MER SKATT? Google Norge-sjef Jan Grønbech (t.v.) og Facebook norgessjef Rune Paulseth.

Mens Stortinget diskuterer et norsk sololøp, har EU snart planen klar for hvordan nettgigantene skal skattlegges

Vil skattlegge omsetningen med mellom 2 og 6 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Mandag 5. mars publiserte Medier24 denne NTB-saken, som omhandlet et forslag om en EU-skatt for store internettselskaper som Google, Facebook, Apple og Amazon. I første versjon skrev vi at skatten er foreslått til mellom 2 og 6 prosent av selskapenes overskudd. Det riktige er at dette er forslag om en omsetningsskatt, og at skatten derfor regnes ut på bakgrunn av selskapenes brutto inntekter.

EU vil om kort tid kunngjøre hvordan de vil skattlegge store internettselskaper. Ifølge Frankrike vil satsen ligge på mellom 2 og 6 prosent av omsetningen.

Etter de nye EU-reglene, som ventes å bli kunngjort i sin helhet i slutten av mars, skal nettselskapene betale skatt på inntektene de får i hvert enkelt land de opererer i.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sier satsen vil ligge på mellom 2 og 6 prosent.

– Men nærmere 2 enn 6, sier han til den franske avisen Journal du Dimanche.

Slik reglene er nå, kan amerikanske internettgiganter som Amazon og Facebook velge hvilket land de vil rapportere inntektene sine til. Dermed har mange av dem valgt land med lav skatt, som Irland, Nederland eller Luxembourg, slik at flere land der selskapene henter inntektene sine fra ikke får noe igjen i form av skatt.

– Lederne i disse selskapene har lenge visst at dette systemet ikke kunne fortsette, sier Le Maire.

OECD estimerte tilbake i 2015 at nettselskapenes skattestrategier har kostet land rundt om i verden over 240 milliarder euro årlig i form av tapte skatteinntekter.

Det er også foreslått å utrede en skatt for selskaper som Facebook og Google i Norge, men en del av kritikken har vært at dersom Norge var alene om dette, ville landet blitt mindre attraktivt for de berørte flernasjonale selskapene.

 

Powered by Labrador CMS