De fire elevene var klare til å fortelle Kringkastingsrådet hva de mener om «Folkeopplysningen», men fikk ikke anledning til det: Marion Isabell Stærfelt (t.v.) og Tobias Wessel, mens to av elevene var kritiske til NRKs forsøk på å påvirke skolevalget: Alva Otterlei Lokreim og Håkon Framnes. Eira Lie Jor
Elevene fra Lillestrøm fikk ikke snakke i Kringkastingsrådet: – Jeg er frustrert og sint
– At kringkastingssjefen kan si at dette er en grundig debatt, når de mangler hele ungdomsstemmen, det synes jeg verken er rettferdig overfor oss, sier Lillestrøm-elev Alva Otterlei Lekreim. Det var flertallet i Kringkastingsrådet som bestemte at elevene ikke fikk ordet.
Fire elever fra Lillestrøm videregående skole var til stede under møtet i Kringkastingsrådet, som diskuterte de prinsipielle sidene av «Folkeopplysningen»-stuntet på skolen deres.
Under debatten var de imidlertid henvist til tilhørerbenken, til tross for at de var invitert til å snakke for rådet.
To av elevene støttet prosjektet, Marion Isabell Stærfelt og Tobias Wessel, mens to av elevene var kritiske til NRKs forsøk på å påvirke skolevalget: Alva Otterlei Lokreim og Håkon Framnes.
Det de imidlertid var enige om, er at de er sinte og frustrerte at de ikke fikk snakke for Kringkastingsrådet.
– Jeg kjenner jeg blir frustrert over at vi ikke fikk snakke. Begrunnelsen vi fikk var at det skulle være en prinsipiell debatt. Det at vi får vite to timer før vi skal inn, at vi mister vår stemme i saken, gjør meg frustrert og sint, sier Alva Otterlei Lerkeim til Medier24 etter behandlingen av «Folkeopplysningen» var ferdig.
– Fratatt vår stemme
Otterlei Lokreim mener elevene fint kunne ha lagt fram sine synspunkter på det prinsipielle, hadde de fått beskjed i forkant om det.
– Vi er oppegående ungdom, vi er politisk engasjert ungdom, og hadde vi fått beskjed om dette tidligere, kunne vi holdt et prinsipielt innlegg, enten for eller mot, sier hun.
Hun er frustrert over at de ikke har fått si sin mening foran kringkastingsrådet.
– At vi har blitt fratatt vår stemme i en debatt, som selv kringkastingssjefen sier at skal være en grundig debatt, det mener jeg er helt feil. At han kan si at dette er en grundig debatt, når de mangler hele ungdomsstemmen, det synes jeg verken er rettferdig overfor oss, eller overfor rådet som sitter der inne, sier hun.
Hun får støtte fra Marion Isabell Stærfelt, som også mener det er frustrerende å sitte i rommet, og høre på debatten, uten å ha mulighet til å delta selv.
– Vi er invitert hit, for å snakke og for å ytre elevenes mening, og så får vi beskjed to timer før om at det ikke blir sånn. Det er kjipt, sier hun og fortsetter:
– Vi hadde også klart å legge fram argumenter på en prinsipiell måte, som passer inn i rådets retningslinjer, sier hun.
Også rektor ved Lillestrøm videregående skole, Øyivind Sørlie, var til stede under møtet i Kringkastingsrådet. Han mener også det er synd at elevene ikke fikk snakke.
– I dag er jeg mest opptatt av at elevene skal bli hørt, sier han til Medier24.
– Overordnet
Leder av kringkastingsrådet, Julie Brodtkorp, sier til Medier24 at begrunnelsen for at elevene ikke fikk snakke, var at debatten skulle være prinsipiell.
– Dette programmet er ikke sendt, så det er ikke lisensbetalere som har hatt mulighet til å sende inn klager, annet enn på det prinsipielle, sier Brodtkorp til Medier24.
Hun mener det var viktig at man holdt debatten på et overordnet nivå, og at det er bakgrunnen for at elevene ikke fikk komme til orde.
– Vi har bedt NRK om å redegjøre for hva de har tenkt igjennom av prinsipper og etikk, når de gikk inn for denne metodebruken. Hadde vi hatt en presentasjon fra elevene eller rektor, hadde vi fått en helt annen vinkel inn på det, sier leder av kringkastingsrådet Julie Brodtkorp til Medier24.
– Så et slags forsøk på å holde Kringkastingsrådet så nøytralt som mulig?
– Nei, ikke nøytralt, men å sørge for at vi diskuterer det vi skal diskutere. Det er det overordnede. Vi skal ikke gå inn i det dere journalister og redaktører skal ha noe med å gjøre. Vi skal være på det overordnede planet, og vi har tidligere fått kritikk fordi vi ikke har gjort det, og dette var da viktig for at vi i denne saken skulle holde oss på det overordnede planet, sier hun.