EU vurderer lov som skal pålegge Google å betale for nyhetsinnholdet i søketjenester
Kritiske røster advarer mot at lignende regelverk allerede er prøvd ut uten hell.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Brussel (NTB): EU vurderer å gi europeiske nyhetsmedier eksklusiv rett til stoffet de legger ut på nettet. Google kan i så fall bli tvunget til å betale for å få lov til å gjengi utdrag fra nyhetsartikler.
EU-kommisjonen er nå i ferd med å ferdigstille lovforslaget og skal etter planen legge det fram i september, skriver Financial Times.
Planen omtales av avisa som en «radikal» endring av reglene for opphavsrett på internett.
Konsekvensen kan bli at Google og andre søkemotorer må inngå avtaler med nyhetsmedier for å kunne gjengi utdrag fra nyhetsartikler og annet redaksjonelt innhold i søketjenester som Google News.
Formålet med forslaget er å endre styrkeforholdet mellom nyhetsmediene og de virkelig store aktørene på nettet, forklarer kilder i EU ifølge Financial Times.
EUs bekymring er at nettgiganter som Google i dag legger beslag på en altfor stor del av inntektene på nettet, på bekostning av dem som produserer innholdet som fyller Google med søketreff.
Kritiske røster viser derimot til at lignende regelverk allerede er prøvd ut i Tyskland og Spania, men uten hell.
I Spania ble konsekvensen at Google la ned Google News.
I Tyskland har nyhetsmediene valgt ikke å kreve noen avgift fra Google fordi alternativet ville vært å bli usynlig på nettet.