Lajla Ellingsen og Mats Rønning er begge for åpenhet i politiske møter.

Politiske journalister advarer mot å stenge pressen ute fra møter: – Vi bør ha størst mulig åpenhet

– Jeg frykter ikke mer åpenhet, det er mindre åpenhet i politiske prosesser jeg er redd for, sier Adresseavisen-journalist Lajla Ellingsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Stipendiat og tidligere journalist Espen Leirset uttalte i forrige uke at han vil ha mindre åpenhet i politiske møter. I sin doktorgradsavhandling ved Nord universitetet advarer han mot at for mye åpenhet i beslutningsprosesser kan være skadelig.

Politikerne selv vektlegger derimot viktigheten av at journalistene er til stede

Men hva tenker de politiske journalistene om denne debatten?

 

– Frykter ikke mer åpenhet

Gravejournalist Lajla Ellingsen i Adresseavisen er ikke enig med Leirsets advarsel.

– Jeg tror ikke at politikere drodler fritt i et møte som er formelt oppsatt, men det er kanskje heller ikke poenget, sier Ellingsen til Medier24. 

Hun tror alle beslutninger blir bedre med mer åpenhet, ikke dårligere.

– Det har blitt mer åpenhet og det er en bra forutsetning for at befolkningen skal ha tillit til systemet, sier den erfarne journalisten. 

– Skal det da være sånn at noen går inn i et rom og kommer ut med en løsning der ingen har hørt diskusjonen og argumentene? spør Ellingsen. 

Hun forteller at konsekvensene av mindre åpenhet kan være at befolkningen får mindre tillit og at dårligere beslutninger blir tatt.

Lajla Ellingsen (til venstre) og Mari K. By Rise i Adresseavisen. Her fra da de vant den journalistiske hederprisen i Trøndelag i 2016.

– Det blir mindre synliggjøring av reell politisk uenighet og interessemotsetninger. Det er ikke slik at alle er enige, og det skal heller ikke se ut som at alle er enige, sier Ellingsen. 

 - Jeg frykter ikke mer åpenhet, det er mindre åpenhet i politiske prosesser jeg er redd for, understreker hun.

 

– Må og bør ha størst mulig åpenhet

Mats Rønning er leder av Stortingets presselosje, og til daglig politisk journalist hos Dagbladet.

Han tror Leirset har litt for store forventninger til den politiske diskusjonen som foregår, og at lukkede møter ikke nødvendigvis vil føre til «fri drodling». 

– Mine erfaringer er at i møter kommer politikerne med et tydelig mandat fra sine partier, og det er dermed ikke et åpent rom der man kan legge til side sine standpunkter, sier Rønning til Medier24.

Han mener at å kjempe for mer åpenhet er en jobb som fortsatt bør få prioritet.

– Det som besluttes er viktige avgjørelser som angår folk på utsiden av møterommets fire vegger. Hovedprinsippet er at vi må og bør ha størst mulig åpenhet, forteller han. 

Mats Rønning er leder av Presselosjen og til daglig leder av politisk avdeling i Dagbladet.

Rønning kan blant annet fortelle at presselosjen over en tid har jobbet med å få innsyn i møtene til Den utvidete utenriks- og forsvarskomité.

Komiteen er et spesielt Stortingsutvalg, der «forhandlingene skal holdes hemmelige, med mindre annet uttrykkelig bestemmes».

– Presselosjen har oppfordret Stortinget til å endre slik at man kan få innsyn i disse møtene og få vite hva tema for møtene er, forklarer Rønning. 

Rønning tror ikke mer lukkethet i politiske møter vil være en fordel. 

– Fordelen måtte i så fall være, om Leirset har rett i sin antagelse, at det vil skape en større fleksibilitet. Men det er ingenting som tyder på at det er tilfelle, sier Rønning. 

Powered by Labrador CMS