PS! Både Paul Myers og Henk van Ess har hver sin «hjelpeside» på det store nettet, som både hver for seg og sammen forenkler søkene dine Facebook Graph. De sørger også for at noen søk kan foretas uten å lime i adressene selv:
- På researchclinic.net forteller Myers deg om mange av de tenkelige kombinasjonene for Graph-søk - med forhåndsutfylte lenker, der de fleste går på for eksempel Mark Zuckerberg, eller hvem av dine venner som liker The Beatles. Så kan du bare bytte ut ID-numrene med de og det du ønsker å søke etter.
- Ess sin side på graph.tips, forteller deg på en litt annen måte hvordan du gjør det. Og gir deg mulighet til å lime inn et brukernavn inn i hans skjema, og deretter klikke seg rett videre til for eksempel hvilke bilder eller poster vedkommende liker, eller bilder han eller hun selv har postet.
Hva du kan bruke det til?
Disse søkestrengene har tilsynelatende uendelige kombinasjoner:
Det meste som ligger ute med offentlig som innstilling på Facebook, kan kombineres i et søk.
For eksempel:
- Hvilke bilder har en person likt?
- Hvilke bilder og poster har vedkommende kommentert på?
- Hvem er han venner med og hvor lenge har de vært venner?
- Hvilke sider liker han?
Eller for å gå enda hardere til verks:
- Hvilke personer liker denne siden?
- Hvilke personer som er venner med person A liker side B?
- Hvem er ansatt i firma A?
- Hvilke personer som er ansatt i firma B liker side C?
- Eller for eksempel: Hvilke bilder har personene som er ansatt i firma D lastet opp på Facebook?
I nyhetssammenheng kan man for eksempel bruke Graph-søkene til å finne videoer postet fra et område der det har skjedd en ulykke. Du kan finne nordmenn i nær sagt hvilken som helst by i verden. Eller du kan søke opp videoer postet av noen som skriver at de jobber for den russiske hæren og befinner seg i Syria.
Og for deg som er nysgjerrig, har vi satt opp noen relativt ufarlige og kuriøse søk her (OBS, som bare virker dersom du har US English som språk).
For eksempel:
Med andre parametere kunne du for eksempel velge ut hvilke sider disse liker, om noen av dem liker én spesiell side - og for eksempel hva og hvor en eller alle av disse har kommentert på Facebook i det siste.
Og så kan du endre søkene til nær sagt hva som helst av sider og profiler på Facebook.
For ordens skyld:
Et slikt søk viser som kjent at det ikke nødvendigvis er sant bare fordi det står på Facebook. Noen kan for eksempel synes det er morsomt å skrive at man jobber for PST.
Og som både Ess og Myers med flere understreket på Lillehammer i helga:
Opplysninger man finner på denne måten må både behandles og utsettes for den samme vurdering og kildekritikk som for all annen informasjon. At noen liker en Facebook-side for ISIL betyr for eksempel ikke at de nødvendigvis støtter IS.
Og det søket har vi ikke satt opp for deg.