Kristoffer Egeberg og Jari Bakken lettet litt på sløret om Faktisk.no lørdag morgen.

SKUP2017:

Dette skal Faktisk faktisk være: Nettstedet er snart klart, sosiale medier blir den viktigste kanalen - og alle kan bruke innholdet fritt

- Faktisk skal ikke være noen erstatning for PFU eller avisenes egen kildekritikk, men et tillegg. Og vi skal være åpne om alt, sier Kristoffer Egeberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For snart to uker siden ble det kjent at Dagbladet, VG og NRK står bak et unikt samarbeid for et nytt nettsted som skal faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Både politikere og mediene selv skal under lupen - samt snakkiser som går viralt i sosiale medier. 

Kristoffer Egeberg og Jari Bakken - nå redaktør og utvikler for Faktisk.no.

Faktisk.no møtte mye positiv respons, men også kritiske røster.

Fra stemmer som Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen og den ikke så positive spaltist og journalist Jon Hustad. 

Under en sesjon om falske nyheter og faktasjekk på SKUP lørdag morgen, prøvde redaktør Kristoffer Egeberg å forklare litt mer om hva Faktisk.no faktisk skal være: 

- Det er jo mange som har lurt på hva dette skal være for noe, sa han. 

- Har vi ikke PFU? Skal ikke avisene drive med kildekritikk? Jo, men dette er noe eget i tillegg. Litt som Viralgranskaren, Politifact, og lignende prosjekter, sier Egeberg. 

 

Skal faktasjekke påstander, ikke være noe meningspoliti

Egeberg redegjorde på SKUP for prosjektet og prosessen som tidligere er omtalt:

En idé som ble født i VG og Dagbladet ble med på, gjennom en liten prosjektgruppe som jobbet noen måneder med ideen fram til lansering. 

Ambisjonen er å sette fakta på dagsorden i det offentlige ordskiftet, og faktasjekke både politikere, tradisjonelle medier og sosiale medier. 

- Sosiale medier er viktig, fordi påstander som spres her blir viktig for ordskiftet og debatten. Og så skal vi selvsagt undersøke de tradisjonelle mediene - det er nettopp derfor det er viktig at vi er på utsiden og ikke en del av tradisjonelle mediene, sier Egeberg. 

- Og vi skal være åpne om alt - med åpenhet om alt fra metoder, kilder og finansiering. Gjennom publiseringene skal vi vise metoden vår, og være tydelige i publiseringene. 

Han la også til: 

- Og vi skal sjekke fakta, ikke være noe «meningspoliti», sier Egeberg. 

- Tvert i mot ønsker vi å være en venn, en som skal sette kildekritikk på dagsorden. Og vi skal ikke bare være høytidelige; vi skal ha det høyt under taket, vi kan lage podkast og være til stede. Sosiale medier blir den viktigst kanalen vår. 

 

Bygger et eget nettsted - som blir åpent for alle

Men Faktisk.no skal også ha et eget nettsted, som en destinasjon leserne og kritikere kan besøke. 

På SKUP fortalte utvikler Jari Bakken hvordan man nå tenker. Nettstedet bygges nå ut fra et helt eget CMS - publiseringssystem - med et åpent API som alle kan bruke.

Kristoffer Egeberg og Jari Bakken lettet litt på sløret om Faktisk.no lørdag morgen.

Det vil også si at alle nettsteder, aviser og andre kan publisere og bruke innholdet herfra.

Ambisjonen er å utforske nye former for fortellerteknikker.

Faktisk tar mål av seg at selve publiseringen også skal bidra til åpenheten, gjennom å vise faktasjekkene i skjematiske steg for steg-publiseringer mer enn tradisjonelle nyhetssaker. 

Ambisjonen er også å prøve å bli et journalistisk laboratorium for verktøy, metoder og kompetanse på kildekritikk - som et møtested for spisskompetanse i skjæringspunktet mellom teknologi og journalistikk

SE OGSÅ: Videointervju med Kristoffer Egeberg fra lanseringen forrige uke

HVA blir Faktisk? Redaktør Kristoffer Egeberg forklarer:

Posted by Medier24 on 21. mars 2017

Powered by Labrador CMS