Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Per-Willy Amundsen om iTromsø: - Jeg vil ikke bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk

Den tidligere justisministeren tar et kraftig oppgjør med avisa etter anklager om boikott. Nyhetsredaktøren i iTromsø er ikke overrasket over Amundsens uttaleser, men synes det er ganske spesielt.

Publisert
  • Saken oppdateres og Medier24 kommer tilbake med mer

Tidligere denne uken skrev iTromsø selv at det har gått åtte måneder siden tidligere justisminister Per-Willy Amundsen svarte på henvendelser fra dem. Amundsen selv har avvist at han boikotter avisa. 

 Skjermdump fra Per-Willy Amundsens Facebook
 Skjermdump fra Per-Willy Amundsens Facebook

Tirsdag kveld publiserte Amundsen en begrunnelse for hvorfor han ikke har svart på henvendelser fra iTromsø, hvor har tar et kraftig oppgjør med avisa. 

«Jeg vil ikke bruke tid på innvandringsnaive medier som mangler presseetikk og opptrer upålitelig, uforsvarlig og uanstendig. Derfor har jeg ingen behov for å snakke med avisen iTromsø før redaktøren rydder opp», skriver han på Facebook. 

Nyhetsredaktøren i iTromsø mener Amundsen mener anklagelsene om manglende presseetikk er å spore av debatten.

- Dette handler om hvorvidt en politiker ønsker å svare pressen, ikke om våre presseetiske vurderinger. Jeg synes det er spesielt å boikotte en hel nyhetsorganisasjon fordi han ikke liker noe vi har skrevet tidligere, sier nyhetsredaktør i iTromsø, Trond Haakensen til Medier24 tirsdag kveld. 

Kritiserer iTromsø for manglende presseetiske vurderinger

Amundsen skriver videre i sin utgreiing om hvorfor han ikke ønsker å snakke med iTromsø at når avisa skjermer en «samfunnstopp» som er siktet for seksuelt misbruk, mens de identifiserer FpU-politikeren som har blitt beskyld for seksuell trakassering, mener han de gjør feil. 

Amundsen skriver blant annet:

«iTromsø er avisen som skjermer en «samfunnstopp» fra Tromsø som er siktet for seksuelt misbruk, mens en ungdomspolitiker fra FpU ble hengt ut med fullt navn og bilde på bakgrunn av udokumenterte beskyldninger som ble kategorisk avvist. Behandlingen av ungdomspolitikeren satte et nytt lavmål for MeToo-blodrus og brudd på all anstendighet».

Han mener redaktøren i iTromsø må ta selvkritikk for manglende presseetisk vurderingsevne.

«Selvsentrert og selvhøytidelig som mainstream media (MSM) gjerne er, tar de riktig store ord i bruk når de klager over hvem som ikke snakker med dem. Det hele fremstår litt ufrivillig komisk fra disse forulempede journalistene».

Avslutningsvis viser han til at hvis «MSM» ønsker å forstå hvorfor de synker i anseelse, kan man vende blikket mot iTromsø. 

 

- Spesielt 

Nyhetsredaktør i iTromsø, Trond Haakensen sier til Medier24 at han mener dette er spesielt. 

- Det er ikke noe overraskende det han sier, og han har åpenbart ikke bestemt seg for om han boikotter oss eller ikke. Vi må jo bare konstatere at han ikke vil snakke med medier han ikke er enig med på noe vis. Det synes jeg jo er litt spesielt av en folkevalgt og en ledende politiker og politiker fra Troms ikke vil snakke med medier fra hjemfylke og ikke vil besvare spørsmål vi stiller på vegne av leserene vår her, sier han og legger til: 

- Men det er som det er sagt tidligere i denne saken: Man kan ikke tvinge noen til å snakke med oss, heller ikke en stortingspolitiker og tidligere minister, sier han. 

Han mener også budskapet fra Amundsen er noe vanskelig å forstå. 

- Jeg konstaterer det vi tidligere har sagt: Vi har prøvd å få han i tale i lang, lang tid om saker fra Troms og saker som angår partiet. Og så konstaterer jeg at han både sier at det ikke er en boikott og at han sier at han ikke vil snakke med oss. Det er vanskelig å forstå hva han mener. 

- Vi har presseetisk vurderingsevne

Når det kommer til anklagene om manglende presseetiske vurderinger, mener Haakensen at Amundsen her blander sammen to ulike ting.   

Haakensen understreker at han helt klart mener at iTromsø har presseetiske vurderingevner, og at hvis Amundsen mener noe annet om saker som angår han, har han anledning til å melde dem inn til PFU. 

- Jeg mener at vi har presseetisk vurderingsevne og konstaterer at vi ikke har blitt felt i PFU på flere år, og hvis han mener vi har skrevet noe om han som ikke stemmer, så har han mulighet til å klage oss inn til PFU for å få prøvd om det er riktige presseetiske vurderinger som ligger til grunn eller ikke, sier han. 

Powered by Labrador CMS