Redaktør Kristoffer Egeberg sammen med journalist Silje S. Skiphamn i Faktisk.no fra deres lokaler i Oslo sentrum.

Faktisk-redaksjonen har nærmest druknet i tips etter lanseringen. Nå varsler redaktør Egeberg flere faktasjekker mot mediene

Kristoffer Egeberg hadde forberedt seg på mye kjeft denne uka, men er nærmest overveldet etter mediepresset. Slik planlegger redaksjonen løpet fremover.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Faktasjekknettstedet Faktisk.no ble lansert denne uka og er ifølge Retriever omtalt nesten 200 ganger de siste dagene i papir- og nettaviser.

Og det var knyttet spenning til lanseringen som ble varslet i mars.

Nå som de første faktasjekkene er ute, har det ikke stått på kjeft, ros, engasjement, sinne og glede fra folk.

– Helt ny rolle for meg

Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg er mest vant til å stå bak kameraene som tidligere Dagblad-journalist, og har måttet gjøre seg vant til den nye rollen på TV, radio og i avisene.

Redaktør Kristoffer Egeberg og journalist Signe Karin Hotvedt går gjennom deler av en faktasjekk. I bakgrunnen: Mina Liavik Karlsen og Silje S. Skiphamn.

– Jeg var forberedt på stormen, men ikke at mediepresset skulle være så stort som det faktisk ble. Dette er en helt ny rolle for meg og jeg vet ikke hvor komfortabel jeg er i den ennå, men det er verdifullt å ha kjent på det mediepresset, smiler han.

I redaksjonslokalet sitter journalistene som ikke har tatt ferie enda. Det er ulempen med å lansere et såpass stort prosjekt midt i fellesferien - at de har redusert kapasitet.

Det fikk utvikler Jari Bakken kjenne på denne uka. Han fikk det relativt travelt på slutten der, forklarer Egeberg:

– Vi var veldig spent på om vi klarte å bli ferdig. Vår utrolig dyktige utvikler Jari Bakken har bygd hele publiseringsplattformen vår, men skulle også på faktasjekkonferansen Global Fact 4 i Madrid som startet samme dag som lanseringen, sier han.

Utvikleren satt på flytoget, på flyet og på flyplassen for å bli ferdig med de siste kodene. Etter noen timer på øyet, var det opp grytidlig for å trykke «publiser».

– Vi var operative fem over 06 og alt var på plass med de først 19 faktasjekkene. Det var en merkelig stemning å gå gjennom Oslos gater i 05-tiden og kjenne på at dette kom til å bli en svært viktig dag. Det var litt sånn stille før stormen. Også var det utrolig kult at avisene hadde lagd store saker på lanseringen, forklarer den ferske redaktøren.

Kjenner på en gründerfølelse

Egeberg er tidligere Dagbladet-journalist og har vunnet SKUP-prisen for ett av sine mange graveprosjekter.

Og etter en stund i den samme rollen, var det deilig å kjenne på at man er med på noe nytt igjen, sier han.

– Det har vært så godt å føle på en gründerfølelse igjen. Den har jeg ikke kjent så sterkt siden 2004, da jeg gikk fra papir til nett i Dagbladet og opplevde nye ting hver eneste dag. Jeg tror vi alle i Faktisk har kjent litt på det etter å ha lagt ned utrolig mye arbeid og sjel i dette prosjektet.

FAKTISK-redaksjonen som var på jobb fredag. Fra venstre: Signe Karin Hotvedt, Silje S. Skiphamn, Kristoffer Egeberg og Mina Liavik Karlsen.

Redaktøren er stolt av sine medarbeidere, som kommer fra Dagbladet, NRK, VG og TV 2.

Han forteller at de har kompetanse på alt fra faktasjekk til nyhetsjournalistikk og annen research. 

Og alle var forberedt på at det kom til å bli bråk - noe det har blitt.

Både Trond Giske og Trygve Slagsvold Vedum har vært uenige i Faktisk.no sine konklusjoner og har møtt dem til debatt. Og redaksjonen har forstått at jordvern ikke bare er fakta, men også følelser etter enormt mange tilbakemeldinger.

