Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg.
Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg.

Julepraten:

Faktisk-redaktøren: – Ikke spesielt populært å påpeke andres feil

– Men også her opplever vi en positiv utvikling, sier Kristoffer Egeberg.

Publisert

Medier24 har stilt en blanding av personaliserte og generelle spørsmål til en rekke medieprofiler om året som har gått, og deres forhold til jula. Denne gangen er det Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg som svarer.

– Faktisk har nå eksistert i 2,5 år. Har dere virket skjerpende på norske journalister?

– Ja, det tror jeg. Vi har skapt økt bevissthet for presisjon og kildekritikk i journalistikken, og gjennom sakene våre pekt på hvor galt det kan gå (og pinlig det kan bli) om en ikke er skjerpet. Det handler ikke bare om frykten for å bli «tatt» i faktafeil, men også synliggjøring av behovet for å bruke mer tid på kvalitetssikring og etterrettelighet selv når ting haster. Når vi blir pekt på som en av inspirasjonene til at VG innførte åpen rettelogg, og vi inviteres for å holde kurs i redaksjoner rundt om i landet, viser det at vi har en positiv påvirkningskraft.

– Deres jobb er blant annet å kontakte journalister for samtidig imøtegåelse når dere faktasjekker. Hvordan er vi å ha med å gjøre?

– I starten var det det nok ganske uvant å bli kontaktet av oss. Og det er ikke spesielt populært å påpeke andres feil. Men også her opplever vi en positiv utvikling der det å bli faktasjekket til feil av oss ikke blir sett på som et angrep, men en mulighet til å vise ansvar og rette opp feil.

– Hva gjør du i jula?

– I år tilbringes julaften hos svigerfamilien og romjulen på hytta. Da prøver jeg å gjøre minst mulig, for å være ærlig.

– Når slapper du av og hva gjør du i så fall?

– Når jeg klarer å finne roen med en bok uten å sjekke mobilen hvert femte minutt. Det krever ofte at jeg er et annet sted - som på hytta eller på den andre siden av jorda hvor tidssoner gjør meg utilgjengelig.

– Hva spiser dere til jul?

– I år blir det ribbe, men jeg er like glad i pinnekjøtt. Derfor hender det at jeg lager begge deler når jeg får muligheten.

– Hva husker du best fra medieåret 2019?

– Stormen rundt VG har unektelig preget vår bransje i år. Så måtte jeg klype meg i armen da siktelsen mot Waras samboer kom. Men det meste overskygges av Donald Trump og Brexit.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2020?

– Donald Trump og Brexit. Det er jo varslet finale, men spørs om det virkelig blir siste sesong i disse dramaene.

Powered by Labrador CMS