Redaktør Knut Hovland og resten av Utdanning fikk den gjeve prisen på Månefisken i Oslo torsdag kveld.

Utdanning er Årets fagblad 2017! De fikk også graveprisen, mens TU hentet hjem hele tre priser. Se alle vinnerne her

Politiforum, Sykepleien, Handikapnytt og Forsvarets Forum delte de andre prisene under fagpressefesten torsdag kveld.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Utdanning er Årets fagblad og fikk graveprisen - vi tar en prat med redaktør Knut Hovland, journalist Sonja Holterman og resten av gjengen!

Posted by Medier24 on 1. juni 2017

NÅ: Gratulerer til Utdanning med Fagpresseprisen 2017! Se prisutdelingen her:

Posted by Medier24 on 1. juni 2017

Bladet Utdanning og Teknisk Ukeblad ble de store vinnerne da medlemmene i Fagpressen hedret seg selv på Månefisken i Oslo torsdag kveld. 

Førstnevnte fikk den aller gjeveste Fagpresseprisen og er dermed Årets fagblad 2017

Redaktør Knut Hovland mottok prisen av juryleder Kjersti Løken Stavrum, helt til slutt under kveldens prisfest. Utdanning fikk også Fagpressens gravepris. 

Teknisk Ukeblad stakk på sin side av med hele tre priser - Årets redaktør, Markedsprisen og Fagpressens utviklingspris. 

De øvrige prisene gikk til Sykepleien, Handikapnytt, Forsvarets forum og Politiforum. 

  • Se alle vinnerne og les juryens begrunnelser videre i saken - og flere bilder helt nederst. Saken blir oppdatert.

  

Fagpresseprisen 2017: Utdanning er Årets fagblad!

Juryen uttaler: 

Fagpressens journalistpris 2017: Sykepleien

Juryen uttaler: 

Fagpresseprisen er som en konkurranse i breddeidrett på høyt nivå. Å vinne prisen innebærer at juryen har sett på mediet i sin helhet; vi har sett på det redaksjonelle innholdet, selvfølgelig. Vi har sett på hvordan det er presentert, vi merker oss om redaksjonen er «frempå og fremoverlent» – det vil si om innovasjon og utvikling er høyt på agendaen. Evnen til å sette dagsorden er viktig, salg og inntekter også selvfølgelig. Alt dette henger jo sammen. 

Denne publikasjonen har fått Fagpresseprisen før, men det er ganske lenge siden. Den gang var det et profesjonelt fagblad for sin sektor. Deretter valgte man å bygge muskler ved å slå sammen to blader.

Poenget med fagpressen er jo ikke bare å bringe journalistikk til sine egne og til alle som er godt informert. Vårt samfunn, som trenger mer journalistikk enn det vi har i dag, vil ha godt av at fagpressen gjør seg gjeldende ut over sine egne rekker. Det gjør dette mediet.

Og, som den årvåkne juryen vi er; vi har hatt dere på radaren. Vi har sett at dere ønsker å være viktige, at dere publiserer viktige nyheter på nett, hele uka. Vi ser at dere tiltrekker dere dyktige, ambisiøse journalister som ønsker å bidra til å gjøre målgruppen litt klokere.  

Det er viktig, for det dere skriver om angår så mange, også de sårbare små – som er så avhengig av at voksne rundt dem er kloke, og ønsker å sikre dem en god fremtid.  Årets vinner av Fagpresseprisen har vunnet graveprisen før, i fjor tok redaksjonen journalistprisen.

Vi i juryen vil også i år takke dere i Utdanning for den viktige jobben dere gjør – og gratulere dere så mye med Fagpresseprisen 2017.

Hederlig omtale gikk til:

  • Journalist Espen Røst i Bistandsaktuelt for reportasjen «Historien bak et forlis i Middelhavet».
  • Journalist Ola L. Tømmerås i Fagbladet for reportasjeserien om søppelkrisa i Oslo.
Et fagblads oppgave bør være å drive kritisk journalistikk på sin egen bransje. Da handler det ofte om å prioritere et tema og bruke ressurser. Denne reportasjen viser en stor bredde i kildebruk.

Ved hjelp av statistiske data fra flere baser og avslørende intervjuer har man kartlagt hvordan kommuner og helseforetak bruker milliarder på private bemanningsbyråer og har økt denne bruken 43 prosent i løpet av tre år. Her avdekkes brudd på lønns- og arbeidsvilkår og hvordan sårbar utenlandsk arbeidskraft utnyttes, men også at disse byråene bidrar til at vaktkabalen i omsorgssektoren går opp.

Journalistprisen i år går til bladet Sykepleien og deres journalister Kari Anne Dolonen, Ann-Kristin B. Helmers, Eivor Hofstad, Bjørn Arild Østby og grafiker Nina E.H. Hauge for reportasjen «Vikarer på godt og vondt».

