Finansavisen ble onsdag gitt kritikk av Pressens Faglige Utvalg på punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten, etter samlet vurdering.
Klagen mot den Hegnar Media-eide avisen ble behandlet av utvalget etter at Høyer Norge klaget dem inn for PFU.
Avisen ble klaget inn for brudd på Vær Varsom-Plakatens punkt 3.1, 3.2, 4.1, 4.4 og 4.14. Klagere er Ørnulf Høyer, Høyer Norge AS og Asif Ibrahim Bux, gjennom advokat Hallvard Helle.
Bakgrunnen for klagen er at avisen i desember publiserte saken «Kleskongen Høyer i seng med blind momssvindler» om koblinger mellom Ørnulf Høyer og den britiske investoren Asif Ibrahim Bux, og at en investering fra Bux til Høyer ble stoppet av hvitvaskingsteamet til DNB.
PFUs sekretariat foreslo opprinnelig å felle Finansavisen for brudd på både punkt 3.2 og punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten. Etter diskusjon blant utvalgsmedlemmene, ble det likevel besluttet å kun gi Finansavisen kritikk.
Avisen fikk også ros for å ha satt søkelyset på en tematikk som flere av utvalgsmedlemmene var viktig. Likevel mente utvalget at avisen i sin tittel hadde gått svært langt.
– Jeg synes denne saken er vanskelig, fordi Finansavisen beveger seg i grenseland, eller kanskje også over på flere områder. Flere av disse er ikke så graverende, men summerer man det opp, blir det veldig uheldig, sa PFU-medlem Ylva Lindberg.
Lindberg støttet likevel den endelige konklusjonen om å kun gi Finansavisen kritikk, fremfor å felle dem for brudd på god presseskikk.
Mener Finansavisen sverter dem
I sin klage, mener klagerne at Finansavisen ikke har dekning for påstandene om «tette bånd til svindler». I sin klage mener Høyer og Bux også at Finansavisen ikke har gitt samtidig imøtegåelse på alvorlige anklager fra anonyme kilder.
«Sett i sammenheng med at Finansavisen sår mistanke om at investeringen utgjør hvitvasking og knytter det til moms-uregelmessigheten i 2013, er det en meget alvorlig anklage.»
Klager mener at både Bux og Høyer blir svertet i saken og skriver i klagen:
«Det er ikke belagt at Bux er blitt dømt for momsunndragelse. Finansavisens fremstilling av Bux som en momssvindler er derfor uriktig og går betydelig lengre enn sakens faktum tilsier.»
Nekter for brudd
I tilsvarsrunden avviser Finansvisen brudd på god presseskikk og avviser at omtalen er basert på anonyme kilder.
«Artikkelen baserer seg i stor grad på en rekke ulike åpne kilder – både skriftlige og muntlige.», skriver de i sitt tilsvar.
Finansavisen står fast på at avisen har handlet i tråd med sin samfunnsoppgave: «å avdekke hvem som er reelle bakmenn for sentrale virksomheter i Norge».
De viser til at det er gjort gjennom «intervjuer med en lang rekke personer samt bruk av offentlige registre, innsendte protokoller og selskapsregistreringer».