Politisk redaktør i Nidaros, Snorre Valen, norske medier burde gjort en bedre jobb i dekningen av det amerikanske presidentvalget.

Dette savnet Nidaros-redaktøren om USA-valget i norske medier: – Da blir dekningen bedre

Det amerikanske presidentvalget var blant temaene som  ble diskutert under Norsk Redaktørforenings høstmøte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medienes rolle i den polariserte politiske debatten, særlig i USA -  men også her hjemme, ble gjenstand for debatt da Norsk Redaktørforening inviterte til sitt årlige høstmøte i Trondheim onsdag.  

Blant de inviterte til debatten var politisk redaktør Snorre Valen i Nidaros. Valen mente blant annet at de norske mediene burde vært klarere i sin omtale av det amerikanske valget.

– En ting som bekymret meg med de norske medienes dekning av USA-valget, var at de insisterte på å behandle dette som et normalt valg i et demokrati, når det ikke var det, sa Valen.

Han viste blant annet til USA ifølge The Economists demokrati-index, regnes som et såkalt «demokrati med feil» eller «flawed democracy.

Redaktøren, som har politisk bakgrunn som stortingsrepresentant for SV, pekte blant annet på at mediene må bli flinkere til å peke ut hvilke aktører som er ute etter å skade det liberale demokratiet, og som kun ønsker å lage kaos i ordskiftet.

Skillet mellom dette og andre politiske ytringer, må bli tydeligere i mediene, mener Valen.

– Norske medier må bli flinkere til  å identifisere det som skjer, og ikke prøve å presse alle aktørene inn i den vanlige boksen for debattanter. Da blir dekningen bedre, ikke bare om konflikter i USA, men også i Europa.

– Et nødvendig onde

Sammen med Valen, var også Nettavisen-journalist Espen Teigen og Nationens redaktør Irene Halvorsen invitert til debatten.

Underveis i diskusjonen ble søkelyset satt på hvilken rolle sosiale medier spiller i polariseringen av debatten. 

– I starten fremsnakket sosiale medier som en fantastisk demokratisk institusjon.  Det er utrolig naivt, fordi sosiale medier har flere spenningspunkter. Da må vi møte det slik det er, nemlig en haug av folk som mener noe, sa Teigen.

Og la til:

–  Spørsmålet om hva vi bør gjøre med det er en evig konflikt. Jeg tror ikke sosiale medier bidrar positivt, men det er et nødvendig onde.

Nationen-redaktør Halvorsen pekte på hvilke faktorer som skaper engasjement på sosiale medier.

– Sosiale medier fores av glede og vrede, og algoritmestyringen der har også gått inn i redaktørstyrte mediers styringsverktøy for digitalvekst,  sa Halvorsen.

Hun understreket samtidig viktigheten av en bevissthet rundt disse driverne.

–  I noen grad må vi oppsøke det som driver mindre, men betyr mer.  Det  er en veldig viktig redaktøroppgave i vår tid, sa Halvorsen.

 

Nettavisen-journalist Espen Teigen var blant de inviterte til Norsk Redaktørforenings debatt om polarisering, onsdag.

– Tror ikke vi vil savne Trump

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, var forhindret fra å delta i debatten, men bidro likevel med sine synspunkter i debatten gjennom en forhåndsinnspilt video.

Skartveit har den siste tiden vært i USA for å i forbindelse med det amerikanske presidentvalget, og kommenterte blant annet hvordan Donald Trumps avskjed med det hvite hus vil påvirke journalistikken.

– Jeg tror ikke vi vil savne Donald Trump, verken politisk eller i journalistikken, sa Skartveit.

Samtidig pekte hun på at Trump har gjort journalistikken viktigere, og at mange  har opplevd stor abonnentsvekst som følge av journalistikken rundt Trump.  

– Når man ser tilbake på de siste fire sinnsyke årene, er vi blitt mer relevante, og folk har fått øynene opp for en fri og uavhengig presse, men jeg vil ikke savne Donald Trump.

Powered by Labrador CMS