Redaktøren av Malviknytt, Finn O. Fosmo, er samboer med Høyres lokalpolitiker Eva Lundemo, som også jobber i nyhetsnettstedet. Og redaktøren går heller ikke av veien for å intervjue sin samboer, som er Høyres fremste ordførerkandidat i Malvik.Øystein Lie
Hun er ordførerkandidat, journalist og samboer med redaktøren i egen avis
(MALVIK): – Jeg har intervjuet henne i politiske saker, sier redaktøren.
Øystein Lie
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
I gratisnettavisen Malviknytt i Trøndelag er forbindelsen mellom redaktør og politiker tett. Redaktøren i Malviknytt, Finn O. Fosmo, er samboer med Høyres lokale ordførerkandidat, Eva Lundemo.
Han kvier seg ikke for å intervjue samboeren.
– Jeg har intervjuet henne i politiske saker der hun for eksempel har stått fram med andre politikere, men også sitert henne ifra talerstolen i kommunestyret, sier redaktør Fosmo.
– Hva slags vurderinger gjør du da?
– Vi er i Malvik. Det er en liten kommune, der nesten alle kjenner alle og på et eller annet tidspunkt vil du oppleve å møte en du kjenner bedre enn andre. Det er ingen som stiller spørsmål om hvilket slektskap og andre bindinger det er mellom politikere og de som jobber i administrasjonen i kommunen, eller om nære vennskap for øvrig. Men de spør om mitt forhold til Eva, som tilhører mindretallet i politikken. Hun representerer én av 31 medlemmer i kommunestyret, og representerer neppe en stor makt. Jeg vil også presisere at disse forholdene holdes ikke skjult. Vi har hatt rent Ap-flertall i kommunen i nesten hundre år, sier Fosmo.
Både ordførerkandidat og reporter
Malviknytt har også publisert en rekke pressemeldinger fra samboeren og hennes parti Høyre.
Lundemo jobber også som reporter i avisen. Per i dag har Lundemo selv skrevet og blitt omtalt i over seks hundre artikler siden nettavisen ble etablert sommeren 2015.
Gjennom hennes enkeltpersonforetak Lundemo Kommunikasjon, er det hun som også har inngått franchiseavtale med utgiver Torik AS, sistnevnte et selskap som satser på nettaviser. Ordførerkandidaten driver også med markedsføring og bistår personer og bedrifter i pr-rådgivning gjennom hennes eget enkeltpersonforetak.
– Det er helt uproblematisk. Synes jeg. De som prøver å fiske her, forsøker å lage opprørt vann å fiske i. Det minner meg om en personjakt. De gangene det har vært tilløp til konflikt, har vi håndtert dette, sier redaktør Fosmo.
– Redigeres etter Vær varsom-plakaten
Når Medier24 treffer paret, er begge på jobb i lokalene på Hommelvik stasjon.
Vegg i vegg til redaktørens kontor, parallelt med jernbaneskinnene som strekker imot Trondheim i sør og Stjørdal i nord, befinner arbeidsplassen seg til samboer, franchisetaker, journalist, pr-arbeider og politiker Lundemo.
Fra jernbanestasjonen dekker paret stort og smått i kommunen som strekker seg til Stjørdal i øst, Trondheim i vest og Selbu i sør, med en befolkning på rundt 15.000 innbyggere.
På Malviknytts sider opplyses det at det er en partipolitisk og økonomisk uavhengig nettavis, som redigeres etter Vær varsom-plakaten og pressens øvrige etiske reglement.
Ifølge Vær varsom-plakaten skal både redaktøren og den redaksjonelle medarbeideren som kjent verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Dobbeltroller, ulike verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet, skal unngås, heter det.
– Jeg har ikke noe interesse av å male ut min integritet eller troverdighet. Sånn er det, men hvis dere synes det er viktig å tukle med det, så må dere få lov til å gjøre det, sier Fosmo.
– Men hvis folk stiller spørsmål om inhabilitet, tenker du da at det kan være et problem?
– Idet du stiller spørsmålet om inhabilitet, så har du allerede utvist en mistillit. Da spiller det vel liten rolle hva jeg svarer. Det er for øvrig helt frivillig å lese Malviknytt, sier redaktøren.
– Tydelige hatter
Lundemo sier at en hvilken som helst lokalpolitiker kan ringe redaktøren, få et intervju og blest om en sak. Det er ikke like enkelt for henne å slippe til like lett, nettopp fordi de er samboere.