Fagpressens gravepris 2017: Journalist Sonja Holterman i fagbladet Utdanning for saken «Overgrep i skole og barnehage»

Juryen uttaler: 

Hederlig omtale gikk til:

Det originale ved årets prisarbeid er kombinasjonen av innsikt og oversikt. En svært alvorlig enkeltsak gir saken dybde, viser tydelig hva det dreier seg om og hvor alvorlig det er. Samtidig viser møysommelig innsamlet tallmateriale omfanget av problemet og dermed den samfunnsmessige betydning. Kildearbeidet er omfattende og særdeles krevende.

Prisvinneren har gått mange runder for å få viktige kilder i tale. Dette er kilder som enten kan kritiseres for sin rolle i saken eller som selv er utsatt for overgrep. Nettopp journalistens tålmodighet og respektfulle tilnærming, har fått folk til å snakke som man i utgangspunktet ikke skulle tro ville bidra. Blant annet gjelder det overgriperen selv - i artiklene om «Overgrep i skole og barnehage».

En godt fortalt enkelthistorie ville for de fleste vært mer enn godt nok,  og særlig når det – som her – identifiseres så mange svake punkter i samfunnets evne til å ta tak i overgrepene. Men saken øker sin verdi ved at journalisten også hever blikket gjennom kartlegging av problemets omfang.

Årets gravepris går til Journalist Sonja Holtermann i bladet Utdanning for «Overgrep i skole og barnehage»
  • Journalist Lars Taraldsen i Teknisk Ukeblad for saken «Fra vestlandet til Pyongyang – de norske slaveskipene».
  • Journalistene Ole Martin Mortvedt, Torkjell Trædal og Erik Inderhaug i Politiforum for saken «Humlebolet».

Fagpressens redaktørpris: Svein-Erik Hole, TU.no

Juryen uttaler:

Endring og omstilling er hverdagen til alle norske redaktører. Men noen er mer fremoverlente enn andre. Årets fagpresseredaktør har vært en ledende skikkelse i den digitale omstillingen i sitt mediehus i de siste fem årene – og ikke minst i 2016. Mediehuset har gjennomgått store endringer og samtidig oppnådd vekst – både gjennom økning i antall brukere og gjennom en utvidelse av porteføljen.

Årets fagpresseredaktør har gjort en stor innsats når det gjelder rendyrking av profilen til de ulike nettstedene i porteføljen.  Årets vinner er en kløpper på å bruke data og analyser for å avdekke om sakene møter lesernes behov. Vedkommende forstår viktigheten av å tenke kvalitet framfor kvantitet, vektlegge unike saker framfør å løpe i flokk og å tenke nytt når det gjelder rendyrking av stoffområder og målgrupper. Hovedmålet er hele veien å videreutvikle journalistikken gjennom å ta i bruk ny teknologi og ny kunnskap.

Årets fagpresseredaktør har bidratt til å løfte fagpressen fram – både når det gjelder digital nytenkning og gravejournalistikk. Han demonstrerer verdien av nisjekunnskap og hvordan også små redaksjoner kan være synlige og viktige. Denne redaktøren er ikke bare et forbilde på utvikling og nytenkning – han står også for en åpenhet og en delekultur som vi alle kan lære mye av.

Årets fagpresseredaktør er Svein-Erik Hole, redaktør for TU.no.

Fagpressens forsidepris 2017: Politiforum

Juryen uttaler:

Hederlig omtale gikk til:

Juryen har lett etter forsider som overrasker og som samtidig løfter fram saken på en original måte. Forsider som andre kan la seg inspirere av. Årets vinner gjør nettopp det. 

Vinneren av årets forsidepris jobbet iherdig for å finne et uttrykk som på en effektfull måte skulle fortelle leseren hva saken handlet om. Ideen kom fra designeren. Det ble satt i gang et omfattende arbeid for at alt skulle klaffe slik at ideen kunne settes i live. Ved aller første øyekast ser coveret ganske ordinært ut, men så blar du om – og finner nok et cover – med samme person på samme sted – men i en helt annen rolle. På en genial måte har vinneren fortalt hva saken handler om – nyutdannede politifolk som jobber som alt mulig annet – for eksempel begravelsesagent.

Enkelt, tydelig, nyskapende – og en glimrende inngang til en viktig sak. Årets forsidepris tildeles Politiforum – og designer Øyvind Kristiansen for «Politidrømmen som brast».
  • NITO Refleks for forsiden «Har Norge råd til å la ingeniørene gå ledig?»
  • Sykepleien for forsiden «Nye tider»

Fagpressens markedspris 2017: Teknisk Ukeblad / TU Story Labs

Juryen uttaler:

Årets vinner har, via avansert teknologi og nye spennende løsninger, igjen vist at de er i forkant av markedet.  Innholdet skaper gjentagende gode resultater for annonsørene, og med satsningen på content er det ikke uvanlig med en CTR på 10%. De beste sakene har kommet opp i hele 35%.

