Politiforum er årets fagblad i 2019! Redaktørpris til Ole Petter Pedersen. Sjekk alle vinnerne her

Disse vant pris under Fagpressens fest. Se bildegalleriet og direktesendingen!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under Fagpressens prisfest på Månefisken i Oslo torsdag kveld fikk Politiforum den aller gjeveste - selve Fagpresseprisen 2019

Dermed kan de kalle seg «Årets fagblad».

Redaktør Ole Martin Mortvedt mottok prisen av juryleder Kjersti Løken Stavrum.

Kjersti Løken Stavrum leste juryens begrunnelse:

«Fagpresseprisen er den gjeveste av kveldens priser. Dette er ikke en pris for lang og tro tjeneste. Det er en heder til en publikasjon som har vist muskler over flere år. Det er en anerkjennelse til dere som vil noe med det dere publiserer, dere som stadig imponerer – og som år etter år viser at dere tenker helhetlig fra idé til presentasjon. Vi i juryen oppfatter at dere har en utpreget stolthet over den publikasjonen dere lager, vi tror dere inspirerer også andre innad i Fagpressen og dessuten utenfor. Derfor er det en samlet jury som med stor entusiasme gir Fagpresseprisen for første gang til POLITIFORUM.»

 

Direkte med prisvinnerne

Direkte med prisvinnerne Ole Martin Mortvedt i Politiforum og @ole pOle Petter Pedersen under Fagpressens prisutdeling i kveld:

Publisert av Medier24 Torsdag 6. juni 2019

 

Fagpressens forsidepris 2019: Politiforum

«Hva om dette var mappa di??» Pappomslag designet av Øyvind Kristiansen i Mediamania.

«... Her er det et helt omslag som premieres. Omslaget forteller mye om saken. Det handler om innsyn i personalmapper som får store konsekvenser for den enkelte. Ekstra sterkt blir det når omslaget er utformet som en god, gammeldags personalmappe i 60-tallspapp. Bruk av gammel skrivemaskin-skrift og et stempel bidrar til å gjøre omslaget mest mulig autentisk. Som prikken over i-en la redaksjonen inn et merke etter en kaffekopp. Sakens kjerne er den lemfeldige behandlingen av medarbeideres personlige informasjon. Redaksjonen har mottatt mange henvendelser fra enkeltmedarbeidere i kjølvannet av publiseringen. I etterkant opplevde redaksjonen at «alle» kjente til saken – mye på grunn av det spesielle omslaget. Stuntet kostet redaksjonen en god slump ekstra, men som de selv sier – «vi tok denne kostnaden, fordi dette er en sak som er så viktig for våre lesere». I etterkant ble ekstrakostnadene for omslaget dekket inn av eierne fordi de så verdien av god journalistikk og innovative grep. Slike eiere vil Fagpressen ha! Og slik journalistisk teft, kreativitet, lekenhet og gjennomføringsevne vil denne juryen ha!».

Hederlig omtale gikk til:

  • Fontene, nr 5/2018: «Den forbudte sorgen» ved designer Kristin Johansen
  • Tidsskrift for Norsk psykologforening, nr 1/2018: «Sykelig sunn», ved illustratør Åshild Irgens og designbyrået Bøk.

 

Fagpressens markedspris 2019 gikk til Psykisk helse.

Juryen sier: «Vinneren har på en enkel, men genial måte, sørget for at brukerne på frivillig basis i snitt har betalt langt mer for lesing av stoffet deres enn ved normal leserbetaling. Gjennom oppfordringen: «Når du leser her vil vi gjerne be deg om en tjeneste. Artiklene til bladet er gratis på nett. Vi har ikke laget noen betalingsmur, vi ønsker å nå flest mulig. Men å lage uavhengig journalistikk koster penger, og vi får ikke pressestøtte eller andre tilskudd. Derfor ber vi om din hjelp: Støtt oss ved å vippse for eksempel kr 20,- så kan vi fortsette arbeidet med Psykisk helse.» Kampanjen resulterte i mange bidrag i 2018, med et gjennomsnittlig beløp på 42 kroner. Ja – årets markedspris går til Psykisk helse for frivillig betaling av nettartikler!»

