Kulturminister Trine Skei Grande er taus om VG-saken, men pressen selv erkjenner tillitskrisen
Kulturministeren vil ikke si noe, men presseorganisasjonene er klare på at dette er svært krevende for VG. – Det er klart at det påvirker tilliten til journalistikken, sier Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforbund (MBL).
De siste dagene har det stormet rundt VG, etter TV 2s avsløring om at kvinnen som hadde danset med Trond Giske på bar ikke opplevde seg godt ivaretatt av VG og journalist Lars Joakim Skarvøy.
VG har beklaget situasjonen både overfor kvinnen, Trond Giske og egne lesere.
Erna Solberg har i en kort kommentar til NTB sagt at hun ikke ønsker å «bære ved til bålet». Kommunikasjonsavdelingen i Kulturdepartementet opplyser i en e-post til Medier24 at medieminister Trine Skei Grande ikke ønsker å kommentere saken.
– Det har statsråden ingen kommentar til, skriver kommunikasjonssjef Marius Bakke i en e-post til Medier24.
– Vanskelig
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, karakteriserer situasjonen VG står i som krevende.
– VG står åpenbart i en svært vanskelig situasjon. Hvorvidt dette vil påvirke tilliten til mediene blir en ren spekulasjon fra min side. Personlig tror jeg dette har betydning for tilliten til VG på kort sikt. Jeg har mindre tro på at det har noen betydning for tilliten til journalistikken på lengre sikt, sier han til Medier24.
Det begrunner han med at det er bred enighet om at det tillitsbruddet som har skjedd mellom kilde og journalist i dette tilfellet er grovt, og at det ikke er noen grunn til å tro at dette er noe som skjer ofte.
Samtidig understreker han at det til syvende og sist er opp til publikum å ta stilling til om tilliten til journalistikken er svekket eller ikke.
– De som i utgangspunktet mener at main stream media ikke fortjener noen tillit, vil nok kanskje bruke dette som et eksempel på at de har rett, men hvordan det er ute hos resten av publikum, det er jeg usikker på, sier Jensen.
– Svekker tilliten
Administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) skriver i en sms til Medier24 at hun synes granskningen VG nå gjør er svært viktig, slik at man får alle fakta på bordet før man konkluderer.
– Dette er en alvorlig og krevende situasjon. Det er viktig at de får full oversikt over hva som har skjedd, og rydder opp overfor alle parter, sier Øgrey i smsen.
Hun mener dette påvirker tilliten til VG.
– Det som har skjedd skal jo ikke skje. Og det er klart at det påvirker tilliten til journalistikken. VG har sterke tradisjoner for å lage god journalistikk, nå er det viktig at de er helt transparente på hva de har gjort feil og at de jobber for å gjenreise tilliten hos publikum.
Samtidig mener hun det er bra at Steiro tar fullt ansvar for publiseringen av den opprinnelige saken om bekymringsmeldingen knyttet til dansevideoen.
– Det er bra at VGs leder står tydelig fram og tar fullt ansvar. Det er viktig å være tilgjengelig, svare opp og være transparent i en slik situasjon, noe jeg mener Steiro har gjort, sier Øgrey til Medier24.
Hun ønsker ikke å gå inn på hvorvidt MBL er inne og bistår VG på noen måte i håndteringen av denne saken.
– Vi er en utgiverorganisasjon som ikke går inn i redaksjonelle spørsmål. I den grad vi bistår medlemmer er det i arbeidsgiverspørsmål og det er i så fall konfidensielt mellom våre advokater og medlemmet, sier hun til Medier24.
– Må vise at vi tar det på alvor
Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, forteller at hun mener det er svært viktig at alle medier, ikke bare VG, nå viser at de tar slike saker på alvor.
– Det som blir viktig for VG, og alle oss i mediene, er hva vi gjør nå. Vi må vise at vi tar slike saker på største alvor. Når intervjuobjekter varsler om at de ikke opplever å bli rett sitert, så er det noe alle redaksjoner og journalister bør diskutere. Det er avgjørende at vi har tillit hos publikum. Det er tillit vi lever av, sier hun.
Hun mener norske redaksjoner nå bør gå noen runder med seg selv, og se på egne rutiner og arbeidsmetoder.
– VG har vært veldig tydelige på at de tar dette på det største alvor, men dette er viktig for alle vi som jobber med journalistikk. Når det kommer slike saker, så må vi gå runder med oss selv og i redaksjonene og se på hva vi kan gjøre for at slike ting ikke skjer, sier hun.
Det gjelder spesielt når man jobber opp mot kilder som er lite vant til mediene, ifølge Frantzen.
– Vi som journalister må sørge for at det er mulig å forstå det vi formidler, men selvsagt også at det vi gjengir av kildene våre sier er sant. Jeg mener det blir avgjørende at vi som journalister går runder med oss selv og ser på hvordan vi jobber med kilder. Det gjelder for arbeid med alle kilder, både de profesjonelle og de som ikke er så vant til å bli intervjuet. Når det gjelder kilder som ikke er medievant blir det ekstra viktig at vi også forklarer hva som skjer med saken og hvordan journalister jobber med en sak, sier hun.
Hun forteller også at NJ bistår medlemmer eller tillitsvalgte som står i en vanskelig situasjon, dersom de ønsker det, uten at hun ønsker å gå inn på konkrete detaljer i denne saken.
– Vi snakker med de tillitsvalgte eller medlemmer som har behov for det i en slik situasjon, og så hjelper vi dem hvis de har behov for det, sier hun.
– Utfordrer tilliten
Administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, tror det blir VG for VG med transparens i tiden framover, for å gjenoppbygge tilliten hos publikum.
–Situasjonen VG står i vil jeg karakterisere som alvorlig og vanskelig for dem. Årsaken til at den er så alvorlig, er at den utfordrer tilliten til journalistikken. I en tid med økende utbredelse av alternative nyheter, propaganda og lett tilgang til distribusjon, er det avgjørende viktig for utøvelsen av samfunnsoppdraget at redaktørstyrte journalistiske medier har denne tilliten hos sitt publikum, sier administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen til Medier24.
Han understreker at tillit er noe som må fortjenes, og som raskt blir borte om man gjør feilvurderinger.
– Tillit er noe man må fortjene. Det er en langsiktig oppgave å oppnå tillit, samtidig som det går raskt og miste tillit. Slik er det også for medier, sier Brikt Olsen.
Han mener VG i situasjonen de står oppe i har gjort det eneste riktige de kunne gjøre, og mener dette på sikt vil være med på å bygge opp igjen tillit.
– VG har etter min oppfatning gjort eneste rette. De har lagt «seg flate» og beklaget generelt og spesielt til de som er direkte påvirket. Videre har de satt i gang en grundig prosess for å avklare alle sider av saken. Det framstår som VG tar inn over seg alvoret i saken og at de agerer deretter. Jeg tror VG er tjent med å ikke trekke saken ut i langdrag, men kommunisere resultatene og tiltakene de kommer fram til raskt -og på en transparent måte. En slik handlemåte vil kunne bidra til å bygge tillit, i kombinasjon med at de fortsetter med sin gode, dyptgående og kritiske journalistikk, sier han.