Firdas forside på fredag til venstre - og dementiet fra lørdag til høyre.
Firdas forside på fredag til venstre - og dementiet fra lørdag til høyre.

Firda slo opp at det var blitt 500 færre jobber i fylket under Høyre og Frp. Men realiteten er at det er blitt 900 flere

Leste tall fra SSB feil, og redaktøren legger seg flat: - Kan ikke annet enn å beklage, sier Yngve Årdal.

Publisert

Lokalavisa Firda slo fredag stort opp på forsida at det hadde blitt 500 færre arbeidsplasser i Sogn og Fjordane under Høyre og Frp i regjering - fra 2013 til 2016.

Men det stemmer ikke: Avisa har brukt statistikk på feil måte, og virkeligheten er at det er blitt 900 flere arbeidsplasser i fylket.

Redaktør Yngve Årdal i Firda. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Redaktør Yngve Årdal i Firda. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

I helga måtte redaktør Yngve Årdal rykke ut og dementere fredagens forside. Han forklarer feilen med at man hadde misforstått talleen fra Statistisk sentralbyrå, som i 2015 endret på metodikken for sine tall.

Årdal skriver blant annet i dementiet på Firda.no:

Feilen er også omtalt av NRK, som også viderebrakte den opprinnelige nyheten fredag.

Det er media si oppgåve å sjekke informasjonen vi får tilsendt. Her har vi sett vår lit til informasjon frå ei kjelde som ofte verte nytta av media, men vi har likevel ikkje sjekka godt nok dei tala vi fekk. Men det er ikkje hjelp i å skulde på andre. Til sjuande og sist er det vårt ansvar å unngå å publisere ting som ikkje er rett.

Media har ei viktig rolle i samfunnet vårt. Som lesar av Firda skal du ha tillit til at den informasjonen du finn hos oss er rett. Gjer vi feil, skal vi rette det opp.

I dette tilfelle har ikkje vi gjort jobben vår godt nok, og vi kan ikkje anna enn å beklage.

En av dem som reagerte på feilen er høyrepolitiker Bjørn Lødemel, som representerer fylket på Stortinget.

- Firda med FakeNews i dag, og NRK har hengt seg på. Pinlig dårlig journalistikk, skriver han på Facebook - i en tråd hvor blant annet Ketil Solvik-Olsen henger seg på:

 

Powered by Labrador CMS