Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, her med Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg.
Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, her med Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg.

Fjellheim snur etter Faktisk-slakt: – Det er lov å endre oppfatning

Blant dei argaste kritikarane av Faktisk.no har snudd. – Eg var kanskje litt tung på labben, seier Skjalg Fjellheim.

Publisert

«Faktisk.no er pressens eget organ for selvskading. En pompøs og selvgod operasjon fra Oslo. Som kan skade journalistikken over hele landet», var tittelen på ein kommentar signert Skjalg Fjellheim i juli 2017.

I februar 2019 poserer han smilande med Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg i Nordlys-redaksjonen, med følgjande tekst i eit Facebook-innlegg.

«Vi i Nordlys har fått besøk fra Ring 2, Kristoffer Egeberg hadde med en dose kaffe latte til meg fra hovedstaden. Kristoffer er redaktør i Faktisk.no, og leverer viktige bidrag til kildekritikk og kritisk medieforståelse. 

Innledningsvis var jeg nok ikke helt overbevist om nytteverdien, men må innrømme at min skepsis var ubegrunnet. Jeg tok feil. Faktisk har blitt noe ganske annet enn jeg fryktet, redaksjonen viser seg å være god medisin mot de største truslene for samfunnets grunnmur - polarisering og alternative fakta. Faktasjekk er noe Norge behøver - prosjektet er nyttig for journalistikken, og en styrke for offentligheten.»

– Eg har blitt faktasjekka. Det gjekk ikkje bra

Overfor Medier24 utdjupar han:

– Eg var kanskje litt tung på labben. Så ærleg må det kunne være. Det er lov å endre oppfatning. Det er ein eigenskap kanskje fleire burde hatt.

Fjellheim meiner Faktisk har blitt noko anna enn han frykta, og at dei gjer ein god jobb med ein viktig funksjon i norsk mediebransje.

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.
Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

– Eg frykta dei skulle bli eit meiningspoliti i den offentlege samtale, og at dei skulle bli ein overdommar for norsk presse. Poenget mitt var at pressen har eit eige organ for sjølvjustis, PFU, som fungerer utmerka, seier han.

Fjellheim har sjølv blitt faktasjekka. «Faktisk helt feil», var konklusjonen om at «Det er i dag umulig å tallfeste prisen, [på et døgnbemannet PCI-tilbud i Bodø] (...). Det vet ingen så lenge det ikke er utredet.» i desember 2017.

– Det gjekk ikkje bra for meg. Men det er berre veldig fint. Dei har ein viktig funksjon, og me kan trygt seie at dei oppfyller sitt samfunnsoppdrag på ein god møte, seier han vidare.

 

Ring 3-kaffi

Egeberg vitja både iTromsø og Nordlys då han vitja Tromsø fredag, og hadde til og med ein is-caffè latte til den sjølvtitulerte periferipopulisten.

– Den har me drukke og fortært med stor glede, seier Fjellheim.

Faktisk.no-redaksjonen frå venstre: Jari Bakken, Kristoffer Egeberg, Maren Sæbø, Tore Bergsaker, Silje S. Skiphamn, Geir Molnes, Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen.
Faktisk.no-redaksjonen frå venstre: Jari Bakken, Kristoffer Egeberg, Maren Sæbø, Tore Bergsaker, Silje S. Skiphamn, Geir Molnes, Eva Akerbæk og Mina Liavik Karlsen.

Egeberg seier til Medier24 at det overraskinga gav god latter og god stemning.

– Det var veldig hyggeleg å vere innom Nordlys, seier han.

Han hadde sett seg på flyplassen då han såg Facebook-oppdateringa til Fjellheim.

– Det var ei superhyggeleg overrasking då eg sat meg på flyplassen og såg den oppdateringa. Det varma for oss i redaksjonen. Det viser at me har blitt flinkare til å forklare kva me driv med, seier han.

Powered by Labrador CMS