Flere medier går sammen om å videreutvikle kraftig innsynsportal for bedre journalistikk
– Vi skal fortsatt konkurrere om sakene, men vi skal bygge et verktøy som vi deler på, som kan være robust nok til at vi finner sakene, forteller Tarjei Leer-Salvesen.
Mandag reiste utviklere og journalister fra Fædrelandsvennen til Oslo for å møte utviklere fra flere ulike mediebedrifter.
Sammen med Faktisk.no har de invitert til en stor dugnad der de ønsker å invitere mediene til å være med å bidra til å videreutvikle innsynsportalen Innsyn.no.
– Innsyn.no har blitt et fint verktøy som er allment for pressen, men vi har innsett at det er større enn noe som naturlig hører hjemme bare i Kristiansand. Det har vokst fram hos Fædrelandsvennen, men det har blitt et nasjonalt verktøy. Vi har lyst til at det skal vokse og bygges videre med nye funksjoner og derfor har vi lyst til å utvikle det videre i en dugnad med andre pressefolk, sier journalist Tarjei Leer-Salvesen, som er initiativtaker.
Både han og sjefredaktør Eivind Ljøstad i FVN har latt seg inspirere av Faktisk.no sin samarbeidsmodell og ønsker å få til en lignende løsning, der journalistene i hele Norge til slutt står igjen som vinnerne.
– Vi ønsker å slå kreftene våre sammen med andre. Det som har vært et hjertebarn for oss - kan få et bedre liv videre, sier Salvesen.
14 millioner dokumenter
Mandag møttes utviklerne fra Fædrelandsvennen, Faktisk, NTB, Dagbladet, VG, DN, Amedia og Aftenposten. Fremdeles ønsker de å invitere andre.
– Målet med møtet i dag var å peile inn veien videre om hvordan vi kan videreutvikle Innsyn.no. Det er et kraftfullt verktøy som vil hjelpe mange norske journalister – og kanskje spesielt lokalavisjournalister. Sistnevnte har kanskje ikke tilgang på en egen utvikler til å systematisere og automatisere postlistene som kommer på PDF. Denne dugnaden håper vi kan svare på det, sier redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.
Innsyn.no er en database som gjør det mulig å be om innsyn i dokumenter på en lettere måte.
De har 14 millioner dokumenter og i all hovedsak er det dokumenter man ikke finner på eInnsyn, som er det statlige prosjektet.
Skal fortsatt konkurrere
Egeberg karakteriserer initiativet som et åpenhetsprosjekt som trenger å videreutvikle seg, noe Leer-Salvesen nikker til.
– I dag er Innsyn.no en åpen løsning og det ønsker vi også å fortsatt ha, men i henhold til GDPR og en del andre ting, så vil vi ha et lokalmiljø for journalister hvor man kan jobbe mer avansert enn i den åpne. Da trenger vi å videreutvikle verktøyet, sier Leer-Salvesen.
Egentlig skulle dagens arrangement vært hos Faktisk, men de måtte flytte det til VG-huset fordi det kom så mange interessenter.
– Jeg trodde det skulle komme 3-4 utviklere, men det kom 18 personer som jobber innen utvikling, redaksjonell utvikling og datajournalistikk. Det er mye mer enn jeg turte å håpe på, sier Tarjei og fortsetter:
– Vi skal fortsatt konkurrere om sakene, men vi skal bygge et verktøy som vi deler på, som kan være robust nok til at vi finner sakene.