Fra Venstre: Nyhetsredaktørene Helje Solberg fra NRK, Tone Tveøy Strøm-Gundersen fra Aftenposten, Karianne Solbrække fra TV2, Tora Håndlykken fra VG og Frode Hansen fra Dagbladet
Slik får du fast jobb i NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten og TV 2
Dette ser nyhetsredaktørene etter når de ansetter journalister i fast stilling
Medier24 har vært i kontakt med nyhetsredaktører fra fem av de store mediene i Norge og spurt om deres beste råd for en journalist som er på jakt etter fast ansettelse.
Redaktørene vi har valgt å kontakte er Helje Solberg fra NRK, Tone Tveøy Strøm-Gundersen fra Aftenposten, Frode Hansen fra Dagbladet, Karianne Solbrække fra TV2, og Tora Håndlykken fra VG.
Her er redaktørenes beste tips til søkende journalister:
NRK kan oppleve at journalister vet lite om jobben de søker på
Helje Solberg, nyhetsredaktør i NRK, legger vekt på at forberedelse, engasjement og interesse i virksomheten er egenskaper som utmerker seg i ansettelsesprosessen.
- Hvilke egenskaper ser du etter når du ansetter nye journalister i fast stilling?
– Holdninger, verdier og vilje er like viktig som kompetanse. Kvaliteter som åpenhet, empati, nysgjerrighet, kreativitet og kritisk tenkning kommer godt med som journalist. Det er også ofte viktig å kunne jobbe godt i team med andre. Vi ønsker medarbeidere som utgjør en forskjell i organisasjonen.
- Må journalisten ha jobbet lenge i bransjen?
– Nei, ikke nødvendigvis. Vi trenger først og fremst større mangfold. Og da mener jeg mangfold i vid kontekst.
- Hva burde en journalist gjøre for å utmerke seg under ansettelsesprosessen?
– Vær godt forberedt. Vis engasjement og at du er interessert i virksomheten. Tenk på forhånd hva du kan tilføre og bety. Har du reflektert over dette på forhånd, er det enklere å svare godt for seg, samtidig som du viser selvinnsikt. Ta gjerne med arbeidsprøver.
- Hvilke egenskaper er det dere vil unngå i en fast ansettelse?
– Søkere kommer stort sett veldig godt forberedt. Jeg har faktisk ingen historier om store tabber. Men jeg har opplevd at søkerne vet lite om jobben de ønsker. Det gir ikke et godt inntrykk, naturligvis. Det gjelder å orientere seg godt i forkant.
Aftenposten anbefaler journalister å skaffe seg spisskompetanse
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten, mener at kandidater til jobb i Aftenposten må ha en sterk rolleforståelse. De som ikke har det, blir ikke vurdert som aktuelle kandidater.
- Hvilke egenskaper ser du etter når du ansetter nye journalister i fast stilling?
– Journalistene må ha en veldig god evne til å opparbeide seg kildenettverk og til å jobbe godt med kildene sine. Det er helt avgjørende for å lykkes som journalist.
– Evnen til å ikke ta et nei for nei og stille spørsmål om igjen helt til svarene kommer, er også viktig. Kritisk og pågående er fortsatt egenskaper som er høyt verdsatt.
- Hva burde en journalist gjøre for å utmerke seg under ansettelsesprosessen?
– Dokumentere kildenettverk. Journalister som har gått målbevisst inn for å skaffe seg kilder på utvalgte områder, imponerer meg. Det gjelder også journalister som har gått inn for å lære seg fagområder, enten det er næringsliv, krim eller data- og kodekunnskap.
- Hvilke egenskaper er det dere vil unngå i en fast ansettelse?
– Journalistene må ha sterk rolleforståelse. De som ikke har det, blir ikke vurdert som aktuelle hos oss. Jeg kan ikke huske å ha intervjuet søkere som gjør tabber. Det er uansett ikke så farlig om noen gjør en feil eller to i intervjuet. Evnen og viljen til å lære av egne feil, er derimot avgjørende.