Hederlig omtale gikk til:

  • Sykepleien for å ha lykkes med kampanje for å øke nettrafikken, ved bruk av Facebook
  • Preben Forberg, forskning.no for oppbygging av stillingsmarked for publikasjonen

Fagpressens fotopris 2019 gikk til fotografene Stig M. Weston og Signe M. Andersen for Sykepleien.

Juryen sier: «Årets fotopris deles mellom to fotografer som på hver sin måte har illustrert temaer som både er utfordrende å bildelegge og som legger begrensninger på hvor nært fotografen kan gå. Fotografene løser oppgaven med henholdsvis minimalistiske virkemidler og med symbolmettede bilde,r som med sitt uvanlige bildespråk og dobbel bunn vekker leserens interesse for temaet og teksten. Temaet er isolasjon i forskjellige former og årets fotopris deles mellom frilansfotografene Stig Marlon Weston for bildeserien “Fengslet i fengselet”, om sikkerhetscellen i fengsel, og Signe Marie Andersen for bildet “Bak lukkede dører”, fra en skjermet demensavdeling på sykehjem.» 

Hederlig omtale gikk til:

  • Ole Martin Wold for bilder til fotoreportasjen «Korpset kommer!», Utdanning
  • Eivind Senneset for bilder til saken «Blind kjærlighet», Diabetes

Innertieren 2019 gikk til Finansfokus

Ved journalist Sjur Anda og redaktør Svein Åge Eriksen, samt frilanserne Claude R. Olsen og Magne Otterdal for temautgaven «Compliance», nr 3/2018.

Juryen sier: «Dette fagbladet har viet temasidene til alle mulige sider ved et helt spesielt, men likevel svært viktig begrep i bransjen deres. Denne bransjen er oversvømt av lover og forskrifter som skal sikre samfunnet og kunder mot juks og hvitvasking. For å unngå sanksjoner og omdømmetap, jobber mange med det som kalles for compliance, eller som det kanskje burde hete på godt norsk: Regeletterlevelse. Journalistene har gjennom en svær temautgave tatt et grundig og oppklarende dypdykk i dette spesielle begrepet i finansnæringen. Årets innertier går til Sjur Anda, Claude R. Olsen, Magne Otterdal og Svein Åge Eriksen i Finansfokus for temaet: «Compliance».»

Hederlig omtale gikk til:

  • Journalist Bård Amundsen, no for reportasjen «Fimbulvinteren er ikke en myte», publisert 1. januar 2018.
  • Journalistene Lotte Shepard og Elise Lund i Ren Mat for reportasjen

«Nøtter fra nord» i nr 30, om hvordan klimaendringene endrer jordbruket.

Årets fagpresseredaktør 2019 er Ole Petter Pedersen, for hans redaktørgjerning i Kommunal Rapport.

Juryen sier: «Pressen skal verne om offentlighetsprinsippet, heter det i Vær Varsom- plakaten, og Årets fagpresseredaktør er en tydelig stemme – særlig når det gjelder å sikre offentligheten innsyn. Denne redaktøren er også en spydspiss på utvikling og har vært en forkjemper for å utvikle nyhetsjournalistikken i mange år. Årets fagpresseredaktør er dessuten en sterk forkjemper for deling. Han viser gjerne fram sin redaksjons utviklingsprosjekter og deler av sin omfattende kunnskap, og støtter sine kolleger. Årets fagpresseredaktør har bakgrunn som lokalavisredaktør, men det er i fagpressen han har tilbrakt de fleste av sine år som redaktør – og her har han stått helt sentralt i å jobbe fram flere journalistiske nyskapninger – som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen. Vi skjønner godt at han er savnet på sin tidligere arbeidsplass Kommunal Rapport. Årets fagpresseredaktør har mange gode egenskaper som vi alle kan lære mye av - hans evne til deling, nysgjerrighet og et evig ønske om å utvikle seg. Dessuten er han en veldig hyggelig fyr! Årets fagpresseredaktør er Ole Petter Pedersen, nå redaktør for tu.no!.»

