Derfor bør din neste film på Facebook bør være kvadratisk. Den mobile og sosiale videorevolusjonen er her

- Kommersielle aktører henger etter. Det er på tide å kutte utsnittet, skriver videoprodusent John Bjarne Lium.

Publisert Sist oppdatert
  • JOHN BJARNE LIUM, produsent / innholdsrådgiver for VideoInnhold AS. Opprinnelig publisert av Lium på LinkedIn

13. august har Ibsen-dramaet Borkman premiere på Nationaltheatret.

VideoInnhold AS fikk oppdraget med å lage promofilmer for stykket, og hovedkanaler for distribusjon var Facebook og Instagram.

Vi fikk med Nationaltheatret på å lage kvadratiske versjoner av promovideoene for høstens forestillinger.

De fleste ser Facebook- og Instagramvideo på mobilen, og med kvadratisk utsnitt utnyttes bildeflaten bedre.

Borkman

Bli kjent med vår første forestilling etter sommeren; BORKMAN har premiere på Amfiscenen 13. august! For første gang skal klassekameratene Laila Goody og Marika Enstad spille mot hverandre. Vi gleder oss! Les mer om forestillingen her: www.nationaltheatret.no/borkman.

Posted by Nationaltheatret on 6. mai 2016

Den mobile videorevolusjonen

Du kan mislike det så mye du vil, men faktum er at Facebook er i ferd med å bli en plattform alle film- og videoprodusenter må forholde seg til.

Og det er på tide å ta innover seg at de fleste videovisningene på Facebook skjer på mobil.

Og slik alle nye plattformer av betydning har endret sjanger-konvensjonene, kommer Facebook og mobilbruk også til å endre hvordan video produseres. Men siden den enorme vektsten for Facebook-video har kommet så raskt, så henger de fleste fagfolkene bakpå.

Kommersielle aktører på etterskudd

Så langt jeg har registrert er det mediehusene som har snudd seg rundt raskest, for eksempel har VG i flere måneder publisert en rekke Facebook-tilpassede filmer, både for å promotere egne artikler, men også selvstendige videoer som forklarer et aktuelt sakskompleks.

Hittil har reklamefilm-produsenter ikke imponert.

Og store kommersielle aktører betaler for Facebook-distribusjon av filmer som åpenbart er laget for tv og / eller kinovisning.

Her er det to ting som går feil:

  1. Facebook er mer egnet for interessant innhold enn klassisk, selgende reklamefilm. 
  2. De vakre visuelle reklamefortellingene med store utsnitt som reklamefilmprodusentene liker, kommer sjelden til sin rett på en mobiltelefon med vertikal-holdt skjerm.

 

Liten og vertikal skjerm, ingen lyd

Det er svært få som snur mobilen horisontalt sin slik at filmen din vises «slik film egentlig skal ses»

Det bør du som produsent ta høyde for (!) og med mindre det er veldig gode grunner, bør Facebook-video komme i kvadratisk størrelse, eller til og med i høydeformat.

På Facebook handler det mer enn noen gang om å fange seeren de første sekundene, med det som i reportasje-sjargongen kalles «anslag». Et godt anslag kommer gjerne i form av en «konflikt», og med en konflikt mener jeg et budskap som setter verden litt ut av balanse, nok til at seeren stopper opp og lurer på hvordan dette henger sammen, og hvordan denne historien skal ende.

Videoen spilles av uten lyd, med andre ord må anslaget – det som vekker interesse de første sekundene –  være visuelt og/eller med tekst. Ofte fungerer det godt med tekst de første sekundene, du kan bruke tekst til å styre forventninger og kommunisere viktige elementer som publikum trenger å vite for å forstå hva videoen handler om.

Powered by Labrador CMS