- Hva er dine beste tips?
– Mitt beste tips er å legge til spisskompetanse på den generelle journalistutdanningen. Spisskompetanse kan være veldig mye forskjellig: Dokumentert evne til graving, koding, egne kildenettverk, språk, særlig kompetanse på et fagfelt eller evnen til å behandle store data og statistikk som kan presenteres og formidles forklarende og analyserende ut til leserne våre.
Dagbladet mener det er viktig med en "x-faktor"
Frode Hansen, nyhetsredaktør i Dagbladet, forteller at de leter etter kandidater som er tabloidfaglig sterke, initiativrike, grundige, har høy arbeidskapasitet og stor presseetisk bevissthet.
- Hvilke egenskaper ser du etter når du ansetter nye journalister i fast stilling?
– Det er utrolig mange flinke journalister der ute, men ikke så mange faste jobber. Det er hard kamp om jobbene, og vi får mange gode søkere til stillingene vi lyser ut. Vi ser etter et bredt spekter av egenskaper, men naturligvis er «x-faktor» viktig. Noen stikkord er at vedkommende er tabloidfaglig sterk, initiativrik, grundig, har høy arbeidskapasitet og stor presseetisk bevissthet. Innsikt og forståelse av det aktuelle saksområdet er også en selvfølge – og det er viktig at man i tillegg forstår de ulike publiseringsplattformene.
- Må journalisten ha jobbet lenge i bransjen?
– Erfaring er i utgangspunktet alltid en fordel. Men det kommer selvsagt helt an på søkeren. Vi har ansatt mange journalister med kort ansiennitet. Det er egenskapene og spisskompetansen vi ser etter.
- Hva burde en journalist gjøre for å utmerke seg under ansettelsesprosessen?
– Det aller beste rådet er å være ærlig, konkret og godt forberedt. Skriv en god søknad som ikke virker som om den er «masseprodusert», vær forberedt på konkrete spørsmål i jobbintervjuet, ha forslag til gode saker og vær tydelig på hva du kan bidra med i redaksjonen.
– Hvilke egenskaper er det dere vil unngå i en fast ansettelse?
– Det er et vanskelig spørsmål. Hvis jeg skal driste meg utpå et svar, så er noe av det viktigste at man er ærlig på hva man kan og hva man ikke kan så godt. Ingen er verdensmester i alt. Søkerne bør videre ha satt seg inn i journalistikken i bedriften, her kan man fort bli avslørt under et jobbintervju. I tillegg er det viktig at søkerne er konkrete. Hva betyr det at du er «idérik» eller er god til «å samarbeide»? Bruk eksempler.
- Hva er ditt beste tips til en som vil ha en fast stilling i en redaksjon?
– Stå på og vis hva du kan. Vær en lagspiller. Ha kunnskap om de forskjellige plattformene og distribusjonskanalene. Og ikke minst: Skaff deg spisskompetanse som en redaksjon ikke kan være foruten.
TV 2 vil at journalisten skal brenne for faget
Karianne Solbrække, som er nyhetsredaktør i TV 2, legger vekt på at selve søknaden er veldig viktig under ansettelsesprosessen, i tillegg til at de skal brenne for journalistikken og oppdraget.
- Hvilke egenskaper ser du etter når du ansetter nye journalister i fast stilling?
– De må brenne for journalistikken og oppdraget. Og de må inderlig ønske å jobbe akkurat i TV 2. Alle søkere har i dag digital kompetanse, og TV kan vi lære dem. Derfor handler det om innstilling og erfaring. Utover det, er jeg opptatt av hva de har levert tidligere, hvordan de formulerer seg, og om de er åpne, direkte og sympatiske. Jeg ser etter om de er ja-mennesker, og noe av det verste de kan gjøre i møte med meg er å gi inntrykk av at drømmen er å komme på TV.
