Nordlys ryddet forsida og sendte to reportere til Hellas for å dekke flyktningekrisa

- Verden er blitt mer lokal, mener sjefredaktør Anders Opdahl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

GJØR NOE NÅ!

Med store bokstaver og bilde av en syrisk flyktning, ryddet Nordlys hele forsida på lørdagsavisa. Med tolv sider, leder, bilder og kommentarer fra og om en av de mest alvorlige krisene i verden akkurat nå.

Som berører hele Europa, fra stranda på den greske øya Lesvos til fjærsteinan på Skjervøy i Nord-Troms.

Og ikke bare ryddet Nordlys forsida. I helga sendte de også nyhetsredaktør Jostein Larsen Østring og fotograf Yngve Olsen Sæbbe til Hellas for å rapportere hjem. Fra verden på nordnorsk. Men hvorfor gjør en nordnorsk regionavis det?

- Verden er blitt mer lokal, og vi må være til stede der leserne våre er. Akkurat nå er de veldig engasjert og berørt av denne situasjonen i verden. Da gjorde vi samme refleksjonen, og bestemte oss for å satse hardt på denne saken, sier sjefredaktør Anders Opdahl.

«Gjøre en forskjell»

Redaktøren beskrev også prioriteringene på Facebook, med en ambisjon om å «gjøre en forskjell». Slik omtalte han forsida og reportasjeturen de to reporterne ble sendt ut på:

Engasjementet rundt flyktningkatastrofen er enorm her i nord, ikke minst i Tromsø. Derfor kastet vi om på prioriteringene våre, i et forsøk på å reflektere det. Men også fordi vi i Nordlys lar oss bevege, og føler et behov for å gjøre en forskjell.

Dette er et eksempel på hvordan globale hendelser og utfordringer på et punkt blir vesentlig lokaljournalistikk. Og da har vi et ansvar. Vi følger opp med å sende et reportasjeteam sammen med gode hjelpere fra Troms til krisen som utspiller seg. Jostein Larsen Østring og Yngve Olsen Sæbbe er i dagene som kommer Nordlys-lesernes øyner og ører i disse områdene, og gjør det de kan for at vi som bor i nord får et usminket bilde av hva som skjer.

Slik får vi som bor i nord enda bedre grunnlag til å kjenne på hvilket ansvar som påhviler oss, som er på trygg avstand fra den humanitære katastrofen.

Allerede søndag kveld publiserte Nordlys første videoreportasje fra Hellas, både på nett og Facebook. (Se innslaget lenger ned i saken). 

Opdahl sier ambisjonen er å fortelle det som skjer for et nordnorsk publikum, som kanskje skiller seg litt fra riksmedienes dekning.

- Jobben deres er å fortolke, observere, vise fram det som skjer. Men med vårt referansekart. Som når vi sier at det er like mange som har omkommet på vei over Middelhavet, som det bor i Skjervøy kommune. Og så skal vi være differensiert, tørre å være enda varmere og nærmere i dekningen. Men uten å bli aktivistisk.

- Hvor lenge blir reporterne der?

- Vi skal ikke opprette noe lokalkontor der, men de har ikke noe returbillett. De blir så lenge det er naturlig, og de selv ønsker, svarer Opdahl.

Nordlys er til stede midt i dramaet som utspiller seg i Middelhavet. I dag tidlig var Nordlys' utsendte til stede da en...

Posted by Nordlys on 6. september 2015

- Tromsø er en solidaritetsby

Opdahl mener videre at det i særstilling er viktig for en avis fra Tromsø å være til stede:

- Det er en solidaritetsby, med en lang tradisjon for å ta vare på flyktninger og med et sterkt sosialt engasjement. På samme måte som det er i mange nordnorske og norske lokalsamfunn, sier han.

- Og det viser seg også på responsen vi får. Sjelden har vi fått så stor og positiv respons fra alle kanter. Lokalavisa blir holdt fram på arrangementer og demonstrasjoner i byen - da skjønner vi at den er viktig.

Nordlys-sjefen melder at journalistikken fra og om flyktningekrisa går godt, ikke minst også kommentarjournalistikken.

- Vi har den siste tida styrket leder- og kommentaravdelingen vår, og ser at det ofte er de universelle, globale og verdibaserte spørsmålene som gir det største engasjementet. Det er bare av og til at lokale spørsmål skaper det samme engasjementet hos oss.

- Nordlys er fortsatt en lokalavis og regionavis, men den gamle resepten om at kun det som skjer innenfor kommunegrensene er aktuelt, tror jeg ikke lenger holder i en stadig mer globalisert verden, legger han til.

- Hva koster det å sende to reportere til Hellas?

- Det er klart - det er ikke gratis. Men i den verden vi lever i, er det jo blitt billigere å reise til Hellas enn til Båtsfjord.

- Og i et marked og en tid der mediebransjen kjemper krone for krone, er det viktig å fortelle at vi er noe annet enn en pølsekiosk. Skape en forståelse for at journalistikk er viktig.

Tror pressen forregner seg

Og i en tid der mediebransjen og nettaviser gjerne får kritikk for å være lettvinte, er det viktig for redaksjonen å gjøre en slik vesentlig satsing:

- Internt har dette en viktig dimensjon, og det har en fantastisk indremedisinsk effekt. Jeg merker at vi blir litt stolte når vi tar et slikt grep, sier Opdahl.

Og han mener flere regionaviser burde løfte fram denne saken - fordi folk er så opptatt av temaet akkurat nå:

- Når jeg blar litt i aviser og ser på Forsidene.no, blir jeg litt overrasket. Jeg skal ikke heve meg opp på noen pidestall, men det er interessant å se hvor lite denne saken preger både lokale og regionale aviser rundt omrking. Der tror jeg man froregner seg på hva som er viktig for leserne våre, sier han.

Powered by Labrador CMS