VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen vinner årets IR-pris.
VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen vinner årets IR-pris.

VGs Ronny Berg, Stian Eisenträger og Espen Rasmussen vinner årets IR-pris for «Det hvite raseriet / Det amerikanske hatet»

Internasjonal Reporter-prisen går til VG. Hederlig omtale til Dagens Næringsliv, Aftenposten og NRK.

Publisert

 I kveld ble IR-prisene utdelt under SKUP-konferansen.

Vinneren får et reisegavekort på 20 000 kroner. 38 kandidater var nominert totalt.

Juryen har bestemt at VG-teamet bak det journalistiske prosjektet «Det hvite raseriet / Det amerikanske hatet» vinner hovedprisen.

Hederlig omtale til NRK, DN, Aftenposten.
Hederlig omtale til NRK, DN, Aftenposten.

Teamet bestod av journalistene Ronny Berg og Stian Eisenträger og fotograf Espen Rasmussen.

I over ett år reiste den prisbelønte fotografen Espen Rasmussen sammen med journalistene Ronny Berg og Stian Eienträger rundt i Europas for å dokumentere Europas høyreekstreme.

- Espen, Ronny og jeg vil takke Internasjonal Reporters jury for denne fantastiske anerkjennelsen av vårt arbeid. Vi er utrolig ydmyke og glade. Vi vil også takke reportasjeleder Svein Kjølberg, som har stått som en bauta ved vår side gjennom arbeidet, og våre designere, som er i verdensklasse, sier prisvinnerne i en kommentar til Medier24 og fortsetter:

- Til slutt vil vi også takke vår kjære redaktør, Gard Steiro, som hadde tro på prosjektet hele veien og tok regningen for en nesten ett år lang reise rundt i Europa, for å beskrive og avdekke et fenomen som vi mener sier noe viktig om vår tid, 

 

Juryens begrunnelse:

Reportasjeserien bygger på et nitid og imponerende kildearbeid overfor miljøer der allmennheten normalt har begrenset tilgang. Gjennom en poengtert og nøktern bruk av både reportasjebilder og -tekst kommer vi nær mennesker vi ofte ikke liker, men som preger den politiske utviklingen i Europa og USA. Slik bidrar reportasjen til økt innsikt i ofte skremmende tankegods og handlingsmønstre som utfordrer den vestlige verdens liberale demokratier i dag

 

Jakten på Thunder.
Jakten på Thunder.

Hederlig omtale og IR-diplom til DN

I tillegg får tre prosjekter til hederlig omtale og IR-diplom:

Mirakelgutten.
Mirakelgutten.
Reportasjeboka «Jakten på Thunder» er en fantastisk velskrevet og medrivende fortelling om plyndringen av havområdene rundt Antarktis og det internasjonale samfunnets maktesløshet i denne kampen. Det journalistiske arbeidet har et ekstremt høyt presisjonsnivå og er rikt dokumentert og åpner for innsikt i miljøer og problemstillinger som ofte går under medienes og politikernes radar.

Hederlig omtale 1: «Jakten på Thunder» av Eskil Engdal og Kjetil Sæter, DN og Vigmostad og Bjørke

Juryen sier:

 

Aftenposten får heder

Urix.
Urix.
I 2017 ble 11-åringen Tomas gjenforent med familien sin etter tre år i IS-fangenskap. Denne rørende fortellingen om krigsrammede menneskers fortvilelse, håp og overlevelsesevne viser verdien av vedvarende journalistisk tilstedeværelse i et av verdens mest krevende konfliktområder. Juryen vil særlig framheve Afshin Ismaelis lokalkunnskap og kildetilgang som fundament for denne saken.

Hederlig omtale 2: «Mirakelgutten Tomas» av Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli, Aftenposten.

Begrunnelse:

 

I en kompleks og komplisert verden trenger vi journalistikk der formålet er å systematisk bidra til innsikt og klokskap i brede grupper av befolkningen. NRKs utenriksmagasin Urix har vært i sterk utvikling det siste året, fra et rent TV-program til tilstedeværelse på alle NRKs plattformer. Urix er en av de fremste utenrikspolitiske pedagogene i den norske medievirkeligheten.

Diplom til NRK

I tillegg gir juryen hederlig omtale til NRK Urix.

Begrunnelse:

 

Powered by Labrador CMS