Fra et tidligere møte i Pressens faglige utvalg. PFU-leder Alf Bjarne Johnsen til venstre.Gard L. Michalsen
Se hele lista:
65 ganger ble norske medier felt av PFU i fjor. Og journalister klarer ikke la folk få svare for seg - svikter fortsatt på samtidig imøtegåelse
Som ventet ble Finnmark Dagblad «verstingen» i fjor, etter fire fellelser allerede første kvartal. - Vi har lært av det, sier redaktør Arne Reginiussen.
Torsdag morgen legger Norsk Presseforbund fram PFU-statistikken for i fjor, på frokostmøtet «Medieåret 2017». Men det meste av dette er allerede mulig å finne fram til selv i PFU-basen på Presse.no, og det har Medier24 derfor gjort.
Det viser følgende hovedpunkter for presseetikken og Pressens faglige utvalg i fjor:
Mediene ble felt til sammen 65 ganger i 2017. Herunder 48 brudd på god presseskikk og 17 tilfeller av kritikk, den mildere formen for fellelse. Totaltallet er akkurat like mange som det var i 2016.
Det er fortsatt Vær varsom-plakatens4.14 som topper lista over klagepunkter. Mangelen på samtidig imøtegåelse stod for hele 23 av fjorårets 65 fellelser - altså mer enn hver tredje. Det er en økning på 5 fra 2016, og omtrent på nivå med de siste årene.
Punkt 3.2, som berører blant annet faktasjekk og kildekontroll, stod for 14 fellelser i fjor.
PFU mottok totalt 417 klager i fjor. Av disse ble 280 behandlet, hvorav hele 129 gjenstand for såkalt «forenklet behandling».
Det ble avgitt totalt 104 uttalelser etter full behandling i utvalget. Og av disse ble altså fellingsprosenten på hele 64 prosent - mot 52 året før.
Se lista over hvilke medier som ble felt nederst i saken!
PS! Vi dekker også frokostmøtet torsdag, og vil bringe flere nyheter derfra. Selve møtet kan du også følge på nett her:
Finnmark Dagblad topper lista
For dem som har fulgt presseetikkåret 2017 er det ikke overraskende at Finnmark Dagblad topper lista. Allerede etter tre måneder var avisa felt fire (eller fem) ganger. En av fellelsene gjaldt to klager, men samme sak, i forbindelse med en omtale av en lege.
To av de andre sakene gjaldt omtale av Finnmark fylkeskommune. Mens den fjerde fellelsen kom etter klage fra en privatperson etter bruk av et lettere lettkledd arkivbilde fra flere tiår tilbake.
Til Medier24 i dag sier Reginiussen at avisen har lært av vinterens mange fellelser:
- Nå er det snart ett år siden sist fellelse, så for oss er dette et tilbakelagt kapittel. Det var et spesielt år der det kom mange saker på kort tid, og det var litt tilfeldig. Men vi har jobbet med det og lært av sakene, slår han fast.
- Ta saken helt i mål
Blant annet har avisa holdt internseminar med ekstern bistand fra etikkrådgiver Gunnar Bodahl-Johansen. Reginiussen understreker at han fortsatt kan være uenig i noen av fellelsene, men slår samtidig fast at man må lære av dem.
Særlig fordi det i noen av tilfellene bare manglet den siste lille ekstrarunden for å være «innenfor»
- Dette er saker hvor det hadde kostet oss lite å ta saken helt i mål. Det har vi tatt lærdom av: Man kan heller bruke de ekstra timene det tar, særlig når vi allerede har brukt lang tid på en sak og det ikke haster på sekundet. Da er det dumt å gjøre noen «tøysete» feil, sier Reginiussen.
For ett år siden konstaterte vi at Aftenposten var verstingen i 2016, med fem fellelser. I 2017 hadde samme avis én fellelse. FD-sjef Arne Reginiussen har planer om at Finnmark Dagblad skal gjøre noe av det samme nå:
- Vi har ikke hatt noen fellelser siden påske, og har ingen planer om å ligge høyt på lista det neste året!