Finansavisen felt av PFU for Trygve Hegnars leder om Stig Traavik.
Finansavisen felt av PFU for Trygve Hegnars leder om Stig Traavik.

Finansavisen nok en gang felt i PFU for Hegnars leder. Upresist å skrive at ambassadøren hadde «tre elskere samtidig», slår utvalget fast

Etter en omfattende klage fra ambassadør Stig Traavik får Finansavisen kritikk på ett punkt.

Publisert

VG ble torsdag felt i PFU for dekningen av tidligere ambassadør Stig Traavik, som mistet jobben i Indonesia etter at han skal ha hatt et forhold til tre kvinner - hvorav en av dem fikk bistandsmidler fra ambassaden Traavik ledet. 

I samme møte ble også Finansavisen felt for Trygve Hegnars leder om den tidligere ambassadøren. Under tittelen «Sex i UD» skriver avisens redaktør om saken og Traaviks relasjoner. 

PFU slår fast at redaktøren var i sin fulle rett til å omtale saken, og gir ikke Traavik medhold i alle de ni punktene den tidligere ambassadøren klager avisen inn for. 

Men på ett punkt får Finansavisen kritikk - og det er på punkt 3.2 om kontroll av opplysninger. Hegnar skriver nemlig flere ganger at Traavik «hadde tre elskerinner samtidig», og ordet samtidig var ikke riktig. 

Dette både ifølge Traavik selv og VGs dekning. PFU slår fast at det ikke er en stor feil i seg selv, men at avisen her har en «upresis beskrivelse av de utenomekteskapelige forhold». Og siden det handler om private forhold, blir det en unødvendig krenkelse mot klager.

 

Utvalget diskuterte hvorvidt det kanskje var litt strengt, men kom fram til at det var kritikkverdig. Som fungerende PFU-leder Anne Weider Aasen sa det: 

- Man må ha orden på fakta, selv om det er en kommentar. Det er også slik at Hegnar begynner setningen med å skrive «faktum i saken er...». 

Diskusjonen gikk også på hvorvidt man skulle felle Finansavisen for punktet om samtidig imøtegåelse, altså hvorvidt avisen skulle gitt Traavik anledning til å svare på lederen i samme utgave.

Men her kom man fram til at takhøyden er høyere i meningsartikler - og at det derfor ikke blir en fellelse på dette punktet også. 

  • Saken blir oppdatert med utvalgets uttalelse når den foreligger.
  • Dette er for øvrig andre gang på et drøyt år at Finansavisen blir felt i PFU for Hegnars lederartikler. Forrige gang var i fjor vår, etter skarp kritikk mot Norges Taxiforbund.
Powered by Labrador CMS