Her er TVs og NRKs VM-lag samlet på fotballbanen ved NRK på Marienlyst, som oppladning til VM-sendingene.

Slik blir fotball-VM: NRK drar publikums meninger inn i studio og TV2 satser på tilstedeværelse i Russland

Torsdag sparkes verdens største fotball-fest i gang for fullt. Både NRK og TV2 stiller med toppa lag og nye satsninger. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia sparkes i gang torsdag, er både NRK og TV2 på plass i Russland og på Kontraskjæret i Oslo.

NRK får sende åpningskampen og finalen, men kampene er utover det likt fordelt mellom de to kanalene. Redaksjonssjef for event i NRK, Janne Fredriksen sier at alle nå er i full sving for å få de siste detaljene på plass. 

- De første møtene begynte for godt over et år siden, og det er klart at jo nærmere vi kommer avspark, jo flere er kobla på arbeidet. Nå er alle som skal være kobla på i full sving, sier hun til Medier24. 

 

NRK satser digitalt i forbindelse med VM

 

Dette blir gjerde gangen NRK og TV2 deler fotball-VM mellom seg, og tredje gangen de deler studio på Kontraskjæret i Oslo. I år sender de halvparten av kampene hver.

- Vi vet at fotball-VM engasjerer noe voldsomt, og forhåpentligvis vil det også gi oss gode seertall. Målet i år er å gi fotball-publikumet tilgang på VM uansett hvor de er, som blant annet betyr at vi sender alle kampene på radio, sier Kristiansen. 

Nytt av året er det også at NRK satser på VM-dekning på de digitale flatene, blant annet med en fotball-manager, hvor publikum selv kan gjette utfall av kamper. 

- I tillegg kommer det solide og gjennomarbeidede historier og artikler på nrk.no, hvor vi blant annet har samarbeidet med Danmarks radio, sier hun. 

 

Lise Klaveness (nummer to fra venstre) reiser til Russland for NRK, og skal som første kvinne kommentere fotball-VM for herrer. Her sammen med Carina Olset, Carl-Erik Torp (t.v.) og Aleksander Schau, som skal lede TV2s fotballsendinger. Foto: NRK

Trekker publikums meninger inn i studio

Den andre satsningen på publikumsinvolvering er ifølge Fredriksen at publikum skal få muligheten til å stemme over kontroversielle situasjoner - som straffer, røde kort eller annullerte mål. 

- Vi har laget et avstemningsverktøy, hvor publikum får muligheten til å stemme over de kontroversielle situasjonene som vi vet blir diskutert i de tusen hjem, sier hun. 

Det er første gang de gjør det med fotball-VM, men konseptet ble testet under fjorårets cupfinale. Ifølge Fredriksen med stor suksess. 

- Vi tror det ligger et stort potensiale i å dra publikums meninger inn i studio, og gi våre kommentatorer muligheten til å diskutere ut fra hva publikum mener om kontroversielle situajsoner, sier hun. 

Har hatt fokus på sikkerhet 

I tillegg til kommentatorene som skal kommentere fra Russland, sender NRK ned tre TV-team. De tre teamene er ikke nødvendigvis i Russland samtidig, selv om de har overlappende perioder. I tillegg skal over 20 personer i sving på Kontraskjæret når det er sendinger. 

TV2 sender totalt 18 personer over til Russland, som skal være i Russland på ulike tidspunkt under mesterskapet. 

Eventsjefen sier NRK har hatt fokus på sikkerhet i forberedelsene til årets VM.  

 VM-sjef i TV2, Eystein Thue

- Vi har samlet inn tips og råd fra eksperter med høy kompetanse på Russland og sikkerhet. Samtidig har vi laget og gått gjennom rutiner og beredskapsplaner, så vi har tatt sikkerhet på alvor, sier hun. 

TV2 satser på tilstedeværelse 

TV2s VM-sjef, Eystein Thue, sier at de har toppet sitt redaksjonelle VM-lag og satser knallhardt på tilstedeværelse i Russland. 

