Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen (H) mener NRK bør etterstrebe å være tilgjengelig også utenfor Norge. Her fotografert på mediedebatt under Arendalsuka 2018. Ole Gunnar Onsøien
I framtiden kan NRK vise Skam i utlandet - men først må de ha nye tekniske løsninger: – Fullt mulig innenfor deres budsjett
Når nytt EØS-regelverk blir innført i Norge, åpner det opp for at NRKs innhold kan sees i resten av Europa. Tekniske løsninger står imidlertid i veien - men er på agendaen til NRK.
I alle EU-land kan abonnenter av nettbaserte innholdstjenester som Netflix og HBO nå bruke abonnenente sine også mens de er på ferie i andre EU-land.
Den 6. juli ble det besluttet å ta med denne såkalte portabilitetsforordningen inn i EØS-avtalen.
Kulturdepartementet sendte i august et endringsforslag til åndsverkloven ut på høring, for at dette også skal gjelde i Norge.
NRK er imidlertid ikke omfattet av dette nye EU-regelverket. Tage Pettersen, mediepolitisk talsperson i Høyre mener likevel at dette er et område NRK bør være fremoverlent på.
Naturlig at NRK går foran
– NRK er en allmennkringkaster, og spesielt midt i debatten om mediemangfold, er TV-seing og TV-programmer noe NRK bør tilstrebe å være best mulig på, sier Pettersen til Medier24.
Han mener dermed at det er helt naturlig at NRK går foran og bidrar til at også nordmenn på reise i Europa får tilgang til NRKs programmer.
Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK, forteller at de nye reglene vil gjøre det lettere også for NRK å kunne tilby sine tjenester til ferierende nordmenn i Europa.
– Rettighetsutfordringene vi har hatt tidligere blir løst ved denne lovendringen som kulturdepartementet foreslår, sier Nyhus.
Dermed er det ikke primært rettighetsspørsmål som blir et problem for NRK når lovendringen skjer, men heller den tekniske løsningen for å verifisere at brukerne er norske borgere.
– Vi tilbyr allerede i dag en innloggingstjeneste som muliggjør personalisering av innholdstilbudet på NRK, men denne oppfyller dessverre ikke vilkårene i EU-direktivet. Regelverkets poeng er at systemet må sikre at tilgangen begrenses til folk som er bosatt i Norge, og som kun midlertidig oppholder seg i utlandet. Vi må hindre at innholdet blir «fritt tilgjengelig» også for andre fordi det vil være skadelig for rettighetshavernes interesser, sier han.
Positivt innstilte
På spørsmål om NRK jobber med en løsning som er god nok for å la brukerne se nett-TV fra resten av Europa, svarer juridisk direktør Nyhus:
– Vi er positivt innstilte til dette og det står på agendaen å etablere et system som åpner for å se NRKs innhold også fra Europa. Vi kan ikke per i dag gi noe tidspunkt for når dette vil kunne gjennomføres. For publikum og NRK er det bare en fordel om norske borgere kan se innholdet vårt fra utlandet også.
Tage Pettersen i Høyre, kan ikke se for seg at dette dreier seg om noe annet en liten investeringskostnad.
– Jeg tro det er fullt mulig å få til innenfor deres budsjett, sier han.
Nyhus på sin side forteller at NRK er glade for at politikerne er opptatt av at befolkningen skal ha tilgang til NRKs innhold, men gjentar at de tekniske løsningene må være gode nok slik at det ikke blir misbrukt.
Skam måtte blokkeres
NRK gir allerede dag tilgang til en del innhold også utenfor landets grenser. Det gjelder først og fremst egenprodusert innhold, men også en del eksterne produksjoner.
Arne Helsingen, TV-sjef i NRK, forteller at det i hovedsak er sport og internasjonalt innkjøpte dramaserier som blokkeres i utlandet i NRKs nettspiller.
– Men også en del dramaserier vi investerer i. Det vi produserer internt, og serier som Nytt på Nytt og Side om Side er forhandlet slik at de også er tilgjengelig i utlandet, sier han.
NRK Dagsrevyen sendes også nesten synkront for det utenlandske publikummet. Beat for beat og Lindmo er også eksempler på serier som er tilgjengelig.
– Interne stikkprøver viser at det er Spania, andre europeiske land og Thailand som er de største brukerne i utlandet. Men det utgjør en forsvinnende liten del av trafikken på de programmene, sier han.
Unntaket er Skam, som de etterhvert måtte blokkere, ettersom bruken gikk på tvers av avtalene NRK hadde.