Fagpressens utviklingspris 2019 gikk til forskning.no for Ung.forskning.no

Juryen sier: «FAGPRESSENS UTVIKLINGSPRIS 2019 går til en redaksjon som satte seg som mål å nå den mest attraktive målgruppen av dem alle. De erkjente at hverken kanapeer, fiksfakserier eller simpel gimmick ville bringe dem videre. Her var det bare innholdet som kom til å telle – og, vil vi tro, lesergruppens nysgjerrighet på hva nettopp denne redaksjonen kunne by på. Med dedikerte og kompetente journalister, med litt eksterne midler og et innholdsrikt arkiv, får Forskning.no – ved journalist og prosjektleder Marianne Nordahl – utviklingsprisen for sin satsing på unge lesere via Ung.forskning.no

Hederlig omtale gikk til:

  • Fagbladet for satsingen «Grasrotstemmer».
  • Kommunal Rapport for Leverandørdatabasen

 

Fagpressens journalistpris 2019 gikk til redaktør Ole Martin Mortvedt og journalist Erik Inderhaug i Politiforum

For bred dekning av politifolks behov for personvern og identitetsskjerming, gjennom tre reportasjer i april, juni/juli og september.

Juryen sier: «Årets journalistpris handler om personvern – eller mer presist – mangel på vern. Det viser seg at hvem som helst kan be om å få innsyn i personalmappa til offentlig ansatte. Dette gjelder også ansatte i politiet. Gjennom tre reportasjer blir det dokumentert at slike innsyn i personalmappene skjer stadig oftere, og at dette kan oppleves særdeles ubehagelig når f.eks. noen henger ut navngitte politifolk som «hundemordere» i sosiale medier. Dette handler ikke om politifolk som vil gjemme seg bak finlandshetter eller skjule ulovlige handlinger. Det handler om mennesker som vil leve trygge og normale liv når de ikke er på jobb.»

Hederlig omtale gikk til:

  • Journalistene Ingvald Bergsagel og Kari Anne Dolonen i Sykepleien, for undersøkelse og dekning av seksuell trakassering av sykepleiere fra
  • Journalist Geir Røed i Motor/motor.no for kritiske søkelys på bruktbil- bransjen under tittelen «Kriminalitet under radaren».

  

Fagpressens gravepris 2019 gikk til journalist Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no for saken om konsulenter i Bane NOR. 

Juryen sier: «Blant det aller viktigste vi som journalister kan gjøre som en del av vårt samfunnsoppdrag, er å avdekke misbruk av offentlige midler. Å avsløre at dine og mine skattepenger havner i lommer de ikke burde vært. At offentlige midler renner ut og kostnadsrammer sprekker. Årets prisvinner har på imponerende vis avdekket nettopp dette. Gjennom et usedvanlig bredt og grundig kildearbeid med samtaler med en rekke kilder internt og eksternt. Gjennom innsyn i postjournaler, gjennom dypdykk i Brønnøysundregisteret, Skatteetaten, rettsdokumenter, regnskap og årsrapporter har prisvinneren avslørt et offentlig prosjekt som sprenger alle økonomiske rammer. En innleid konsulent som får 12,7 millioner kroner og har ni roller i andre selskaper. Om millionlønninger allerede før jobben begynner og om fire kolleger som har en felles fortid i Singapore. Dette er gravejournalistikk av ypperste klasse. Dette er historien om Bane NOR og Follobanen.»

Hederlig omtale gikk til:

  • Journalistene Sonja Holterman og Hans Skjong i Utdanning for artikkelserien «Hjemmebarna».
  • Journalist Øystein Windstad i Fagbladet for kritiske artikler om arbeidsforholdene i skjønnhetsbransjen.

 

Juryen for Fagpresseprisene besto av:

  • Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius.
  • Morten Løberg (foto)
  • Nina Thorvaldsen (markedsarbeid)
  • Anne Hafstad (gravejournalistikk)
  • Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse)
  • Yngve Vogt (journalistikk)
  • Tormod Haugstad (journalistikk)
Powered by Labrador CMS