Robert Lundgren på en tidligere utgave av Varangerfestivalen.
Robert Lundgren på en tidligere utgave av Varangerfestivalen.

Tidligere radioprofil Robert Lundgren klager NRK til PFU. Mener festival ble beskyldt for kameraderi og nepotisme uten å få svare

- Det insinueres at vi får mer penger enn en annen festival fordi vi er i samme by som fylkesadministrasjonen, heter det i klagen fra Varangerfestivalen mot NRK Finnmark. Torsdag behandler Pressens faglige utvalg saken.

Publisert

Torsdag skal PFU behandle ni klagesaker med full behandling, og en av dem er mot NRK FinnmarkKlagen kommer denne gang fra en tidligere medarbeider ved samme kanal, «svensken» Robert Lundgren. 

Men nå er han festivalsjef for Varangerfestivalen, og reagerer på det innslag i februar hvor festivalen ble omtalt - uten å selv få komme til orde. 

- Reagerer kraftig

I morgensendingen mandag 12. februar var temaet hvilke festivaler som får tilskudd av potten på 1,4 millioner kroner fra Finnmark fylkeskommune, og Midnattsrocken i Lakselv var intervjuet. En festival som var innstilt til å få 80.000 kroner, 320.000 kroner mindre enn de hadde søkt om.

Mens Varangerfestivalen i Vadsø skulle få 140.000 kroner, samme beløp søknaden lød. Og det reagerte Midnattsrock-sjef John Arne Pettersen på overfor NRK. Han uttalte blant annet: 

Nei, jeg har jo mange tanker om det. Men selvfølgelig, de sitter jo veldig nært administrasjonen og de som gir innstillingen til politikerne. Når de holder til i samme område og samme plass, så kan det være at de blir påvirket derfra også. 

Det er dette Varangerfestivalens leder Robert Lundgren reagerer på, og han skriver i klagen

Ifølge Lundgren legger også programleder disse ordene i munnen på Pettersen. Alt dette uten at Varangerfestivalen selv er til stede for å kommentere påstandene, eller balansere inntrykket. . 

Det insinueres at Varangerfestivalen og Finnmark Fylkeskommune har et nepotistisk samarbeid/kameraderi. Hvor vi får mere penger enn en annen festival fordi vi er plassert i samme by som fylkesadministrasjonen. 

(...) Påstanden om at vi får penger fordi vi er i samme by er å spre mistanke om korrupsjon når det gjelder fordeling av festivalmidler basert på geografi. 

Mener fire punkter er brutt

Klager går på intet mindre enn fire punkter i Vær varsom-plakaten - 3.2, 4.13, 4.14 og 4.15: Kildebruk og kontroll av opplysninger, retting av feilaktige opplysninger, samtidig imøtegåelse og tilsvar. 

Ifølge klagen tok Lundgren samme dag i februar kontakt med NRK Finnmark, uten å få komme til orde med tilsvar. Det ble heller ikke publisert noe korrigering, eller oppfølging i ettermiddagssendingen. 

Men etter at Varangerfestivalen klaget til PFU, ble Lundgren tilbudt å få komme til orde - tre uker etter det opprinnelige innslaget. 

NRK Finnmark mener dette ikke er noen erkjennelse av presseetisk feil, men at det var et forsøk på å oppnå en minnelig løsning. I tilsvarene til PFU erkjenner redaksjonen at de gjerne kunne ha bidratt til å belyse saken enda bredere, men at det ikke betyr at de presseetisk måtte gjøre det. 

- Temaet har dessuten vært gjenstand for løpende debatt over en lengre periode, og i denne bredere debatten har også klager ytret seg, heter det i tilsvaret. 

Powered by Labrador CMS