- Det norske asylsinstituttet kommer til å bryte sammen, dersom vi ikke klarer å skille mellom de som har et legitimt krav, og de som ikke har det, sa Skjalg Fjellheim til 200 nordnorske journalister og redaktører på Svarte Natta-konferansen i Tromsø lørdag.
- Og når vi i nordnorsk presse har kalt dem for flyktninger, har vi sviktet vårt oppdrag. Det må være åpenbart for alle nå at de fleste som kommer over Storskog ikke er flyktinger med et reellt behov for beskyttelse i Norge, men migranter, la han til.
Det sa Nordlys-kommentator Fjellheim mot slutten av en debatt som ble innledet med skarp kritikk fra samfunnsdebattant og sosiolog Kjetil Rolness, mot både den norske og nordnorske pressestanden.
Gjentok kritikken
Sosiolog, skribent og debattant Kjetil Rolness gjentok kritikken han har kommet med tidligere, senest på høstmøtet til Norsk Redaktørforening for to uker siden:
Lørdag var Rolness i Tromsø for å diskutere (nord)norsk presses dekning av krig og flyktningestrømmen til Norge.
Ikke minst i lys av den sterkt økende strømmen overfor russergrensa på Storskog i Sør-Varanger.
Deler av Rolness sin innledning var basert på det samme foredraget han holdt i Oslo for to uker siden, med et hovedbudskap:
Norsk presse er gode på mennesker, og dårligere på fakta og kritiske spørsmål, mener Rolness.
Dog med en nordnorsk inngang fra harstadværingen. Rolness ga terningkast fem til Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim for hans «nøkterne og saklige» kommentarer om flyktingestrømmen til Finnmark, mens iTromsø-redaktør Stig Jakobsen fikk terningkast én for den mye omtalte lederen om Human Rights Service.
Pekte på Paris-terroren
Rolness understreket overfor de 200 nordnorske mediefolkene at han langtfra var enige med Hege Storhaug i alt.
- Det er mye rart man kan si om Hege Storhaug og alt hun har skrevet gjennom årene, sa Rolness.
Det han reagerer på, er imidlertid måten Storhaug blir demonert, personifisert og kritisert på den måten hun blir.
Men til forskjell fra redaktørforeningens høstmøte, kunne Rolness nå sette debatten i et mørkt lys etter en svart fredag kveld og natt:
- Det Hege Storhaug har advart mot, er det som nettopp har skjedd i Paris. Den franske presidenten har brukt ordet «krig» om et som skjer. Inntil nå har alle som har brukt ordet «krig», vært på linje med Fjordman, mener Rolness.
«En god Norge Rundt-reportasje»
Fra talerstolen på Scandic Ishavshotell i Tromsø lørdag angrep Rolness også nordnorsk presse med konkrete eksempler.
Som denne videoreportasjen fra NRK Finnmark om Bzhar Ahmad, som har «god tid til å øve med fiolinen» etter å ha kommet over grensa til Norge.
- Dette var en god Norge Rundt-reportasje, uten kritiske spørsmål. Og i flere saker ser vi at NRK omtaler dette som flyktninger, selv om man skriver i saken at de har bodd opp til sju år i Russland. Hvor lenge skal man da være flyktninger?
- Vi kunne ha tatt oss bedre tid
Etter Rolness sin innledning, møtte han to nordnorske journalister til debatt: NRK Finnmarks Tarjei Abelsen og den nevnte Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim.
Førstnevnte jobber på NRKs Kirkenes-kontor, og var blant de første som begynte å omtale flyktningestrømmen, lenge før hele verdens øyne ble rettet mot russergrensa på Storskog.
Og han erkjente at fokus nok har vært mer på å observere enn å analysere eller kritisere:
- Det har vært så store forandringer, der vi har konsentrert oss om å formidle det som skjer; sprengt kapasitet, fulle asylmottak og å telle hvor mange som faktisk kommer. Der kunne vi nok tatt oss bedre tid til å se på sammenhengene. Dette er noe helt nytt for de fleste av oss, og vi har nok for lite kunnskaper om både krig, islam og flyktningekrisa.
- Er dere for feig?, spurte ordstyrer Tore Bratt, til daglig redaktør i Rana Blad.
- Vi har diskutert dette innad, og det er en stor polarisering: Mellom det såkalte godhetstyranniet, de som vil hjelpe alle, til de som sier at vi skal «stenge grensa og hive ut søpla». Kanskje blir man for redd for å havne i bås med de som blir stemplet i siste kategori, svarte Abelsen.
- Enorme ressurser til journalistikk
Rolness svarte Abelsen slik:
- Men det er en feil problemstilling; det er ikke slik du må tenke som journalist. Dere må i større grad spørre hva som skjer og spørre hvorfor det kommer så mange nå. Russland har åpnet en bom, og slipper flyktningene forbi nå - hvorfor gjør de det nå?, sa Rolness, og la til:
- NRK har enorme ressurser i Finnmark, med distriktskontor og NRK Sápmi. Til sammen må det være den tetteste samlingen av statsfinansierte journalister. Det burde jo være en kjempemulighet til å grave, og ikke bare registrere hva som skjer.
- Klart vi blir berørt av det
Skjalg Fjellheim var altså den tredje deltakeren i panelet. Nordlys-kommentatoren beskrev debattklimaet i Tromsø, med å fortelle om opplevelsen av å få kjeft på Facebook fra politikere som kunne spørre om det virkelig kunne være slik at en journalist i Nordlys spør om Frp kan ha rett.
Og kommentatoren slo fast at det selvsagt er mange menneskelige skjebner her:
- Jeg har selv en sterk opplevelse fra Storskog - en familie med en mor som gråter, spør om hjelp, små barn og en far som går på krykker: De har reist fra Beirut, betalt dyrt for det og fått beskjed om at de mest sannsynligvis ikke får opphold.
- Klart dette er lag på lag med menneskelige historier som vi blir berørt av, og skal formidle historier rundt, sa Fjellheim.
Men den nordnorske pressen har gjort en feil, når de har kalt dette for en flyktningestrøm, mener altså Fjellheim:
- Gang på gang er det påvist at asylsøkerne som kommer over grensa har bodd lenge i Russland, og et fåtall av dem er syrere. Da må vi formidle det som faktisk er tilfelle, sa han.