– Det blir litt surrealistisk for meg, for i min verden er det faktisk jeg som taper, sier Lundemo og fortsetter:
– En må holde tunga beint i munnen, og det tror jeg vi er blitt veldig dyktige til. Vi prøver i hvert fall å være veldig bevisste på det. Idet noen begynner å stille spørsmål om habiliteten min, da må jeg vite hvorfor og hvem, sier Lundemo.
– Spør du ikke deg selv da?
– Jo, det er jo det vi har gjort fra dag én. Det er derfor vi har tydelige hatter. Vi ser ikke noe problem her, og ifølge det jeg vet, så øker lesertallene. Og jeg er blitt renominert og har tillit til mitt parti, så der er det tydeligvis ikke noe problem. Så hvor dukker dette problemet opp? Jeg er nødt til å ha et levebrød. Skulle vi ha brutt opp for at han skal følge sin drøm med Malviknytt, spør hun.
– Du jobber også med markedsføring. Hva går jobben din ut på?
– Det har ingenting med saken å gjøre, er det ikke ordførerkandidaten du snakker om?
– Jeg spør om pr-jobben din også.
– Oi, du skal blande inn den hatten også? Jeg har ulike oppdrag med forskjellige aktører. I Lundemo kommunikasjon lager for eksempel brosjyrer, bannere og styrer noen Facebook-sider for butikker. I avisen skriver jeg om kultur og sport, og jeg har til og med skrevet meget positivt om blant annet fremtredende Ap-politikere her i kommunen. Men jeg skriver ikke om noe som skal til politisk behandling, som har vært til politisk behandling og heller ikke kan komme til politisk behandling.
– Hvordan vite du det siste?
– Hvis jeg har skrevet en sak som kommer til politisk behandling, så må jeg melde meg inhabil som politiker. Dette er ikke et problem annet enn for mine politiske motstandere, sier Lundemo.
– Du skriver også på nettsidene dine at du jobber med rådgivning, hva tenker du om det?
– Det har ikke noe med Malviknytt å gjøre. Jeg skjønner ikke spørsmålet.
– Du refererer til en konspirasjonsteori, bryter Fosmo inn og legger til:
– La oss si at en veldedig organisasjon ønsker råd om hvordan en kan få mest mulig oppmerksomhet i Malvik. Da er hun en kjemperessurs å spørre ei som både er politiker og reporter i lokalavisen. Sånn er det i alle små samfunn. Dette driver jo politikere med hver dag, hele tiden. Dette er smart etter min mening, sier Fosmo.
– Det der er jo steinalderen
Lundemo Kommunikasjon, som utgiver Torik AS har en franchiseavtale med, står oppført med tre ansatte – noe Lundemo selv bekrefter. Men hun vil ikke si hvem de tre ansatte er, heller ikke om samboeren og redaktøren er én av de.
– Registeret eies og forvaltes av NAV, og jeg kan ikke se at Medier24 har noe rett til innsyn i dette, forteller hun.
På spørsmål om det kan være problematisk å levere redaksjonell stoff samtidig som en også jobber med reklame, mener Fosmo at vi i dag lever i en helt annen tid.
– Det der er jo steinalderen. Dette er fagforeningstull og tøys som vi er langt forbi i dag. Nå gjør de fleste i redaksjonen alt. Sånn er det blitt. Jeg ser ikke noe problem med at jeg setter opp en annonse for et kor og ved en senere anledning lager en forhåndsomtale om konserten de skal ha. Og alle har telefonen i baklomma i dag, og alle kan dermed være fotografer.
«Burger-gate»
I høst er det kommunevalg, og som vanlig vil politikerne kjempe om folkets tillit gjennom blant annet utspill i mediene. Også i Malvik.
Før stortingsvalget i 2017 ble kommunen rammet av det som på folkemunne går under betegnelsen «burger-gate»-saken. 13. juni dette året brakte Malviknytt tittelen: «Ordføreren må etterforskes og suspenderes».
Saken handler om et anonymt brev, som er levert til kommunens kontrollutvalg i juni 2017. Brevet har tittelen «Vurder ordfører Ingrid Aune i forhold til korrupsjon».
Ingrid Aune er ordfører i Malvik og representerer Arbeiderpartiet. Avisen trykket altså en tittel der det ikke henvises til et sitat eller andres mening, og kan derfor tolkes dit hen at det er avisen og redaktøren selv som står bak den sterke påstanden.
Når Medier24 spør om hvorfor redaktøren valgte å ikke ha sitatstrek i tittelen, svarer han:
– Står det i overskrifter i avisene at det er sitert fra ting, da, spør redaktør Fosmo.
– Ja, du har sitatstrek da, ja. Det er vanlig standard.
– Det er i tilfellet en ortografisk feil.
– Det er en ganske alvorlig feil, er det ikke?