Men redaksjonen skal ikke faktasjekke følelser. Derfor blir åpenhet viktig i dette prosjektet, sier Egeberg:

– Vi lager ikke bare rene faktasjekker, men også metoderapporter som vi legger inn, for å skape åpenhet om måten vi har løst ting på. På den måten kan man kanskje få litt bedre innsikt i hvordan vi har jobbet og få forståelse for metodikk. Det er også en god måte for "vanlige folk" å lære seg kildekritikk og kunne ha dette som et verktøy neste gang de scroller forbi saker om vaksiner og mirakelkurer på kreft.

– - Litt bråk tåler vil. Det aller verste som kunne hendt denne lanseringen var om det ble et gjesp og forbigikk i stillhet, sier Egeberg.

Skal faktasjekke mediene også

I kommentarfeltene har Faktisk.no fått gjennomgå av flere, blant annet har de fått høre at de ikke faktasjekker mediene, som de faktisk burde gjort.

Egeberg er klar på at det kommer de til å gjøre fremover:

– Den makron-saken med DN kom nå i første omgang, så vil jeg her og nå varsle at det vil bli mer. Nå er vi, som alle andre, inn i feriemodus, men det kommer. Aktualitetsprinsippet er like viktig for oss, for sakene må være ferskvare. Det hadde ikke vært noe poeng for oss å komme med Brennpunkt-avsløringer om bildene nå. Det er for gammelt.

– Jeg håper at vi kan være istand til å bli de neste som avslører den type feil i fremtiden og håper at det kan være ha en oppdragende effekt.

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no fra deres lokaler i Oslo sentrum.

– Hva synes du om standarden i norsk presse?

– Klimaet etter valgkampen i USA skapt et inntrykk av at mediene generelt er fullt av feil og at man ikke kan tro på et ord av det de skriver, men det er helt feil. Mitt inntrykk er at vi holder en høy standard i Norge -  også håper jeg at vi kan være med på å opprettholde den standarden.

Latterliggjort

Faktisk-redaktøren er svært positivt overrasket over reaksjonene fra de som er tatt i faktafeil.

Blant annet gir han Hege Storhaug og Carl I. Hagen honnør - det samme gjør han til Giske, som sa han ikke ville bruke den påstanden mer.

Og han er glad for reaksjonen fra Dagens Næringsliv på nettopp makron-saken:

– Jeg er imponert og DN og måten de taklet det å bli faktasjekket på. Både reporteren og redaksjonssjefen var åpne og tok kritikken og det var voksent og konstruktivt. Dette vil gjøre det enklere for bransjen å ta imot kritikk og innrømme feil. Det er jo ikke et stort nederlag, for ærlighet varer lengst.

– Makron-saken ble ganske latterliggjort?

– Den kan fremstå som kuriøs eller latterlig, men er en typisk sak som har utrolig stor virkning på folks oppfatning av de folkevalgte. Bare ordet makron skaper bilder hos folk om hvordan situasjonen er på Stortinget og er med på å skape politikerforakt. Også har det betydning for denne ansatte bakeren, som like gjerne står i oppvasken. Saken er derfor mye mer enn kuriøs.

– Men vi skal også lage slike saker - alt fra det som tar oss noen timer til de tyngre sakskompleksene. Og alt skal sjekkes og dobbeltsjekkes og det skal brukes flere ulike eksperter. Derfor vil det ta noe tid å få ut alt, men jeg lover at vi skal levere så kjapt og korrekt som mulig, smiler han.

– Hva synes du om tilbakemeldingene så langt?

– Jeg har ikke rukket å lese en brøkdel engang, men jeg tror dette blir bra. Vi har fått masse skryt, noen er kritiske og det tåler vi. Også har vi fått svært mange tips. Vi drukner nærmest i tips nå, så det blir nok å ta tak i fremover, avslutter redaktør Egeberg.

Powered by Labrador CMS