forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl (t.v.) og redaktør Nina Granlund Sæther i Hus og Bolig.Christiane Y. Vibe, Huseierne / Moment Studio
Et av Norges største fagblader mister alle journalistene sine: – Vanskelig og fryktelig leit
Fagbladet Hus og Bolig kutter nettavisen sin. De tre journalistene flyttes til Huseiernes Landsforbund sin kommunikasjonsavdeling.
– For å unngå sammenblanding og det at folk ikke skjønner hvem som er avsender, flytter vi alt til Huseierne.no. For å få frem et uavhengig forbrukerbudskap er det viktig at vi får alt på ett sted, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl til Medier24.
Hus og Bolig er medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund, og har eksistert siden 1909. Bladet har tre redaksjonelt ansatte journalister, samt en ansvarlig redaktør. Fra og med nyåret skal imidlertid journalistene flyttes over til avdeling for kommunikasjon og forbrukerrådgivning, mens redaktør Nina Granlund Sæther står igjen som redaktør for det fysiske bladet.
Hus og Bolig er en del av Fagpressen. Ifølge tall fra Fagpressen er Husogbolig.no det 9. største fagbladet på nett, med 8759 unike daglige brukere. Hus og Bolig er også Fagpressens tredje største fagblad på papir, med et opplag på 242 504, ifølge Fagpressen selv.
– Synd
Granlund Sæther legger ikke skjul på at hun er skuffet over omorganiseringen.
– Ledelsen mener at de fortsatt skal kunne produsere innhold, men jeg synes dette er vanskelig og fryktelig leit. Også synes jeg det er vanskelig å si så mye mer, sier hun til Medier24.
Hun forteller at hun kjempet mot vedtaket, men til liten nytte.
– Jeg har vært med på styremøtet og snakket varmt for fri og uavhengig journalistikk, og jeg synes det er veldig synd at de har valgt en sånn løsning, og det vet styret.
Det fysiske bladet skal altså bestå med Granlund Sæther som redaktør. Innholdet skal imidlertid også produseres av Huseierne.
– Vi setter av de journalistressursene som trengs for å produsere bladet, sier Pihl.
– Kommer innholdet som produseres for Huseierne til å bli brukt i Hus og Bolig?
– Det er mulig, men det har vi ikke gått gjennom.
Lager egen etisk plakat
Pihl mener at det innholdet som allerede produseres for Huseierne.no er såpass likt det som produseres av Husogbolig.no, at det er bedre med én tydelig avsender.
Likevel kommer ikke Huseierne til å være en redaksjon, og vil sånn sett ikke forholde seg til Vær varsom-plakaten.
– Det skal lages en egen etisk plakat for vår produksjon. Den skal lages i samarbeid med ansatte. Det finnes mange ulike sånne plakater, men jeg tror ikke det vil være noen store utfordringer knyttet til det. Vi vil for eksempel ikke selge et produkt uten at vi er klare på at det er det vi gjør.
Til bekymringene fra redaktør Granlund Sæther svarer han følgende:
– Jeg forholder meg til styrets beslutning. Hadde man jobbet i en kommersiell organisasjon så hadde jeg skjønt det, men Huseiernes misjon er allerede å være uavhengig.
Er skeptisk
Som redaktør for Hus og Bolig er Granlund Sæther medlem av Redaktørforeningen. Generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen er skeptisk til omorganiseringen.
– Jeg stiller spørsmål ved hvordan Huseierne har tenkt å organisere dette. Jeg skal ikke gå kategorisk ut og si at det ikke er mulig, men jeg tror det vil bli vanskelig å gjøre på en måte som ivaretar presseetikken.
Han mener at flyttingen av journalistene vitner om manglende forståelse for journalistikk fra Huseiernes landsforbund.
– Ja. Det er en stor forskjell på produsere innhold som skal kommunisere et budskap med Huseierne som avsender, og det å produsere uavhengig og selvstendig journalistikk
Etter å ha blitt forelagt kritikken svarer Pihl følgende:
– Huseierne skal gi medlemmer og potensielle medlemmer gode og uavhengige råd som gjør det enklere å være forbruker og boligeier i en hverdag som blir stadig vanskeligere å navigere i. Denne modellen vi gjøre det lettere for oss å gjøre dette.