– Jeg vet ikke. Jeg er ikke blitt konfrontert med den før nå. Saken ble publisert i juni 2017. Jeg kan gå inn og rette den nå hvis du vil, svarer redaktøren.
Etter at Medier24 stilte spørsmål ved tittelen har Malviknytt oppdatert saken, og lagt til en sitatstrek.
– Malviknytt har ingen meninger
Det har ikke kommet fram offentlig hvem som står bak den sterke påstanden om ordfører Aune.
Den anonyme brevskriveren reagerte på at tre ordførere i distriktet, inkludert Aune i Malvik, våren 2017 stilte opp i en reklame for avisa Bladet, og mente blant annet at dette «utløser inntekt for avisen og er konkurransevridende i forhold til øvrige lokale medier i nedslagsfeltet».
Brevskriver mente også at ordføreren hadde opptrådt i strid med korrupsjonslovgivningen, ved at hun kort tid etter å ha trosset rådmannens forslag om at kommunen skulle kunngjøre tid og sted for stemmegivningen på valgdagen i både Bladet og Malviknytt, i tillegg til kommunenes egne mediekanaler.
Aunes forslag, som ble enstemmig vedtatt, var at kun Bladet skulle få kunngjøre og få sårt tiltrengte annonsekroner. Begrunnelsen hennes var at kunngjøringen burde gå til det mediet som nådde flest lesere, og som samtidig ble redigert i henhold til Vær varsom-plakaten.
– Jeg var på kontrollutvalgsmøtet, og vet hvem som har skrevet brevet og at vedkommende har flyttet fra kommunen. Det er alt jeg kan si, sier redaktør Fosmo.
– Hvordan vurderte du verdien i dokumentet når det blir ansett som korrupsjon blant annet å spise en gratis hamburger?
– Min redaksjonelle vurdering var at dokumentet ble fremlagt i et åpent møte i kontrollutvalget, der en av representantene la fram et anonymt brev som hadde det innholdet det hadde. Jeg forholdt meg til det som skjedde i møtet, det som kontrollutvalget sekretariat har offentliggjort og den konklusjonen de har trukket – at brevet ikke ble fulgt opp av kontrollutvalget, sier Fosmo og legger til:
– Malviknytt har ingen meninger. Jeg har skrevet bare en leder siden juni 2015, og den handlet om at kommunen gikk med 26 millioner kroner i underskudd samme høst. Denne kommentaren var tuftet rådmannens gjentatte advarsler og lederen var ikke en politisk mening, sier han.
I Google-fellen
Når en googler Malviks ordfører Aune, dukker Malviknytts sak om at hun bør etterforskes og suspenderes opp som et av første treffene.
Aune svarer følgende om den økologiske burgeren hun åt:
– Det var helt naturlig at ordførerne fra de tre kommunene stilte opp på en positiv sak for å synliggjøre godt samarbeid mellom aktører i våre kommuner. Malviknytts tittel har en ordbruk som burde forbeholdes saker som er langt mer alvorlige enn denne gladsaken, sier Aune.
Malvik-ordføreren sier at hun stilte opp i en reklame for +-saker i Bladet, fordi hun ville fremme det frie ordet i offentlig debatt. Hun trekker paralleller til Torbjørn Røe Isaksen, som har stilt opp Klassekampen i lignende kampanjer.
– Det blir mer og mer vanskelig for leserne å vite forskjellen på aviser som drives etter Vær varsom-plakaten, og alternative media som ikke følger de demokratiske standardene for god presseskikk, sier Aune.
Aune forteller at hun ikke ble lovet ekstra omtale hvis hun stilte opp på burgerbildet, og at brevskriverens vedtaket som hun enstemmig fikk igjennom, det vedtaket om at kommunen skulle kun annonsere om valget i den avisen som hadde flest lesere.
– Politikerne bør etter mitt syn fremme de uavhengige medienes stemme, og det var det som skjedde i vedtaket, sier Aune.
– Betalte for burgeren
Linn Kathrine Yttervik er redaktør i Bladet, som er en fusjon mellom tidligere Stjørdalens Blad og Malvik-Bladet. De er en av hovedkonkurrentene til Malviknytt.
– Selvfølgelig betalte vi for hamburgerne til de tre ordførerne. Vi hadde skrevet en større helgereportasje «Fra bås til burger», hvor vi fulgte en okse fra den sto på fjøset (i Stjørdal) til den ble hentet og kjørt til slakteriet (i Malvik) og deretter ble foredlet til hamburgere hos Meråker Kjøtt (i Meråker) og til slutt ble oksen servert på Jordbærpikene. Saken handlet om kjøttproduksjon. Vi inviterte de tre ordførerne i de tre dekningskommunene til å spise hamburger og snakke om landbruksnæringa som er stor i vår region. Å invitere dem med på lunsj, for å kreve at de betalte for hamburgeren selv, ville vært en smule uhøflig. Når det er sagt så er vi en lokalavis, og det er sjelden vi spanderer så mange lunsjer. I dette tilfellet ble det gjort et unntak fordi det var et relevant selvstendig poeng for saken, sier Yttervik.
