Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.
Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.

Høyreekstremist dømt til 30 dagers fengsel for trusler mot Filter-redaktør Harald Klungtveit

Mann (55) truet både Harald S. Klungtveit og hans familie etter at nettavisen omtalte det høyreekstreme miljøet i Norge.

Publisert

En 55 år gammel mann  - som er aktiv i flere høyreekstreme miljøer - er dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for en rekke trusler mot Filter Nyheters redaktør Harald S. Klungtveit i 2017.

Dommen falt i Moss tingrett i forrige uke. Utgangspunktet var 60 dagers fengsel, men mannen får strafferabatt for tilståelse, liggetid hos politiet og en helhetlig vurdering. 

«Truslenes innhold ga klare holdepunkter for at det kunne skje noe alvorlig med fornærmedes familiemedlemmer» heter det blant annet i dommen.

«Tyske ord med nazistisk innhold»

Truslene ble fremsatt over telefon etter at Filter hadde publisert flere saker om miljøet rundt Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). 

«Retten legger til grunn at hensikten med truslene var å skremme journalisten fra å omtale tiltalte og bevegelsen», heter det i dommen.

Flere av truslene hadde utstrakt bruk av nazistiske ord og uttrykk, og de gikk både mot Klungtveit direkte og hans familie.

«Bruken av tyske ord med nazistisk innhold forsterket etter rettens mening alvoret i truslene», står det i dommen.

Medier24 har tidligere referert til noen av truslene, blant annet:

«Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familie... ACHTUNG! RING NÅ!!! RASEKRIG!» og «Fristen for å ringe meg er nu 23 min. Sitter 5 mim. fra et av dine familiemedlemmer!»

– Viktig budskap

Klungtveit selv er fornøyd med rettens avgjørelse. 

– Om du truer norske journalister, blir du pågrepet, ransaket og havner i fengsel. Det er det viktigste budskapet overfor de ekstreme miljøene som har nyhetsredaksjoner som en del av fiendebildet. Jeg er også glad for at tingretten stadfester 60 dager fengsel som utgangspunkt i en slik sak, sier Klungtveit til Medier24.

Mannen nektet i retten for å være høyreekstrem, og sa i retten at han angret på truslene.

– Jeg angrer dypt, det er det dummeste jeg har gjort i hele mitt liv. Det er helt galskap det jeg har gjort, jeg beklager det virkelig, sa han ifølge NRK.

Mannens advokat Rasmus Woxholt, skriver i en sms til Medier24 onsdag ettermiddag, at han enda ikke har fått diskutert dommen med sin klient. 

– Jeg har ikke fått diskutert innholdet i dommen i detalj med ham og er usikker på hvordan han stiller seg til den. Forholdene var erkjent, resultatet var forventet og derfor ikke overraskende for ham, skriver Woxholt. 

Powered by Labrador CMS