- Vi kjører på med toppet mannskap fra fotball-redaksjonen vår, og satser på enda mer tilstedeværelse i Russland enn vi gjorde i Brasil for fire år siden, sier Thue til Medier24. 

I tillegg fyller de på VM-sendingene sine med gjester som Ada Hegerberg, Sander Berge og Sven-Göran Eriksson. Det er flere grunner til at TV2 satser som de gjør. 

- Det er viktig å ha gode studiosendinger, og det er kjekt med folkelivet på Kontraskjæret, men mesterskapet er jo i Russland. Det er der spillerne er, og der alt skjer, og derfor er det viktig å være der, sier han. 

 Slik presenteres TV2s VM-podcast. 

I tillegg satser de tungt på Danmark, på tross av at Rosenborg-profilene Nicklas Bendtner og Mike Jensen likevel ikke ble tatt ut i den endelige VM-troppen til Danmark. 

- For mange nordmenn er Åge Hareide (Danmarks landslagstrener, red.anm) VMs største profil. Særlig min generasjon har lært oss å bli glad i Danmark, og derfor er vi veldig glade for at vi får sende de to første kampene til Danmark, sier han. 

Gjør suksess med VM-podkasten 

I forkant av årets mesterskap, har TV2 laget og sendt sin egen VM-podkast, med Jesper Mathisen og Simen Stamsø-Møller.

Ifølge Thue har 184.000 lyttere vært innom podcasten så langt - over 20.000 lyttere per episode. 

- Vi er ganske ferske på podkast, så vi startet egentlig på null og synes dette er veldig bra, sier han. 

VM-laget til TV 2. F.v. Brede Hangeland (fotball-ekspert), Kasper Wikestad (kommentator), Endre Olav Osnes (kommentator), Simen Stamsø Møller (kommentator og og fotball-ekspert), Julie StrømsvŒg (programleder). Jesper Mathisen (fotball-ekspert), Mina Finstad Berg (blogger og VM-ekspert), Jon Hartvig Børrestad (programleder), Jan-Henrik Børslid (programleder og reporter), Erik Thorstvedt (fotball-ekspert), Marius Skjelbæk (kommentator), Ingrid Halstensen (reporter), Øyvind Alsaker (kommentator), Petter Myhre (fotball-ekspert), Solveig Gulbrandsen (fotball-ekspert) og Helene Olafsen (reporter).

Thue understreker at dette bare er en av tingene de gjør i VM-oppladningen, men at det er veldig gøy at så mange er interessert. 

- Det frister til gjentakelse. Det er en fin måte for redaksjonen å forberede seg, og ikke minst en fin måte for oss å sette publikum i VM-modus, sier han. 

Skal dekke bredere enn bare fotballen

Fotball-VM i Russland er ikke bare fotball-fest. Etter at Russland fikk VM har det blitt avdekket flere skandaler, knyttet til blant annet bruk av nordkoreanske arbeidere, som levde og jobbet under slaveliknende forhold. 

- Vi skal dekke de kontroversielle sidene av mesterskapet også, selv om vi fokuserer mest på de sportslige begivenhetene. Senest i går sendte vi en reportasje om byggeskandalen knyttet til stadion i St. Petersburg. sier han. 

Han sier det er viktig for dem å få fram flere perspektiver, også under mesterskapet. 

- Vi kan ikke bare dekke idretten, uten å også dekke de politiske og samfunnsmessige sidene ved arrangementet. Det er ingen tvil om at dette er et kontroversielt arrangement, sier han. 

De har også brukt til på den delen av forberedelsene, blant annet ved å få hjelp fra en av TV2 mest drevne Russland-reportere, Øystein Bogen

- Bogen har vært et viktig tilskudd inn i redaksjonen vår, og blant annet forberedt sportsredaksjonen på hvordan det er å jobbe i Russland. Vi var i Sochi med en stor gjeng også, men mye har skjedd i Russland siden da. I tillegg innebærer et VM mer reising, sier han. 

Powered by Labrador CMS