Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg, med resten av redaksjonen i bakgrunnen.

Debatt

Nei, NRK. Falske nyheter styrker ikke demokratiet

«At statskanalen driver politisk desinformasjon midt i en valgkamp lar seg ikke forsvare, verken redaksjonelt, vitenskapelig eller pedagogisk», skriver Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • KRISTOFFER EGEBERG, redaktør i Faktisk.no 

Så har det skjedd igjen: En statsfinansiert aktør har drevet desinformasjon og produsert falske nyheter med gode intensjoner.

Først ut var Innovasjon Norge, med sitt tidløse Sommarøy. Nå er det statskanalen NRK – landets største mediehus og produsent av ekte nyheter – som i et halvt år har forsøkt å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, blant annet med desinformasjon og «falske nyheter» om politiske partier. Det er den populære programposten «Folkeopplysningen» som har vært på ferde, og programleder Andreas Wahl sier de har gjort det for å «beskytte og styrke demokratiet».

Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

I Faktisk.no jobber vi hver eneste dag for å motvirke feilinformasjon, desinformasjon og falske nyheter. Vi sitter i et nettverk med faktasjekkere verden over som systematisk jobber med det samme som oss. Det å utsette barn og unge for manipulering, desinformasjon og falske nyheter, bidrar ikke til å beskytte eller styrke demokratiet. Ikke én eneste gang har vi hørt at dette er en god idé i kampen mot falske nyheter.

Det siste døgnet har vi også hørt fra forskere og eksperter på falske nyheter. De gnir seg i øynene og rister på hodet.

Det gjenstår selvfølgelig å se om selve programmet blir bra. Men basert på det vi vet så langt, kan ikke prosessen forsvares. Unge mennesker, deres venner, familier og trolig flere andre har blitt eksponert for målrettet manipulasjon og desinformasjon i folkeopplysningens navn.

Programskaperne og ledelsen i NRK sier at ingen skade har skjedd. Hvordan kan de være så sikre på det? Fordi de avsluttet eksperimentet noen dager før valget, og holdt en «debrief» for elevene på skolen?

Flere av disse elevene stemmer for første gang i årets kommunevalg. Det har vært mulig å forhåndsstemme i Lillestrøm siden 1. juli. Over 5000 har forhåndsstemt der allerede. Hvor mange av disse som har blitt påvirket av NRKs hemmelige prosjekt vil vi nok aldri få vite. Det vil neppe NRK heller. Men hvis bare noen få elever har stemt på et annet parti enn de ellers ville ha gjort, som følge av det Folkeopplysningen har gjort, er det etisk svært betenkelig.

Og hva med langtidseffekten? Styrker slike stunt utsatte unges tillit til medier og demokrati?

I Faktisk.no har vi nylig ansatt egne pedagoger for å utvikle et undervisningsopplegg for ungdom, slik at de står bedre rustet i kritisk mediebruk og kildebevissthet. De er kritiske til det Folkeopplysningen har gjort. Hvor var lærerne? De var ikke en gang informert.

Det virker som om NRK og rektor har trukket slutningen «eksponering = læring». I så fall skulle hele verden vært immune mot falske nyheter for lengst. Det er den åpenbart ikke.

Heldigvis tyder lite på at valgpåvirkningen har vært stor etter stuntet på Lillestrøm. Men skaden dette prosjektet kan påføre folks tillit til NRK er stor. Ikke minst fordi det siste stuntet føyer seg inn i noe som begynner å se ut som et mønster. 

Da den nye flertallsregjeringen ble utnevnt, dukket NRK Satiriks opp på Slottsplassen med en falsk Dag Inge Ulstein som lot seg intervjue av de andre mediene som nybakt utviklingsminister. Den samme falske Satiriks-ministeren lurte klimastreikende skolebarn foran Stortinget til å tro at de hadde regjeringens fulle støtte. NRK Satiriks lurte også VG og Dagbladet til å tro at James Bond-skuespiller Daniel Craig gjestet utestedet Lorry i Oslo. Og ved hjelp av en falsk profil foret de det alternative nyhetsnettstedet Resetts kommentarfelt med terroristen Anders Behring Breiviks hatefulle manifest.

I sommer mente P3 at det var stor humor å lure journalistene i Drammens Tidende til å skrive tull. Det var sikkert edle motiver bak alle disse stuntene, men metodene ligger langt utenfor presseetikken i Norge.

Så kan man si at det bare er moro når mediene går på limpinnen. Hvem bryr seg om noen av barna ble lei seg da klimaengasjementet ble gjort narr av i beste sendetid? Mange vil mene at Resett fikk som fortjent. Og NRK-ledelsen mener åpenbart at elevene på Lillestrøm videregående skole lærte seg en viktig lekse da programleder Andreas Wahl avslørte prosjektet sitt i går.

Men at statskanalen driver politisk desinformasjon midt i en valgkamp lar seg ikke forsvare, verken redaksjonelt, vitenskapelig eller pedagogisk. Redaktørene må lære seg presseetikk. Andreas Wahl må lære seg forskningsetikk. Etterpå kan de ta kontakt med oss i Faktisk for å lære hvordan man jobber systematisk for å motvirke desinformasjon og falske nyheter. Ta gjerne med rektoren ved Lillestrøm videregående skole, så kan vi sammen tilrettelegge for en god læringsprosess i kritisk mediebruk og kildebevissthet.

Det følger et stort ansvar med NRKs posisjon som allmennkringkaster. Den største verdien de forvalter er sin egen troverdighet. Derfor er det nedslående å oppleve at de gjentatte ganger det siste året har brukt folkefinansierte lisenspenger på å lure andre for underholdningens skyld.

Det burde være unødvendig å forklare Norges største mediehus at man verken beskytter eller styrker demokratiet ved å lure andre medier og klimastreikende skolebarn, eller ved å produsere falske nyheter og drive politisk manipulasjon like før et valg. At NRK driver politisk desinformasjon midt i en valgkamp lar seg ikke forsvare. At de ikke forstår dette, er urovekkende.

Powered by Labrador CMS