Det at lesetiden på kommersielle saker er vel så høy som på de redaksjonelle vitner om god kvalitet og, for leserne, interessant stoff. Juryen vil også trekke frem den ærligheten som utøves, det er ingen tvil om at dette er kommersielle produkter. Evnen til å tilpasse seg dagens virkelighet og skape slike gode løsninger gjør magasinet til en soleklar vinner av årets Markedspris.

Og vinneren er Teknisk Ukeblad ved Jørgen Elton Nilsen i  internbyrået Story Labs.  De har, via avansert teknologi som VR-video, native ads og spillifisering skapt svært gode resultater for annonsørene, noe som igjen bidrar til at TU kan fortsette med sin uavhengige og kritiske journalistikk.

Vi gratulerer!

Hederlig omtale gikk til:

  • Rune Eriksen, markedsmedarbeider i Musikkultur
  • Kommunal Rapport, ved markedssjef Fred Scharffenberg og produktsjef Henning Aarset

Fagpressens fotopris 2017: Handikapnytt og fotograf Erik Norrud

Årets vinner utmerker seg med en serie actionbilder med høy innsatsfaktor. Serien omfatter også  «studioportretter» med velvalgt rekvisittbruk og lyssetting, og tilsammen utgjør bildene en utsøkt redigert og helhetlig bildefortelling.

Bildene viser at fotografen behersker et bredt spekter av fotografiske verktøyer. Skildringen av norske idrettsutøvere består av til dels svært gode enkeltbilder,  skutt i fortellende øyeblikk, som viser intensiteten og fandenivoldsheten som ligger i bunn når utøverne kjemper om gull i Paralympic.

Årets fotopris går til fotograf Erik Norrud og Handikapnytt.

Juryen uttaler: 

Hederlig omtale gikk til:

  • Håvard Sæbø, Magasinet for fagorganiserte 
  • Musikkultur og fotograf Monica Strømdahl
Årets innertier går til en sak som handler om å være annerledes i et tøft machomiljø. Det å ikke passe inn i malen, men likevel like jobben sin og ha lyst til å gjøre en god jobb. Vi møter en dame som kamuflerte seg med skjegg og uniform. For det er ikke bare helt enkelt å være ubåtkaptein og transe.

Årets innertier går til journalist Svein Arstad og fotograf Arne Flaaten i Forsvarets forum for saken «Dobbeltlivet».

Innertieren 2017: Forsvarets forum

Juryen uttaler: 

Hederlig omtale gikk til:

Fagpressens utviklingspris skal premiere redaksjonell eller merkantil utvikling som det siste året har bidratt til å flytte eller styrke mediets posisjon. Juryen har hatt denne publikasjonen i kikkerten lenge. Den har en tendens til å ligge litt foran, å være litt tidlig ute - den gjør i praksis det navnet tilsier, eller for å si det på engelsk: Redaksjonen «live the brand».

I år får redaksjonen Utviklingsprisen fordi de ikke bare har satset nyskapende og offensivt på egne vegne. De bidrar også til å løfte andre. Teknisk Ukeblad får Fagpressens utviklingspris i 2017 for den tidligere og systematiske satsingen på VR-journalistikk, som de, med støtte fra Google og Skattefunn-støtte fra Forskningsrådet har brukt til å ta risiko på et tidlig tidspunkt, og som derfor har gitt resultater som er blitt lagt merke til nasjonalt og internasjonalt.

TU har rett og slett vært så frempå, at de har etablert VR-journalistikk i Norge.
  • Journalist og redaktør Christina Gulbrandsen og illustratør Nico Wahl i NITO Refleks for saken «Alt som ikke er skapt av Gud, er skapt av ingeniører».
  • Journalist Marit Fonn i Sykepleien for saken «Dukker kan ikke dø»

  

Fagpressens utviklingspris 2017: Teknisk Ukeblad 

Juryen uttaler: 

Hederlig omtale gikk til:

  • Utdanningsnytt.no for å ha økt nettrafikken med 86 % fra 2015 til 2016.
  • Totalt ble det sendt inn 141 arbeider til konkurransen Fagpresseprisene i år.
  • Arbeidene som skal juryeres, skal gjelde/være publisert i løpet av 2016.
  • Juryen har også i år vært ledet av Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Jurymedlemmer har vært Morten Løberg (foto), Nina Thorvaldsen (markedsarbeid), Siri Gedde-Dahl (gravejournalistikk), Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse), Sjur Frimand-Anda (journalistikk) og Tormod Haugstad (journalistikk).

SE FLERE BILDER fra prisfesten og noen av dem som fikk hederlig omtale:

Powered by Labrador CMS