Vibeke Fürst Haugen

Flere kan miste redaktørtittelen i NRK - dette sier kringkastingssjefen om veien videre

Verktøykasse for presseetikk, sjekkliste for krevende saker og rensking av redaktørtitler. Det er noen av tiltakene kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen nå innfører.

Publisert Sist oppdatert

– En av anbefalingene er at vi rydder i redaktørrollen, altså i titler, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Medier24.

Hun satte ned fire interne arbeidsgrupper etter evalueringen av «Ingen elsker Bamsegutt» i april. Nå har hun fått gruppenes anbefaler, og torsdag ble de delt med resten av de ansatte i NRK.

Et tiltak er at tidligere etikkredaktør Per Arne Kalbakks nye tittel blir «etikksjef». 

Gjennomgangen og ryddingen er arbeid som vil ta tid, sier hun. 

– Hvem andre er det som mister redaktørbiten av tittelen sin?

– Det må vi gå inn og se på, ikke sant? Jeg har ikke helt oversikten, men det er en tidlig anbefaling fra den arbeidsgruppa. Jeg synes det er en klok anbefaling at vi har en gjennomgang og ser, sier hun.

Skal ha tydeligere linje

Hun forklarer at redaktøransvaret i NRK er delegert fra henne som kringkastingssjef, via direktører til redaktører til redaksjonssjefer og videre.

– Og nå må vi gå gjennom dette. Det var jo det vi fant i evalueringen i vår, at det har vært noen uklarheter og utydeligheter, så da må vi se nærmere på det.

På spørsmål om hva som avgjør om noen skal ha en redaktørtittel eller ikke, sier hun de ennå ikke har begynt på det arbeidet.

– Men vi er helt sikre på at vi skal være sikre på i NRK at vi har en helt tydelig redaktørlinje, og at ingen lurer på hvem som er redaktør for et innholdsprodukt.

Skal merke innholdet annerledes

I forlengelsen av å tydeliggjøre redaktørroller, skal de også starte å merke saker bedre.

I for eksempel rulleteksten på TV er det tydelig hvem som har hatt redaktøransvaret for saken, men Haugen sier det ikke alltid er like tydelig på nettsaker og på lydinnhold. 

– De anbefaler da at det skal være helt tydelig i alle sammenhenger hvem som er redaktør for hvert enkelt innholdsprodukt. Og det synes jeg lyder som en god idé. Det er bra for publikum og en viktig tydeliggjøring.

Hun sier hun fortsatt skal ha det siste og øverste ansvaret.

–  Så må vi bare være helt sikre på at det er tydelig for absolutt alle hvem som er i redaktørlinja for hvert enkelt program og innholdsprodukt.

Ledere skal få redaktøropplæring

En av anbefalingene de ser videre på er å lage et redaktørprogram. Det skal være en del av NRKs program for lederutvikling.

– Hva skal du gjøre for å øke din egen redaktørkompetanse?

– Jeg må jo bli en del av dette programmet. Dette gjelder jo oss alle sammen.

Hun sier NRK de siste årene har hatt sterkt fokus på å profesjonalisere lederskapet, og at de nå skal se nærmere også på den redaksjonelle etikkdelen.

– Så du skal på redaktørkurs?

– Ja, men nå må vi lage det først. Vi har allerede forsøkt å jobbe med å tydeliggjøre og skape arenaer for redaktører i NRK.

Verktøykasse og sjekkliste

For å styrke seg på presseetikk har en av arbeidsgruppene foreslått flere ting og laget en verktøykasse. Den skal de starte å bruke allerede nå.

En av de andre gruppene har sett på hvordan man skal jobbe med spesielt krevende saker, saker som skal inn i det de kaller «rød løype».

Selv med tiltakene, kan ikke Haugen love at de blir feilfrie.

– Jeg er helt sikker på at NRK kommer til å gjøre feil igjen, og det skulle bare mangle. Vi skal utfordre og utforske, og vi skal eksperimentere og drive med innovasjon, og da kan det hende at vi kommer til å gjøre feil. Men vi skal være bedre rustet neste gang.

Fra redaktør til sjef-tittel

Til Medier24 sier Per Arne Kalbakk det er en bra ting å få ny tittel. Som etikksjef vil han få med seg to rådgivere til. 

Den ene stillingen vil være en fast stilling, mens den andre skal være på åremål. Det er anbefalinger kringkastingssjefen har fått fra en arbeidsgruppe.

– Vi synes det er en veldig klok anbefaling. Vi er en stor medievirksomhet, og å være én som har ansvaret for å bidra med pressetiske råd, sånn som han har vært alene om til nå, er for mye arbeid for en person, sier Fürst Haugen.

Hun sier de lenge har snakket om å styrke funksjonen.

– Og da gjør vi det når vi rydder opp nå. Der noen kan ha tenkt at siden han har hatt en redaktørtittel så har han også beslutningsansvar, så er det nå en tydeliggjøring at han er en etikksjef med ansvar for den overordnede preseeetikken i NRK, som rådgiver.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS