Skjermdump av diktet i Fædrelandsvennen og politisk redaktør i Vidar Udjus i avisen. Foto: Gard L. Michalsen.

Sterke reaksjoner:

Flere lesere raser mot Fædrelands­vennen etter at de publiserte dette diktet

– Vi syntes det er godt innenfor det vi kan publisere, sier politisk redaktør Vidar Udjus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Et dikt i Fædrelandsvennen om Kristiansands ordfører Harald Furre skaper furore i sosiale medier

Fædrelandsvennen trykket diktet i tirsdagens avis under overskriften «En siste (?) hilsen til Furre». Både partner Hans-Christian Vadseth i First House og partiet Høyre mener avisen går langt over streken.

Vadseth, som også er tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen, sier følgende til Medier24, etter først å ha kritisert det på sin Facebook-profil:

– Jeg er helt sikker på at dette aldri ville blitt felt i PFU. Dette er mer snakk om å utøve sunt og godt redaksjonelt skjønn. Det gjør Fædrelandvennen mesteparten av tiden, men her mener jeg de har bommet stygt. 

– Kan tolkes på mange måter

Vadseth mener diktet kan tolkes på mange ulike måter, og det er derfor han reagerer. 

 Skjermdump av diktet i Fædrelandsvennen om ordfører Harald Furre i Kristiansand.

– Det kan tolkes uskyldig og som en politisk ytring, sier han.  

– Ordene kan også tolkes som at ordføreren dør og at han syntes at ordføreren bør få en siste hilsen.

Vadseth mener den politiske debatten har hardnet til i Kristiansand og det er noe Fædrelandsvennen burde ta høyde for. 

– En ting til i Kristiansand er at du har en spekulativ Facebook-side der det er fremsatt en rekke løgnaktige og usunne påstander om politikere. Og den politiske dabatten har hardnet til. Det er et hensyn Fædrelandsvennen også burde ta innover seg, sier Vadseth.

Han legger til:

– Den begrunnelsen Fædrelandsvennen gir om at dette må leses som en politisk ytring er helt uangripelig og det blir helt feil.

HANS-CHRISTIAN VADSETH, partner i First House.

– Med den «jødesvin»-debatten i bakhodet, selv om det ikke kan sammenlignes - så er reaksjonene de samme. I stedet for å forsvare alt man gjør hele tiden, så går det også an å være åpen for andre meninger og se at en kanskje har tatt feil. Det er et problem for media at man har vondt for å innrømme feil.  

– Jeg mener det åpenbart er en politisk ytring

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen forstår ikke kritikken og mener innlegget er godt innenfor. 

– Vi står fast på at dette etter vår vurdering er en politisk ytring, og vi vurderte at gjennom overskriften og barnereglen så kunne vi fremme et politisk budskap hvor han da ønsker at ordføreren ikke gjenvelges. Det syntes vi er godt innenfor det vi kan publisere, sier Udjus til Medier24. 

Udjus mener kritikken er todelt. 

– En gruppe oppfatter dette som en direkte trussel, og jeg kan ikke forstå at man kan lese det på den måten der. Jeg mener det åpenbart er en politisk ytring. 

Vidar Udjus i Fædrelandsvennen. Her under en Debatten-sending på NRK i vår.

– Noen mener også at det er plumpt og platt, og det kan folk få mene, men vi mener det skal være høyt under taket, og så får leserne vurdere om det er bra eller ikke. 

Han understreker at han ikke syntes diktet det er langt over streken og at det er godt innenfor ytringsfrihetens grenser. 

– Kunne dere publisert diktet igjen?  

– Vi kunne det. 

– Usmakelig

Leder for Høyre i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, reagerer også sterkt på diktet. 

– Jeg syntes det er en usmakelig måte å gjøre det på, selvom det er et barnerim. Jeg syntes at dette er barnslig og Fædrelandsvennen bør holde seg for gode til å gjøre noe sånt. De  bør også forholde seg til sunn fornuft og ren folkeskikk. Dette er ikke det politiske miljøet tjent med, og hører ikke hjemme i det politiske miljøet, sier Sørensen. 

Per Sigurd Sørensen, tidligere ordfører i Kristiansand, i 2011.

Sørensen legger til at diktet godt kan være humoristisk ment, men at det gir assosiasjoner til noe helt annet når tittelen er «en siste hilsen». 

– Vi håper vi får en renere debatt når vi går mot valgåret.

Powered by Labrador CMS