Tarjei Leer-Salvesen.

Julepraten: Tarjei Leer-Salvesen

– Etter mange år i mediebransjen, må jeg svare: Endringsprosesser er konstante!

Julematen til Fædrelandsvennens gravealibi endrer seg fra år til år. I år er det andre- og tredjevalget hans som står på menyen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har stilt de samme spørsmålene til flere mennesker i mediebransjen før jul. Dette er det Tarjei Leer-Salvesen i Fædrelandsvennen svarte. 

– Hva gjør du i jula?

– Selve juledagene søker jeg etter følelsen av julefred. Jeg gjør minst mulig, men prioriterer god tid med familien, noen turer i skogen og en høymesse i Kristiansand domkirke. Og god mat. Når romjula kommer, må jeg gire litt opp og forsøke å få ferdig neste graveprosjekt som vi jobber med.

– Når slapper du av og hva gjør du i så fall?

– Jeg står mest mulig på kjøkkenet.

– Hva spiser dere til jul?

– Etter mange år i mediebransjen, må jeg svare: Endringsprosesser er konstante! Det varierer fra år til år. Favoritten min er torsk. I år skal vi spise andre- og tredjevalget mitt, nemlig pinnekjøtt og ribbe. Vi har også vært innom reinsdyr, kalkun, biff, og rett og slett grøt.

– Hvordan oppsummerer du medieåret 2018?

– Burde vi ikke vente litt med til vi har oversikt, en gang om lag 2025?

– Hvilke(n) mediesak(er) husker du?

– Tolga-saken til VG, som startet med en knallsterk reportasje og deretter ble utvidet til systemkritikk mot store deler av Kommune-Norge. Jeg er voldsomt imponert over temaet bak den.

– Hva ble årets flause?

– Saken med Åndenes makt i PFU, kanskje? Hvis han mannen virkelig lever videre som spøkelse, hadde han vel krav på samtidig imøtegåelsesrett?

– Hvem lagde den beste journalistikken?

– VG var nok best. Og jeg finner hvert år noen saker som imponerer når jeg leser Dagens Næringsliv. Men vi i Fædrelandsvennen glimter til litt vi også, folk i andre deler av landet burde lese litt regionaviser.

– Hvilken bransjeperson inspirerte deg i 2018?

– Bjørgulv Braanen. Jeg jobbet i Klassekampen da han overtok roret, skuta var lekk, mannskapet få og destinasjonen nokså uklar. Når han ga seg nylig, overlot han ei skute i god stand, med et motivert og betydelig større mannskap, med fart og retning. Hele bransjen har noe å lære av det som har skjedd i den avisa. Braanen har klart å bygge lag, samle både ansatte og lesere om et prosjekt som er mulig å forstå.

– Hva bør bransjen gjøre annerledes i 2019?

– Jeg har sett nedbemanningsprosesser på mange ulike arbeidsplasser, hvor man forsøker å kvitte seg med erfarne mennesker som ikke helt har nådd AFP-alder ennå. Gavepensjon, kaller de det, og det innebærer et betydelig press mot dyktige seniorer. De som ofte kjenner presseetikken best og som har gode kildenettverk opparbeidet gjennom flere tiår. Jeg er en tekno-optimist og glad for alle nye dyktige unge medarbeidere jeg får. Men jeg håper vi kan få en slutt på fenomenet der våre arbeidsgivere graver dypt i lommene sine for å bli kvitt våre mest erfarne kolleger. Løsningen kan umulig ligge der.

Powered by Labrador CMS