Slik forfalsket Facebook-siden «Slå ring om Norge» nyhetssaker og lenker fra medier som Nettavisen, NRK, Dagbladet og Dagens Næringsliv.

Snart blir det slutt på muligheten til å forfalske lenker på Facebook

Nå fjernes muligheten til å redigere tittel og bilde på lenker som deles. Men mediene får verktøy som gir mulighet til å fortsette med det.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere i år var det noe oppmerksomhet rundt Facebook-sider som «forfalsket» lenker fra andre nettsteder - i hovedsak nettaviser.

De mildeste eksemplene var politiske partier som byttet tittel og bilde på nyhetssaker for å dreie vinklingen mer i deres egen favør. Etter at flere partier hadde gjort dette og så blitt kritisert, har de fleste nå «lært».

Grovere eksempler så vi da høyrevridde Facebook-sider endret tittel og bilde på saker fra en rekke medier - til det ugjenkjennelige.

I slutten av april delte Facebook-siden «Slå ring om korset» en Nettavisen-sak om Mani Hussaini, hvor tittelen ble endret til «AUF-araber vil gjeninnføre arveavgiften for nordmenn».

Nettavisen valgte å anmelde denne forfalskningen, og stilte samtidig spørsmål ved hvorfor dette skulle være mulig:

- Vi synes det er underlig at Facebook tillater dette, sa nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Erik Stephansen, nyhetsredaktør i Nettavisen - her på besøk hos Facebook i november 2015.

Facebook ville den gang ikke kommentere saken i detalj eller svare på spørsmål om funksjonen, men i kulissene er det nå klart at selskapet har jobbet med endringer:

For i løpet av høsten blir denne muligheten til å «redigere lenker» fjernet.

Det meldte Facebook for litt siden.

Endringen gjør det selvsagt ikke umulig å lage nye nettsider eller blogger med tendensiøse eller villedende overskrifter - som blir delt på Facebook.

Men det blir ikke mulig for en useriøs Facebook-side eller et politisk parti å dele en sak fra VG og gi inntrykk av en annen tittel og vinkling.

Denne endringen vil rulles ut i løpet av høsten.

Nyhetsnettsteder får imidlertid en spesialbehandling her: Verifiserte nyhetssider får noe lengre tid på seg før muligheten forsvinner, og man kan få tilgang til verktøy for å gjøre dette med egne lenker.

Det vil for eksempel si at Facebook-siden Medier24 får mulighet til å endre tittel og bilde kun på saker fra nettstedet Medier24.no.

Dette gjennom en funksjon som får navnet «Link Ownership».

Les mer om dette unntaket på Facebooks business-sider.

Powered by Labrador CMS