'Skam'-skaper Julie Andem
"Skam"-skaper Julie Andem

Svenske Expressens ungredaktør om «Skam»-Andems forrige serie «Jenter»: – Heteronormativt parhysteri

Suksessen med «Skam» har ført til at mange svenske seere har fått øynene opp for serieskaper Julie Andems forrige NRK-serie «Jenter». Avisen Expressen er ikke like begeistret.

Publisert

Den svenske tabloidens ungkulturredaktør Gunilla Brodrej har gått gjennom de fem sesongene som er tilgjengelige på SVT Play.

Der sto Andem for manus, regi og klipp på de første fire. Med på å utvikle « Jenter » var Ingvill Marie Nyborg, som fremdeles er manusredaktør og produsent i tiende sesong.

Brodrej skriver i sin anmeldelse : – Det er trist å konstatere hvilket heteronormativt parhysteri som denne serien presenterer. Tittelen er «Jenter», men «Gutter» hadde vært mer adekvat, hevder hun:

– For i denne jenteverdenen er gutter den altoverskyggende interessen (selv om de hele tiden sier at «det er ikke noe galt å være lesbisk»). Å lykkes å bli sammen med en av guttene i klassen synes å være det eneste som er verdt noe, til tross for at jentene virker både mer modne og smartere enn guttene og har et sterkt, eget fellesskap. Men de snakker nesten utelukkende om gutter. Fniser, kommenterer og intrigerer. Og hver sesong har en lykkelig slutt som innebærer at jente får gutt, noterer anmelderen seg, før hun avrunder:

– Jenter i 12-årsalderen har vel andre ting som morer dem enn bare å få gutter til å legge merke til seg. Norge har åpenbart ikke kommet lenger. Men det har vel vi?

Samtidig skryter Expressens anmelder Brodrej av hvordan serien har lyktes i å caste «naturlige barneskuespillere og regissere dem utrolig fint», og har et manus som «virker så tett forankret i målgruppen at det føles som det er skrevet fra et hjørne av jenterommet».

Powered by Labrador CMS