- Må journalisten ha jobbet lenge i bransjen?
– Ikke nødvendigvis. Vi har lang og god erfaring med å ta inn unge, ferske journalister. F.eks. fra journalistutdanningen, som går skolen hos oss som tilkallingsvikarer. For dem som ikke har vært timevikarer eller faste vikarer, ser jeg etter jeg folk som har jobbet i lokalavis. Det er ofte den beste skolen.
- Hva burde en journalist gjøre for å utmerke seg under ansettelsesprosessen?
– Selve søknaden er viktig. Den må være solid, tydelig og vise hva vedkommende står for. Det skal ikke være en eneste skrivefeil der, og CV og all relevant dokumentasjon må følge med. Ikke skriv at slik dokumentasjon kan utleveres på forespørsel. Hvis du ikke anstrenger deg nok for å levere alt som er relevant på en skikkelig måte, kommer vi neppe til å vurdere vedkommende. Iallfall ikke hvis det er en ukjent søker.
- Hvilke egenskaper er det dere vil unngå i en fast ansettelse? Hvilke tabber gjør søkerne?
– Det skal litt til at folk blottstiller uegnede egenskaper i søknaden, men jeg jakter alltid etter tegn på at folk setter seg selv i sentrum – foran journalistikken og samfunnsoppdraget vårt. Jeg ser etter verdiene, og om de er samstemte med retningen vi har for TV 2 Nyhetene. Jeg merker meg folk som har gjort research og vet hva TV 2 Nyhetene står for. Jeg reagerer sterkt på skrivefeil, og feil fokus som at man alltid har drømt om å komme på TV eller blir programleder, eller i verste fall kjendis. (Det siste er det heldigvis lite av.)
- Hva er ditt beste tips til en som vi ha en fast stilling i en redaksjon?
– Praksis er vel så viktig som karakterer. Erfaring fra lokalmediene er en fordel. I praksis kommer de aller fleste inn via praksisplass fra utdanningsinstitusjonene, men jeg er nok av den gamle skolen som fint kunne ansatt en ustudert røver med gode referanser fra lokalmediene. Når du er i praksis; si alltid ja, ha alltid minst to forslag på morgenmøtet, og vis at du er oppdatert på trender og hva som rører seg. Det er jobben vår å forutse hva folk er opptatt av til enhver tid.
Disse journalistene ser VG etter
Nyhetsredaktør i VG, Tora Håndlykken, forteller om at de fleste som VG ansetter i faste stillinger har startet som tilkallingsvikarer i VG, eller andre redaksjoner.
- Hvilke egenskaper ser du etter når du ansetter nye journalister i fast stilling?
– For å få fast jobb i VG må du være engasjert, ha vilje til å jobbe hardt og være en lagspiller. Det som uansett trumfer alt, er dokumenterte evner til å jobbe ut nyheter.
- Må journalisten ha jobbet lenge i bransjen?
– For å være aktuell til en fast jobb må du ha erfaring, men antall år i bransjen er ikke avgjørende.
- Hva burde en journalist gjøre for å utmerke seg under ansettelsesprosessen?
– Være deg selv, enten det betyr å være annerledes eller helt vanlig, og bruke det som en styrke.
- Hvilke egenskaper er det dere vil unngå i en fast ansettelse?
– Mange er flinke til å selge seg inn på et intervju, men det viktigste er å dokumentere innsalget. Skryt funker ikke, legg heller fram konkrete eksempler.
- Hva er ditt beste tips til en som vi ha en fast stilling i en redaksjon?
– Skaff deg erfaring. De fleste vi ansetter i faste stillinger har startet som tilkallingsvikarer, enten i VG eller i en annen redaksjon. Og etter det, gjør deg selv uunnværlig i redaksjonen. Hvis du har en spisskompetanse redaksjonen trenger og som få andre har, er veien til fast jobb kortere.