NRK sjef Thor Gjermund Eriksen (t.v) og rådsleder Per Edgar Kokkvold i møte i Kringkastingsrådet torsdag morgen. Hovedsaken er de ca 6000 henvendelsene til programmet "Faten tar valget"

Kringkastingsrådet:

- Feil å sette opp et skille mellom nyhetsankere og andre programledere, mener Per Edgar Kokkvold om «hijabklagene»

NRK fikk kritikk fra flere hold under dagens møte i Kringkastingsrådet. Og burde ha forstått at hijaben til Faten Mahdi al-Hussaini ville skape debatt, mente Thor Bjarne Bore.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kringkastingsrådet kritiserer NRK for ikke å ha forutsett klagestormen mot hijabbruken i programserien «Faten tar valget».

Torsdag behandlet rådet den høye bunken klager på bruken av hijab i programserien «Faten tar valget». I alt er 5.577 klager kommet inn. Aldri før har rådet mottatt så mange klager på et program.

Klagestormen startet like etter at programleder Faten Mahdi Al-Hussaini (21) kunngjorde at hun skulle bli den første programlederen i NRK med hijab.

I den nesten tre timer lange diskusjonen fikk NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kritikk for håndteringen av klagene, blant annet i kanalens egen nyhetsdekning.

 

– Upresist og usaklig

Nestleder i Kringkastingsrådet Kjersti Thorbjørnrud reagerer blant annet på at dekningen ga inntrykk av at det var kommet inn mange tusen hatefulle klager. Selv kategoriserer rådet kun 19 av klagene som hatefulle og ekstreme. Flertallet av klagene går på diskriminering mellom kors og hijab.

– Det var en høyst upresis framstilling blant annet i innslag på Dagsrevyen og på Dagsnytt 18. Dette ble en forhåndsdømming. Det må være mulig å være kritisk til hijabbruk uten å bli satt i en slik bås, slår hun fast.

Samtidig gir hun NRK-sjefen ros og full honnør for å ha gått ut og forsvart Al-Hussaini.

– Rådet har stor forståelse for at kringkastingssjefen følte det nødvendig å gå ut og forsvare en ung medarbeider mot hat og hets. Dette gjelder særlig minoritetsstemmer, de må ikke bli stående alene, sier hun.

 

– Brun tsunami

Vebjørn Selbekk (t.h) og NRK sjef Thor Gjermund Eriksen ikke helt enig.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at NRK-sjefen har opptrådt kritikkverdig.

– Han bidro til å skape inntrykk av at en brun tsunami av hat skvalpet inn dørene her, sa Selbekk.

Eriksen reagerer på sin side sterkt på Selbekks uttalelse.

– Det inviterer ikke til en respektfull debatt å antyde at jeg brunbeiser alle klagene. Jeg var veldig bevisst hvilke ord jeg brukte. I alle debattene har jeg vært tydelig på at ekstreme holdninger ikke preger flertallet av klagene, sier han.

 

Burde sett debatten komme

NRK får også kritikk for ikke å ha sett debatten komme. Mange av klagerne har vist til at Siv Kristin Sællmann i 2013 ble nektet å bære et korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssendinger.

– Det at man ikke skjønte at korssaken fra 2013 ville dukke opp igjen, er problematisk, mener redaktør og rådsmedlem Thor Bjarne Bore.

NRK har hele tiden hold fast ved at det er forskjell på programledere i nyhetsprogrammer og andre sjangre, noe de også har fått støtte for hos Likestillingsombudet.

Rådets leder Per Edgar Kokkvold etterlyser like fullt en klargjøring av begrepet «programleder».

 

Må utvise strenghet

– Likestillingsombudet tar feil i å sette opp et skille mellom nyhetsankere og andre programledere. Ved å gjøre det klart at Faten ikke var en klassisk programleder, kunne man unngått denne saken, sier Kokkvold - og ber NRK ta en ny gjennomgang av reglene for bruk av religiøse symboler.

– Norge er tjent med at det utvises strenghet. I en tid der falske nyheter eksploderer, må man være pinlig nøyaktig, sier Kokkvold.

Allerede før behandlingen skapte hijabsaken uro i Kringkastingsrådet.

I slutten av august valgte rådsmedlem Elin Ørjasæter å trekke seg fordi hun reagerte på måten saken var blitt håndtert på av NRK.

Powered by Labrador CMS