Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no. Foto: Erik Waatland
Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no. Foto: Erik Waatland

Faktisk.no inn i varmen hos de store faktasjekkerne i verden: Redaktør Egeberg jubler over at redaksjonen er tatt opp hos Poynter Institute

Blant anerkjente faktasjekkredaksjoner som PolitiFact, FullFact, Snopes og Washington Post, finner man fra i dag norske Faktisk.no. – En stor anerkjennelse for oss, smiler redaktør Kristoffer Egeberg.

Publisert

For ganske nøyaktig tre måneder siden publiserte Faktisk.no sin første faktasjekk.

Samarbeidsprosjektet mellom blant annet TV 2, NRK, Dagbladet og VG har skapt mye debatt i Norge, men også høstet oppmerksomhet utenfor norske grenser.

I dag ble det klart at Faktisk.no er tatt opp som medlem hos det anerkjente Poynter Institute's Fact-checking Network. Faktisk er én av 35 medlemmer og den andre nordiske faktasjekkredaksjonen i Skandinavia, etter Viralgranskaren.

Redaktør Kristoffer Egeberg sier til Medier24 at nettverket stiller strenge krav til uavhengighet, åpenhet og kvalitet.

– Det er derfor en stor anerkjennelse for oss å få denne sertifiseringen, sier han.

– Ekstremt ambisiøst initiativ

Poynter Institutes faktasatsing har fulgt med og analysert Faktisk.no siden oppstarten og går grundig gjennom søkerne for å bli med.

Ester Appelgren, som til daglig er ekspert innen journalistikk og teknologi, jobber som fakultetsleder for School of Natural Science, Technology and Environmental Studies ved Södertörn University, er den som har undersøkt Faktisk og anbefalt at nettstedet skal inn (se hele vurderingen her).

Hun skriver følgende i sin vurdering av Faktisk:

Faktisk is a nice and extremely ambitious initiative. With the rich data-driven content, it is a stand alone journalistic publication in itself, even though it is based on already published claims. I truly enjoyed reading the content.

– Hva betyr dette for Faktisk, Egeberg?

– Først og fremst vil det motivere og skjerpe oss til å leve opp til den internasjonale faktasjekk-plakaten, og videreutvikle sjangeren på en god måte i Norge. Samtidig gir det oss muligheten til dele erfaringer og verktøy med de aller beste i bransjen. Her har vi også mye å tilby. Det er jo flere ting ved Faktisk.no som det er stor internasjonal interesse for i dette miljøet. Ikke minst samarbeidsmodellen, hvor flere konkurrerende medier har gått sammen for å skape noe nytt.

Egeberg sier til Medier24 at de allerede har hatt god nytte av Poynter og faktasjekknettverket.

– Helt siden vi begynte prosjektarbeidet har vi hatt tett dialog med ekspertisen hos Poynter, og veteraner som PolitiFact, FullFact og First Draft. Deres erfaringer var viktige for oss da vi skulle opprette Faktisk.no. Her har vi fått god hjelp, som vi nå gjerne gir videre til nye initiativer, avslutter han.

Redaktøren understreker også at Poynter Institutes nettverk er kontaktpunktet giganter som Facebook og Google forholder seg til når de snakker om tredjepartsverifisering og kampen mot falske nyheter.

Powered by Labrador CMS