Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Facebook har slettet Tommy Robinson-innlegget til Per-Willy Amundsen: – Det er dypt, dypt problematisk

– Ytringer Facebook ikke liker blir slettet. Det er dypt, dypt problematisk, sier Amundsen til Medier24.

Publisert

Frps stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen publiserte for kort tid siden en status, hvor han sier at Facebook har sensurert han og hans meninger.

Bakgrunnen for dette skal ifølge Amundsen være et innlegg han publiserte til støtte for den kontroversielle briten Tommy Robinson, som er kjent for å være en høyrevridd islamkritiker. Han er tilknyttet det britiske partiet UKIP og tidligere leder av den høyreekstreme gruppa English Defence League.

Amundsen sier selv at han mener det er dypt problematisk at Facebook går inn og sletter konkrete meningsinnlegg – uavhengig av hva man personlig mener om Tommy Robinson. 

– Ytringer Facebook ikke liker blir slettet. Det er dypt, dypt problematisk, sier Amundsen til Medier24.

– Sensur

I innlegget sitt på Facebook skriver han: 

«Sensurert av Facebook.Fredag ble jeg oppringt av Facebook og advart: dersom jeg ikke slettet min status om Tommy Robinson, ville de sensurere den. Tilsvarende tok de også kontakt med Statsministerens kontor(!) og FrPs administrasjon.Min beskjed var tydelig: jeg nekter å slette statusen under henvisning til ytringsfriheten.Det tok fire dager, men jeg konstaterer at Facebook nå har slettet den. Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues. Facebook er på mange måter en monopolist. Dersom de ikke selv klarer å forholde seg til ytringsfriheten, bør Stortinget vurdere om det kan være fornuftig å bruke lovgivning for å beskytte lovlige ytringer på Facebook». 

Overfor Medier24 sier Amundsen at begrunnelsen han har fått fra Facebook er at de ikke tillater ytringer til støtte for Tommy Robinson. 

Kommenterer ikke enkeltinnlegg

I vinter ble det kjent at Facebook stenger Robinsons Facebook-side, med begrunnelsen om at Robinson sprer hat og at siden ved en rekke anledninger har brutt med Facebook sine retningslinjer.

Overfor NTB understreker pressetalsperson i Facebook Norge, Janne Elvelid, at de ikke kommenterer enkeltpersoners innlegg.

– Vi kommenterer ikke enkeltpersoners innlegg av hensyn til personvernet, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

Facebook bekrefter at selskapet sletter alle innlegg som støtter personer eller organisasjoner som de selv har pekt ut som «farlige» og at Tommy Robinson er blant dem.

– Selvfølgeligheter trenger ikke ytringsfrihet

Amundsen understreker overfor Medier24 at man kan mene hva man vil om Tommy Robinson, men at han uansett mener det er prinsipielt problematisk å gå inn og redigere meningsinnhold på den måten Facebook her gjør. 

– Det var en mye diskutert status, som har skapt mye engasjement. Man kan mene hva man vil om Robinson. Uavhengig av det, så er det skremmende at Facebook har lagt seg på en linje at de sletter og sensurer meningsinnhold, sier han og fortsetter med at han mener dette er et spørsmål om ytringsfrihet: 

– I Norge er Facebook nærmest å regne som en monopolist. Får du noe refusert av en avis – når det gjelder FB så er det i realiteten ingen alternativ For mange er Facebook en primær kilde for nyheter, diskuterer, ytrer seg, og i Norge er Facebook i en særstilling, sier Amundsen og mener med det at Facebook må være sitt ansvar bevisst. 

Han mener Facebook må være seg sitt ansvar bevisst, sett ut fra den særstillingen de står i i norsk offentlighet, og at man må åpne for å se på om Facebook trenger lovregulering, om de ikke endrer sin praksis. 

– Ytringsfriheten handler ikke om å kun tillate meninger man liker. Selvfølgeligheter trenger ikke ytringsfrihet. Det er de kontroversielle og kontrære standpunktene som trenger beskyttelse, og det ser ikke Facebook ut til å forstå, sier Amundsen. 

Powered by Labrador CMS