbyggingens virkning for Kringkastingshuset og det tilhørende utomhusanlegget.
Store Studio på Marienlyst i Oslo er blant byggene på NRK-tomta som er fredet.

Videre er dette punktene som vektlegges for utvikling av tomta: 

  • Flerfunksjonell byutvikling med bolig, lokal handel og service, næring og andre funksjoner relatert til universitetet, kultur, idrett, mv.
  • Ivaretakelse av de kulturelle verdiene som er skapt på eiendommen gjennom NRKs virksomhet.
  • Gater, forbindelser og grønnstruktur som viderefører omkringliggende nettverk og bidrar til en mer sammenhengende bystruktur i området.
  • Gode byrom som kan bli sterke funksjonelle tyngdepunkt.
  • Gode by- og bokvaliteter.
  • Ivaretakelse av viktige naturområder med vegetasjon innenfor planområdet, og kulturminner/kulturmiljøer både inne i og utenfor planområdet

Starter salgsprosessen til høsten

Lohne forteller at dette gjør at NRK nå kan sette i gang med et salg av tomta. Planen er at salget skal finansiere kjøp av nytt hovedkontor for mediehuset. 

Han understreker imidlertid at dette er en prosess som først kommer til å iverksettes til høsten. 

– Salgsprosessen vil starte i løpet av høsten og det vil skje gjennom en åpen og transparent prosess, sier Lohne til Medier24. 

Se intervju med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i forbindelse med fremleggelsen av planen for NRK-tomta i februar: 

Powered by Labrador CMS