Klager mot NRK, Filter Nyheter og Politiforum - disse sakene skal behandles i PFU denne uka

To klager mot Filter Nyheter og klage på en mye omtalt Brennpunkt-dokumentar er blant sakene som står på agendaen.

Publisert

Førstkommende onsdag møtes Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å behandle klagesakene for oktober.

Blant mediehusene som har fått klager mot seg er NRK, Fædrelandsvennen, Politiforum, Telemarksavisen - og to klager mot Filter Nyheter

Se hele sakslisten nederst i saken!

Det er Norges Bondelag som har klaget NRK inn for den mye omtalte Brennpunkt-dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter» i 2019, samt flere publiseringer på TV og nett i etterkant.

Bondelaget mener NRK har brutt Vær Varsom-plakaten på fire punkter: 

2.3 – om åpenhet om bakenforliggende forhold3.2 – om kildekritikk og kontroll av opplysninger4.2 – om å skille fakta fra kommentar4.4 – om dekning for titler, ingresser etc.

NRK avviser at det er begått presseetiske overtramp i de påklagede publiseringene.

Filter Nyheter har to klager mot seg. Den ene er fra Johan Slåttavik, som er en privatperson som har levert klagen med samtykke fra Ronny Bårdsen.

Klager mener nettavisen har brutt god presseskikk for manglende omtale av frikjennelse, etter at tre menn - blant annet Bårdsen - i fjor ble dømt, så frikjent for hatefulle ytringer etter at de hadde hengt opp bannere med hakekors i Kristiansand.

Den andre klagen er fra førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem.

Han mener Filter har brutt sju punkter i Vær Varsom-plakaten med publiseringen av artikkelen «NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter» i vinter.

Filter Nyheter avviser at de har brutt god presseskikk i begge saker.

Powered by Labrador CMS