Fiskeriminister Per Sandberg

Debatt

Nei, Per Sandberg truet ikke med karma. Redaktøren i Fiskeribladet inviterer til krenkefest

«Meldingen er muligens egnet til å fremkalle frykt for vurderingsevnen til en toppolitiker. Men alvorlig frykt, neppe. Redaktøren trues med karma», skriver Jan Thoresen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • JAN THORESEN, ansvarlig redaktør og adm. dir i SOL.no. Kommentaren ble først publisert hos SOL og gjengitt med tillatelse.

Det er liten tvil om at Per Sandberg har og har hatt et naivt forhold til Iran og sikkerhetstrusler. Fiskeribladet har vært svært tett på Sandberg under hele saken. Så tett at det i dag ble kjent av Sandberg sendte en tekstmelding til redaktør Øystein Hage.

Ansvarlig redaktør og adm. dir Jan Thoresen i SOL.no - her utenfor Aller Medias lokaler på Hasle i Oslo.

Meldingen ble sitert slik:

«Karma vil bite dere bak, vær trygg».

Redaktøren ringte PST og fikk beskjed at trusler måtte anmeldes. Det er foreløpig ikke gjort. Men strengt tatt. Hva er egentlig en trussel?

Dette sier loven:

«Straffelovens paragraf § 263. Trusler. Den som i ord eller handling truer med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.»

Det er to ting med meldingen fra Sandberg som gjør det tvilsom om dette er en trussel i lovens forstand. Det skal trues med "Straffbar adferd", og den skal være egnet til å "fremkalle alvorlig frykt".

Meldingen er muligens egnet til å fremkalle frykt for vurderingsevnen til en toppolitiker. Men alvorlig frykt, neppe. Redaktøren trues med karma. Karma.

Karma er et filosofisk begrep ofte knyttet til indiske religioner. Nærmest en årsaksforklaring. Handlinger som er utført med vilje, er karmiske og blir etterfulgt av positiv eller negativ virkning, skriver Jacobsen, Knut A. & Kværne, Per. (2018, 23. mai) i Store norske leksikon.

Kort sagt handler karma om handlingen og dens effekt på ditt liv på jorden og ditt liv etter døden, for de som tror på det. Motivet bak det vi gjør kan skape god eller dårlig karma. En handling med ond hensikt, skaper dårlig karma. Eller biter deg bak, for å bruke statsrådens formulering.

Dårlig karma fører til at det går dårlig for deg fremover. Således er karma en filosofi for å forsøke løfte handlinger og intensjoner i positiv retning. Vær snill, så får du det bra.

At Per Sandberg har gitt uttrykk for at han ikke synes det var snilt, eller god karma, at en redaktør ettergår hans handlinger, er mest et uttrykk for at ministeren mener en redaktør som gjør sin jobb, er ond.

Det er ikke en trussel. Bare veldig dårlig vurderingsevne litt for seint på kvelden. Dumt. Men ikke ulovlig.

Powered by Labrador CMS