Sosiale medier er blitt kritisert for å ha tilrettelagt for spredning av feilinformasjon.
Nå tar Instagram grep for å begrense den falske informasjonen som har spredd seg raskt på de sosiale plattformene den siste tiden. Men ikke alle er fornøyde med måten det gjøres på.
– Helt håpløst opplegg, mener journalist i Aftenposten, Ingeborg Senneset.
Instagram vil nemlig blokkere mer generelle hastager rettet mot temaet, og #vaccinescauseautism er blant annet allerede blokkert.
Det er imidlertid fortsatt flere tagger og kontoer som sprer falsk informasjon om vaksiner som er aktive på Instagram i dag.
Senneset er svært kritisk til hvordan sosiale plattformer har valgt å håndtere saken på, og mener det er en lettvint og skadelig måte å prøve og sensurere internett på.
– Når det gjelder falsk informasjon så vil det man klemmer ned, fort kunne dukke opp et nytt sted. En lettvint løsning blir fort et problem i seg selv. Det at sosiale plattformer sensurerer hashtager kan slå tilbake, og ende med at kanalene blir enda mindre brukt til diskusjon. Det er jo ikke hashtagene i seg selv som er problemet - det er informasjonen. Det er utrolig synd at det skal gå utover plattformer der mange unge er på, sier Senneset til Medier24.
På topp ti trusler
Instagram forteller til BBC at de ikke vil ta grep mot personer eller brukere som identifiserer seg som vaksinemotstandere. Imidlertid vil plattformen arbeide for å begrense spredningen av falske påstander, som har vist seg å ha en skadelig effekt på verdenssamfunnet.
WHO har slått fast at vaksinemotstandere er på topp ti trusler mot global helse i 2019.
– Det er nesten så man skulle tro plattformene ikke forstår sine egne funksjoner. Jeg tror definitivt ikke de forstår hva hashtager er. Under akkurat de samme hashtagene ligger det både informasjon som kan være feilaktig og informasjon som kan være nyttig. Når de ikke klarer å skille mellom ikoniske krigsbilder og seksualiserte barnebilder, har jeg liten tiltro til at meningsbærende nyanser fanges opp i tekst.
– For å prøve å se det positive, så kan det ideelt sett bli en mindre mengde feilinformasjon lett tilgjengelig og mer håndterbare diskusjoner i de mest populære kanalene. Men det er utrolig vanskelig å håndtere vaksinemotstand, og jeg anser ikke sensur som noen farbar vei, understreker Senneset.
Instagram tenker også på å vise pedagogiske popup-meldinger til personer som søker etter anti-vaksine påstander. Plattformen viser allerede popup-meldinger til personer som søker etter narkotika eller andre selvskadelige emner.
Flere tar grep
I februar stoppet YouTube å vise annonser til mange populære kanaler som fremmer antivaksine-konspirasjonsteorier.
– Facebook og Instagram er en dårlig medisinsk redaktør, men en god motorvei for følelser. Og følelser og desinformasjon går hånd i hånd, sier hun og fortsetter:
– Mediene kan ikke vite hva som er feilinformasjon, når det fortsatt er mange medisinske emner som ikke er forsket på ennå. Jeg forstår ikke hva planen deres er, sier Senneset.
Pinterest har også blokkert enkelte søk som gjelder vaksiner og kurer mot kreft, fordi resultatene ledet brukerne til skadelig feilinformasjon.
Det samme gjelder Facebook. Kanalen tillater ikke lenger anti-vaksine innhold å bli markedsført gjennom annonser eller anbefalinger. Det sosiale nettverket vil imidlertid ikke ta ned anti-vaksine innhold helt.