– Ble ordførerne forespeilet eller gitt ekstra omtale på grunn at de stilte opp på denne kampanjen?
– Selvfølgelig ikke. Det ville, i tillegg til å være svært uprofesjonelt, være direkte brudd med Vær varsom-plakaten som vi har en forpliktelse til å følge, sier Yttervik.
– Kjent med de tett båndene
Bladet-redaktør Yttervik forteller at hun er kjent med de tette båndene mellom redaktør og politiker i Malviknytt, og sier at det viktigste er at det ikke bør være skjulte bindinger.
– I pressen det er alltid problematisk med for tette bånd mellom journalister, politikere og redaktører, fordi det kan stilles spørsmål og fordi troverdighet er avgjørende for yrket vårt. Jeg nøyer meg med å si at det ikke er praksis for oss at redaktøren intervjuer samboeren, og regner med at de som leser Malviknytt kan gjøre seg opp en mening om hva de synes om den politiske dekningen i avisen, sier Yttervik.
Det anonymet brevet til kontrollkomiteen ble naturlig nok tatt opp til redaksjonell vurdering også hos Yttervik.
– Vi ga saken betydelig mindre oppmerksomhet enn tilfellet hos Malviknytt, fordi vi mente at den ikke fortjente det. Vi sjekket ut saken og fant ut at det ikke var noe hold i påstandene om at Bladet hadde inngått en avtale med ordførerne om positiv omtale. Når det er sagt registrerte vi på trykk at det var en sak i kontrollutvalget og vi laget en lengre sak om resultatet. Men generelt er det ikke så lett for en nyhetsredaksjon å drive kritisk omtale om seg selv, og nettopp derfor er det viktig med mediemangfold i Norge, sier Yttervik.
Ikke med i noen presseorganisasjoner
Redaktør Fosmo har jobbet som journalist i Radio Vika, Stjørdals-Nytt og Malvikbladet (nå Bladet).
I tillegg har han bakgrunn som redaktør for Malvik kommunes bygdeblad, og som kommunikasjonsmedarbeider i det som tidligere het Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Da Fosmo ønsket å etablere en nettavis i 2015, kom han i kontakt med eierne i Torik AS, et selskap som har tilhold på Røros og som gir ut nettavisene Rørosnytt. Torik AS søker for tiden etter franchisetakere i flere norske byer og tettsteder, men rekrutteringen ser ut til å gå trått.
I Trondheim havnet redaktør og daglig leder i en klinsj etter kun et par ukers drift, og avisen ble tatt av nett høsten 2017. I Tynset har en ny driver ikke kommet til siden den forrige sluttet i begynnelsen av 2017. Redaktøren fikk tilbud om jobb hos konkurrenten Tynsetingen.
– Vi har ingen bastante meninger om hvem vi inngår franchiseavtale med, så lenge Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten følges. Fosmo har vært nøytral, og det er ikke slik at redaktører ikke kan ha kjærester som er i politikken, sier daglig leder Eirik Dalseg i Torik AS.
Dalseg eier halvparten av aksjene i Torik AS. Den andre halvparten tilhører journalist Tore Østby, som også er redaktør i Rørosnytt.
– Jeg har ikke behov for å være medlem av Redaktørforeningen. Jeg vil ikke utdype det, egentlig. Jeg kan jo utdype det på den måten at jeg ikke har fått en henvendelse fra Redaktørforeningen om å bli medlem, heller. Vi er for så vidt ikke medlem av noe som helst presseforbund, men vi vurderer å starte Norske nettavisers landsorganisasjon for eksempel, men vi får se, sier Fosmo.
Østby, som Fosmo av og til rådfører seg med i redaksjonelle vurderinger, sier at Malviknytt-redaktøren har gjort og gjør en god jobb.
– Han har gjort en kjempejobb. Når han spør meg til råds, er det til syvende og sist hans egne vurderinger som avgjør hva som kommer på trykk i Malviknytt. Det hadde selvsagt vært enklere for ham om han ikke hadde vært glad i den han er glad i, men jeg har veldig stor sans for å respektere forelskelsen. Jeg synes Arbeiderpartiet har vært unødvendig aggressiv imot Fosmo og at Malvik kommune går glipp av en veldig fin informasjonskanal, sier Østby.